• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/ S. S.

10.10.2024

13:21

Pazite se! Napravio Terminatora u prirodnoj veličini! A šta sve tek može!

Shutterstock/printscreen Instagram 3d kuhinja

Vesti

Pazite se! Napravio Terminatora u prirodnoj veličini! A šta sve tek može!

Podeli vest

Ivan Simović (40) inženjer informatike u mašinstvu iz Kragujevca, upoznao se 3D modeliranjem još u srednjoj školi, pre više od dve decenije. A za samo nekoliko godina, kada je iz hobija, pomoću svog 3D štampača počeo da "kreira", nastao je i čuveni lik iz filmskog hita, a mnogo toga još se krčka u njegovoj "3D kuhinji"!

Tako se i zove njegova radionica koju i dalje, kaže održava na nivou hobija.

Tako je i počelo. U vreme pandemije koronavirusa, kao i svi, dosta vremena provodio je radeći od kuće, i to ga je, kako je ispričao za portal bizlife, navelo da kupi svoj prvi 3D štampač. 

Tada, priznaje, nije mogao ni da zamisli gde će ga to odvesti, a kombinovanjem znanja iz mašinstva, programiranja i elektronike svoje ideje pretvara u stvarnost. 

Jedan od najneobičnijih projekata koje je realizovao bio je model T-800 iz filma "Terminator 2 – Judgment Day" iz 1991. godine, u prirodnoj veličini.

- Moj prijatelj Duško Radmilo (Monte Kristo) je veliki ljubitelj tog filma i na njegov upit, ja sam se vrlo rado upustio u tu avanturu. Ceo projekat je trajao par meseci, uz dosta rada, truda i inženjerskog iskustva, projekat je uspešno realizovan - priseća se Ivan.

T-800 je, ističe, za njega poseban!

Foto: Privatna arhiva

Terminator u prirodnoj veličini

 

- Na njemu sam radio baš predano do najsitnijeg detalja. Deo mene je definitivno otišao sa njim- priznaje Ivan.

U planu mu je sledeći veliki projekat – Iron Man u prirodnoj veličini, inspirisan ljubavlju njegovog sina prema Marvel univerzumu.

- Imam na umu da uradim Iron Mana u prirodnoj veličini, sa dosta elektronike, osvetljenja, specijalnih efekata, mehanike. Moj sin Vojin je ljubitelj Marvela, tako da će ovo najverovatnije završiti kod njega u sobi - priča. 

Za sebe još nije napravio ništa, jer, kako kaže, stalno radi na novim idejama i projektima i odlaže realizaciju sopstvenih želja. 

- Za nešto ozbiljnije potrebno je dosta investiranja u prateću opremu, radno okruženje i slično. Materijali za 3D štampanje su ključan deo svakog projekta, a kvalitetni materijali nisu uvek lako dostupni. Materijali nisu jeftini, i cene se mogu drastično razlikovati u zavisnosti od kvaliteta i potrebe - napominje Ivan.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 3D Kuhinja (@3d_kuhinja)

 

Iako većinu svojih projekata realizuje sam, Ivan ističe podršku prijatelja i kolega kada se suoči sa specifičnim stručnim izazovima. 

- Uglavnom sve radim sam, mada kada negde zapne oko stručnih detalja i specifičnih situacija, prijatelji i kolege sa posla su uvek tu da pruže podršku - kaže on.

Vizija za "3D kuhinju" uključuje preduzetničke vode i ozbiljan potencijal - ističe Ivan,  nagoveštavajući da bi u narednim godinama ovaj hobi mogao da preraste u nešto mnogo veće i značajnije.

Ivan je oženjen i otac je dvoje dece, zaposlen je u kompaniji Siemens, a kako ističe, inženjerski posao ga je vodio širom sveta, na različite kontinente, gde je imao priliku da upozna brojne narode i kulture, što ga je dodatno inspirisalo za 3D modeliranje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Nema stabilne EU bez Srbije kao njene članice! Orban održao istorijski govor u Strazburu! (VIDEO)
Live TV

Nema stabilne EU bez Srbije kao njene članice! Orban održao istorijski govor u Strazburu! (VIDEO)

Viktor Orban održao je govor u Strazburu u zgradi Evropskog parlamenta u kome je pomenuo Srbiju. On je rekao da je naša zemlja ključna za Zapadni Balkan. Prema njegovim rečima, ključ sIgurnosti EU je u tome da se čitav Zapadni Balkan priključi EU i istakao je da će Balkan ostati nestabilna regija dokle god Srbija ne bude članica EU. Na ovu tremu u "Info jutru" govorio je Marko Blažić iz Centra za društvenu stabilnost. U program se uključio i Vladimir Kokanović, predsednik Saveza Srba Slovenije.

10.10.2024

12:45

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Hitno saopštenje Šin beta i izraelske policije! (VIDEO)
Planeta

Hitno saopštenje Šin beta i izraelske policije! (VIDEO)

Izraelska policija i bezbednosna služba Šin Bet osujetili su zaveru petorice Arapa, inače izraelskih državljana, da izvrše napad automobilom bombom na šoping mol Azrieli u Tel Avivu, najveći tržni centar u Izraelu, pod zastavom terorističke grupe Islamska država, navodi se u zajedničkom saopštenju.

10.10.2024

14:50

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set