• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: radioaktivni komarac

15.04.2020

06:57

OD SIROMAŠNOG NIKOLE DO MILIONERA DŽONA Mladić iz Rume izumeo je STVAR KOJI SVI DANAS KORISTIMO, a priča o njegovom blagu i dalje je misterija

Estrada

OD SIROMAŠNOG NIKOLE DO MILIONERA DŽONA Mladić iz Rume izumeo je STVAR KOJI SVI DANAS KORISTIMO, a priča o njegovom blagu i dalje je misterija

Podeli vest

Životna priča jednog mladića čiji izum sada svi koristimo.

Priča je osvanula na stranici Radioaktivni komarac i prenosimo je u celosti.

 - Možda nama ne bi bila toliko zanimljiva priča pronalazača ser Džona Smita da njegovo pravo ime nije Nikola Bizumić i da nije rodom iz fruškogorskog sela Neradin. Rođen je u siromašnoj porodici, a berberski zanat učio je u Irigu i Rumi. Šišajući mušterije makazama, došao je na ideju da konstruiše mašinu koja bi unapredila berbersku delatnost, odnosno ubrzala postupak prilikom šišanja. On je naime izmislio ručnu mašinicu za šišanje ili nulericu.

 


Kod svog majstora nije naišao na razumevanje, pa ga je napustio i prešao u Rumu, gde je 1836. godine položio kalfenski ispit. Međutim ni tamo nije uspeo da nabavi 100 forinti kako bi napravio i patentirao svoju zamisao. Zbog toga rešava da sreću potraži daleko od svoje zemlje. Gotovo praznog novčanika napustio je zavičaj 1855. godine i otišao u London.
Čim je došao tamo i predstavio proizvod finansijeri su se sjatili oko njega – mašinica je dobila zvaničan papir da je patent u vlasništvu Nikole Bizumića i proizvodnja je mogla da počne.
Za samo deset godina cela Evropa šišala se njome. Stekao je veliko bogatsvo. Dobio je i plemićku titulu ser, koju dodeljuje engleski kralj. A, da bi se lakše i više probio u svetu biznisa, uzeo je tipično englesko ime – Džon Smit. Umro je 1906. godine kao milioner. Nakon smrti njegova imovina procenjena je na 22 miliona funti sterlinga, što je posle Drugog svetskog rata bilo veće od budžeta naše države. Te pare nikada nisu isplaćene njegovoj rodbini do 9 kolena koje je naveo u testamentu (decu nije imao), a Englezi su se ogradili njegovim engleskim imenom i titulom ser. Posle toga je počela potraga za blagom, mnogi su pokušali da se domognu para, ali niko ih na kraju nije video. Takoreći svi su lepo ošišani - piše autor.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragy

pre 4 godine

Jenglezi! Pa naravno, ko je očekivao da će da isplate toliko nasledstvo! Pare su završile u državnoj kasi! Pljačka je najrentabilniji poso na svetu! Ništa ne ulažeš - a dobijaš!! A oni se time unosno bave već vekovima!

ČOVEK BEZ IMENA, 15.000 DOLARA I MISTERIOZNI DIPLOMATA Kako je Ivan Simić postao GLAVNI AKTER NEVEROVATNE PRIČE U KANADI
Estrada

ČOVEK BEZ IMENA, 15.000 DOLARA I MISTERIOZNI DIPLOMATA Kako je Ivan Simić postao GLAVNI AKTER NEVEROVATNE PRIČE U KANADI

Bio je to neuobičajeno zauzet dan za kanadsku policiju. Nakon anonimne dojave o sumnjivoj osobi ispred jednog bara u Torontu, uhapsili su čoveka po imenu Andrea Džerom Voker. Čovek nije pružao otpor, a u njegovoj kožnoj jakni pronađen je kokain tržišne vrednosti od 10 dolara. Trebalo je da bude u pritvoru samo jedan dan i plati kaznu, ali...

03.04.2020

07:10

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17