• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: magazin.novosti/informer.rs

20.07.2020

20:20

OVAKO JE NASTALA PRVA RUSKA IKONA! Andreju se u snu javila BOGORODICA sa jasnom porukom!

Estrada

OVAKO JE NASTALA PRVA RUSKA IKONA! Andreju se u snu javila BOGORODICA sa jasnom porukom!

Podeli vest

Sveta ikona Presvete Bogorodice Bogoljubske nastala je u najzanimljivijoj epohi ruske istorije.

Veliki knez Andrej Bogoljubski bio je sin osnivača Moskve Jurija Dolgorukog, ali radoznali um, posvećenost duhovnosti i naukama, nasledio je od poznatog dede Vladimira Monomaha, pra-pra unuka vizantijskog cara Konstantina Monomaha.

Mladi Andrej bio je obuzet idejom o stvaranju ruske pravoslavne države, na teritorijama tadašnjih kneževina po vizantijskom modelu i odmah po punoletstvu krenuo je u Carigrad, pa na hodočašće u Jerusalim,.

Vešt, hrabar, smiren, obučen u svim vojnim veštinama, Andrej je u prvim redovima učestvovao u pohodima oca.

Foto: printscreen Vikipedija

Jurij Dolgoruki stolovao je u Kijevu, a kada je došlo vreme da zameni oca, svi su očekivali da će Andrej doći u Kijev. Prolazilo je vreme, a on se nije pojavljivao, već je kovao nove planove, koji su bili vezani za novu prestonicu, koja će biti udaljena od prvih linija neprijatelja, a biti toliko značajna i uređena da će zaseniti Kijev i druge gradove.

Umesto Kijeva, počeo je izgradnju Vladimira.

Doneo je odluku koja će imati sudbinski značaj za razvoj i stvaranje Rusije na sadašnjem prostoru. Oblast koju su Kijevljani zvali Zalesje, iza šuma i daleko od granica iz kojih su dolazile horde i pljačkaši, bila je samim položajem zaštićena. Počela je izgradnja Vladimira kao novog centra Rusije.

Zapisana je njegova naredba da sve što ima u Kijevu ovde mora biti veće i lepše. Počela su da niču mnoga velelepna zdanja: dvorci, hramovi, kule, utvrđenja.

Tako su kijevski bedemi dugi četiri, a vladimirski - sedam kilometara, Zlatna kapija na ulazu morala je biti veća i lepša, a hramovi od belog kamena obrađenog na vladimirski način, među kojima je biser stare ruske arhitekture Crkva Uspenja Presvete Bogorodice.

Krajem 1170. godine ujedinio je sve ruske zemlje, a posle četiri godine ubijen je u noći 30. juna. Ruska pravoslavna crkva kanonizovala ga je 1702. godine. NJegove svete mošti nalaze se u Andrejevskoj Uspenjskoj crkvi u Vladimiru.

Na nekoliko kilometara od Vladimira, skoro kao njegovo predgrađe, nalazi se selo svetskog značaja, imenom Bogoljubovo. Nije utvrđeno da li je sveti veliki knez dobio ime po njemu, ili selo po knezu, ili po ikoni Presvete Bogorodice Bogoljubske.

Sveti Andrej Bogoljubski

Odlučivši da umesto u Kijev krene u Vladimir i od njega stvori novu prestonicu knez Andrej krenuo je sa svitom i poneo iz višgorodske crkve najveću svetinju ikonu Majke Božije. Bila je to čuvena ikona Presvete Bogorodice, slikana rukom Svetoga Luke, koja je stigla iz Carigrada. U blizini Vladimira, pored reke Kljazme, konji su se zaustavili i knez je naredio da se na tom mestu prenoći.

U snu mu se javila Bogorodica i tako je nastala prva ruska ikona!

U snu, javila mu se Presvete Bogorodica sa porukom da na tom mestu sagradi hram, a da ikonu Bogorodice koju nosi sa sobom odnese u Vladimir. Ruskim slikarima je naredio da oslikaju novu ikonu sa likom Presvete Bogorodice kako ju je video u snu. Tako je nastala prva ruska ikona. Bogorodica stoji sa pogledom uperenim prema nebu i obraća se molbom svome Sinu da zaštiti Rusku zemlju i ruski narod.

Manastir je pod zaštitom UNESKO

Manastir Rođenja Presvete Bogorodice ubrzo je podignut na mestu Javljanja, a tokom vremena oko njega je stvoreno naselje koje je dobilo ime Bogoljubovo. Najstarija zdanja su pod zaštitom  UNESKO, među kojima i ona koja su bila deo rezidencije velikog kneza Andreja Jurjeviča Bogoljubovskog.

Sjaj i duh minulih vremena zrače iz ove svetinje koja predstavlja jedan od bisera čuvenog "Zlatnog prstena Rusije" , koji obuhvata najstarije gradove Rusije, muzeje na otvorenom, koji čuvaju zdanja od dvanaestog do osamnaestog veka, manastire, crkve, tvrđave...


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nastavljeni piromanski napadi na časne Srbe na severu KiM! Zapaljen automobil Ivanu Petroviću!
Politika

Nastavljeni piromanski napadi na časne Srbe na severu KiM! Zapaljen automobil Ivanu Petroviću!

Srpska lista saopštila je danas da paljenje automobila radniku opštine Privremenog organa Opštine Leposavić Ivanu Petroviću predstavlja nastavak piromanskih napada na časne Srbe na severu Kosova i Metohije "u režiji poslušnika i miljenika" premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija" na teritoriji opštine Leposavić, koju, kako navode "hoće da pretvore u leglo kriminala svojim nedelima".

18.04.2024

15:24

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!
Fudbal

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!

Kao što je već poznato, od naredne sezone Liga šampiona igraće se po novom formatu. Jedan od noviteta biće taj da će dve najuspešnije zemlje po koeficijentu dobiti dodatno, peto mesto u elitnom takmičenju! Iako je delovalo da je to pitanje rešeno, brodolom engleskih klubova u završnici evrokupova gotovo izvesno, doneće veliki preokret u korist nemačke Bundeslige!

18.04.2024

15:38

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!
Fudbal

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!

Odigrani su revanš mečevi četvrtfinala Lige šampiona, nakon čega smo saznali imena četiri preostala kluba koja će se boriti za najvredniji trofej u evropskom klupskom fudbalu. Pored toga, eliminacija Arsenala od minhenskog Bajerna imala je za posledicu to da engleski velikan neće igrati na Svetskom klupskom prvenstvu 2025. godine! Umesto "tobdžija" tamo će se naći austrijski Salcburg za koji nastupaju trojica srpskih fudbalera! Nema sumnje da će domaćim ljubiteljima fudbala reformisano takmičenje biti vrlo interesantno, jer će na njemu nastupiti veliki broj srpskih igrača!

18.04.2024

14:48

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija