• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dnevno.rs

19.08.2020

21:23

MALO SE ZNA O ŽIVOTU MIR - JAM! Napisala je Ranjenog orla, htela je da bude NOVINARKA, a kad je umrla NIKO NIJE PISAO o tome

Estrada

MALO SE ZNA O ŽIVOTU MIR - JAM! Napisala je Ranjenog orla, htela je da bude NOVINARKA, a kad je umrla NIKO NIJE PISAO o tome

Podeli vest

Svi smo čitali njene romane i obožavali serije snimljene po njima

U proteklih nekoliko godina često smo mogli čuti kako se spominje na televiziji, zbog ekranizacije njenih najpoznatijih romana. Međutim, o privatnom životu Milice Jakovljević Mir-Jam ne zna se mnogo.

Svi je znaju kao Mir Jam, bila je prozvana srpskom Džejn Ostin, a njene knjige obožavale su gotovo sve žene. Pravo ime bilo joj je Milica Jakovljević. Rodila se u Jagodini 1887. godine, a detinjstvo i mladost provela u Kragujevcu.

JEDVA SKLAPA KRAJ S KRAJEM! Svi je znamo kao LJULJETU POPUŠI - naša glumica na IVICI SUZA i rubu egzistencije zbog OVOGA (FOTO)

Želela je da bude novinar, pa se nakon Prvog svetskog rata seli za Beograd kako bi radila u Novostima, Nedeljnim ilustracijama, a sve vreme se potpisivala kao Mir Jam.Ovaj pseudonim zadržala je i kada je počela da piše svoje romane. Njeni romani stekli su izuzetnu popularnost u tom periodu. Pisala je o ljubavi, braku i životu građanske klase tadašnje Jugoslavije.

Pogledajte kako je izgledala:

Milica Jakovljević živela je tihim i povučenim životom. U to vreme važila je za pravu lepoticu. Iako je sa velikom strašću pisala o ljubavi i braku, Mir Jam se nikada nije udavala. Bila je obrazovana, stabilna i samostalna. Tečno je govorila francuski i ruski, a o njenom privatnom životu više se nagađalo, nego što se zbilja znalo.

Čitalačku publiku osvojila je jednostavnim i pomalo sladunjavim stilom. Njeni romani bili su pitki, čitali se u dahu i sa uživanjem, ali te kritike nisu uticale na Milicu da prestane pisati svoje romane.

Glumica UMRLA držeći ĆERKU U NARUČJU: Ena Begović je bila na VRHUNCU SLAVE - Njena naslednica POVUKLA LEPOTU NA NJU! (FOTO)

Ranjeni orao čiju smo ekranizaciju mogli gledati od 2009. godine, jedan je od najpoznatijih njenih romana. Pored toga, romani To je bilo jedne noći na Jadranu, Nepobedivo srce, Otmica muškarca, Greh njene mame, U slovenačkim gorama, Samac u braku i Mala supruga su decenijama mamili suze i uzdahe devojaka, a i ponekog muškarca sa širokom lepezom likova i uzbudljivim razvojem događaja.

Foto: Facebook printscreen

 Umire 22. decembra 1952. godine od upale pluća. O njenoj smrti nijedne novine nisu izvestile.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija