• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: metro.co.uk

15.10.2020

07:32

Sin i ćerka došli po majku u bolnicu: Kada je progovorila, nisu mogli da veruju ŠTA ČUJU

Estrada

Sin i ćerka došli po majku u bolnicu: Kada je progovorila, nisu mogli da veruju ŠTA ČUJU

Podeli vest

Kada se Stivi Karter probudila i našla se u neobičnom okruženju, bila je sigurna da je kidnapovana i da je držana kao talac

Nakon kolapsa kod kuće jedne večeri nakon posla 12. februara 2018. godine, Stivi je hitno prebačena u bolnicu, stavljena u komu i njenoj porodici je rečeno da ima samo 2 odsto šanse da preživi. 

Foto: printscreen facebook

Stivi (38) tada sa svojih tridesetpet godina nije znala je da je imala moždani udar koji je izbrisao poslednjih 20 godina njenog života. Bila je sigurna da se nalazi u 1998. godini. 

Lekari su otkrili da je Stiv rođena sa arteriovenskom malformacijom, što znači da arterija i vena nisu pravilno povezane. Vremenom je oslabila i na kraju pukla, što je prouzrokovalo krvarenje u mozgu i moždani udar.

Stivi nije ni slutila da ima retko stanje, koje pogađa samo oko 1 odsto populacije, jer nikada nije imala skeniranje glave. Prvi znak da nešto nije bilo u redu, bilo je kada je doživela moždani udar. Imala je sreće što je njen partner bio uz nju u tom trenutku da joj pomogne.

Kada je te večeri ušla u automobil sa svojim tadašnjim partnerom, Stivi je počela da doživljava iznenadni i snažni ubodni bol u glavi, za koji kaže da nikada pre nije doživela.

- Upravo sam počela da vrištim jer je bilo tako bolno i moj tadašnji partner nije razumeo šta se događa - objašnjava. 

Foto: printscreen facebook

- Vratili smo se kući i rekao mi je da ostanem u kolima, ali ja sam pokušala da izađem i samo sam se srušila na zemlju. To je poslednje čega se sećam - pričala je ona.

Njen tadašnji partner pozvao je hitnu pomoć i prebačena je u bolnicu, gde joj je snimak pokazao oštećenje u mozgu. Stivi je odmah prebačen na specijalističko neurološko odeljenje u bolnici i urađena joj je operacija mozga.

Iako je operacija bila uspešna, lekari su je prvih nedelju dana stavili u indukovanu komu, a trebalo je još nedelju dana da Stivi postane dovoljno stabilna da je izvede. Na kraju, kad se probudila, shvatili su da je moždani udar imao ogroman uticaj na njeno pamćenje, kao i fizički.

- Mislila sam da je 1998. godina, da sam kidnapovana i da me drže kao taoca. Nisam imala pojma šta se događa. Ja sam halucinirala i bila sam sigurna da se na meni eksperimentiše. Prepoznala sam svoju ćerku, ali vikala sam na sina govoreći: „Ti nisi moj sin, ne znam te.“ -kaže Stivi za Metro.co.uk.

Foto: printscreen facebook

- Bilo je zastrašujuće i nisam mogla da razumem šta se dogodilo. Bila sam veoma težak pacijent. Davali su mi pasiranu hranu jer nisam mogla pravilno da progutam. Radila sam u staračkom domu i videla sam da ih daju ljudima sa demencijom, pa sam ih odbijala - priča Stivi.

- Bila sam takva nekoliko nedelja i polako su se stvari popravljale, ali moje pamćenje je dugo bilo pod uticajem. Pitala bih istu stvar iznova i iznova. Moja porodica je bila vrlo strpljiva i samo bi mi govorila odgovore i mislim da su stvari polako počele da se popravljaju - objašnjavala je Stivi.

Provela je tri meseca baveći se fizioterapijom da bi naučila kako ponovo da hoda, priča, čita, ali su joj deca mnogo nedostajala.

- Trebalo je da odem u rehabilitacioni centar, ali toliko su mi nedostajala deca. Imam fantastičan tim koji mi je pomogao da se vratim kući i pristao da dolazim da svakodnevno radim na fizioterapiji. To mi je mnogo značilo - priča Stivi. 

Foto: printscreen facebook

Posle dve godine, Stivi je i dalje pogođena svojim moždanim udarom. Nije mogla da se vrati na posao i veoma je slaba, ali se nepredaje, i nastavlja sa fizioterapijom. I dalje se bori sa pamćenjem, umorom i drugim kognitivnim funkcijama.

Pored volontiranja, Stivi prikuplja novac za dobrotvorne organizacije. Za dve nedelje prešla je maratonski put od 26,2 milje i učestvuje u kampanji "Nada nakon moždanog udara", koja naglašava važnost nade u oporavku ljudi.

Prema istraživanju koje je 1.000 udruženja udarilo protiv moždanog udara, četiri od pet (85%) preživelih moždanog udara izjavilo je da im je rečeno da će njihov oporavak biti ograničen na prvu godinu nakon moždanog udara.

Ona se posetila svog traumatičnog perioda i jednim video snimkom koji je oblavila na svom Facebook profilu, raznežila svoje pratioce.

 


 

 


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17