• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

23.11.2020

17:19

12 stvari koje niste znali o MUSTAFI NADAREVIĆU! Doživeo je TRAGEDIJU, radio je kao OBEZBEĐENJE na igrankama, A IZA SEBE IMA 3 BRAKA!

Estrada

12 stvari koje niste znali o MUSTAFI NADAREVIĆU! Doživeo je TRAGEDIJU, radio je kao OBEZBEĐENJE na igrankama, A IZA SEBE IMA 3 BRAKA!

Podeli vest

Legendarni glumac Mustafa Nadarević napustio nas je u 78. godini života, posle duge borbe sa opakom bolešću. Ovaj fenomenalni glumac iza sebe ima oko 150 pozorišnih uloga i više od 60 filmova, međutim mnoge pojedinosti iz njegovog života su za javnost nepoznanica.

Pročitajte 12 stvari o fenomenalnom Mustafi Nadareviću, glumcu za kojim tuguje ceo Balkan.

1. Ime je dobio po majčinom ocu

Mustafa Nadarević je rođen 2. maja 1943. godine u Banjaluci gde su se njegovi roditelji upoznali i zavoleli. Glumac je ime dobio po majčinom ocu, Mustafi Memiću koji je umro 1941. godine.Pet godina kasnije, 1946. godine umro je i Mustafin otac, Mehmed, a njegova majka Asja je sa 22 godine postala udovica i samohrana majka.  Zbog teške materijalne situacije poslala je Mustafu na školovanje u Zagreb, a ona je ostala u Novom Gradu tražeći posao.


2. Radio je kao obezbeđenje

Mujo, kako su ga prijatelji zvali, kao mlad momak radio je kao izbacivač tj. obezbeđenje na igrankama, a onda ga je ugurala u amatersko pozorište.

Školu nije voleo, a ponekad ga je baka dok su živeli u Rijeci pratila do škole, jer bi bežao s nastave da bi se kupao i sunčao na plaži.

"Mislim da me je baka nagurala u glumu kao gimnazijalca. Krili smo to od dede. Petljala mu je i videla je kako ne ide škola, da me ulica pokupila pa me ugurala u amatersko pozorište", ispričao je Mustafa svojevremeno. Tom prilikom je priznao da se uozbiljio tek sa 36 godina. 

 

 

3. Iza sebe ima 3 braka

Sve se promenilo kada je sa prvom suprugom Jasnom dobio ćerku Nađu. Nakon toga oženio je Snežanu sa kojom ima ćerku Nanu i sina Ašu.

Treći put se oženio scenografkinjom i kostimografkinjom Slavicom Radović. Porodičnu idilu prekinula je prvo Slavičina bolest, a kasnije i prerana smrt.

Foto: Printscreen You Tube

4. Snimio je više od 60 filmova

Odigrao je oko 150 pozorišnih uloga, snimio više od 60 filmova, drama i TV serija sa najvećim rediteljima jugoslovenskog filma. Njegov talenat je mnogo puta nagrađen brojnim priznanjima.

5. Prva uloga "Crvenkapa"

Mustafa je prvu ulogu odigrao kada je bio još osnovac, tačnije prvak. Tom prilikom je učestvovao u priredbi koja je organizovana u školi i igrao je lik Crvenkape. Zbog piskavog glasa i nešto duže kose, baš on je, a ne neka od devojčica, izabran za ovu ulogu. Inače, ovaj podatak o njegovoj prvoj ulozi nije naročito poznat publici koja prati rad popularnog glumca.

6. Deci je davao neobična imena

Njegova ćerka Anja koju ima iz prvog braka sa suprugom Jasnom, danas je uspešna istoričarka umetnosti, dok je drugo dvoje dece, ćerku Nanu i sina Ašu, dobio sa drugom suprugom Slavicom Radović Nadarević.

- Budući da je moja najstarija ćerka moju mamu, a svoju baku zvala nana, moja je druga ćerka dobila to ime. A pomalo neobično ime Aša dao sam sinu po jednom svom prijatelju iz Bosanskog Novog, jako plemenitom dečaku. Kada sam nekako došao do njegovog telefona i javio mu da sam sinu dao njegovo ime, nasmejao se i veselo mi uzvratio da me pozdravlja Plamenko, da je to njegovo pravo ime, a Aša nadimak! Nana i Aša žive u Zagrebu, u vrlo smo dobrim odnosima - rekao je jednom prilikom čuveni glumac.

 

 

7. Prijatelji iz Beograda

Glumac je bio srećan što je ostao u kontaktu sa svim kolegama širom država bivše Jugoslavije i zbog toga je, kako je rekao, bio neizmerno zahvalan.

"Nikad nisam prekinuo prijateljstvo sa glumcima iz Beograda. Čuli smo se i družili svih ovih godina i u vreme raspada Jugoslavije. Bolje da ne govorim njihova imena, jer ako kažem Mira, zaboravio sam Voju... Srećan sam da nas nisu otrovali ovi trovači" - govorio je čuveni glumac.

8. Sahranjivali su ga pre vremena

Tokom maja ove godine pojavila se morbidna vest da je Mustafa Nadarević preminuo. Glumac se tada javio iz bolničke postelje i rekao da je dobro, i da je čuo šta su mediji pisali, ali da ga to ne zanima previše jer je odlučan da u borbi s rakom pluća pobedi.

Nažalost, on nas je u nedelju 22. novembra napustio.

Foto: Printscreen You Tube

9. Ekipa iz serije "Lud, zbunjen, normalan" ga obožavala

Ekipa serije "Lud, zbunjen, normalan" više puta je istakla da im ne pada na pamet da rade bez Nadarevića, tako da je snimanje serije usled pandemije koronavirusa i bolesti glavnog glumca prekinuto.

10. Životna tragedija

U Slavici je pronašao srodnu dušu, a ona mu je umrla na rukama.

Glumac je 2012. godine izubio svoju veliku ljubav, suprugu Slavicu Radović.

Više od deset godina hrabro se borila s rakom dojke. Nakon uspešnih terapija, bolest joj se ponovo vraćala. Velika podrška bio joj je njen Mustafa. Do poslednjeg trenutka bdio je uz njenu postelju, a umrla je na njegovim rukama.

Foto: Printscreen You Tube

11. Bio je i reditelj

Kao reditelj debitovao je 1992. godine s predstavom „Let iznad kukavičjeg gnezda“, a nakon toga postavio je nekoliko velikih predstava - „Balkanski špijun“ Dušana Kovačevića, „Zabune“ Alana Ayckbourna, „Hasanaginica“ Milana Ogrizovića.

12. Bojao se lekara

Mustafa je jednom prilikom pušačima poručio da ne budu primitivni kao on i da se ne plaše lekara.

- Meni je doktor još kao malom detetu bio "jao", od zubara nadalje, sve je bilo strašno. Dobro je da se ide na vreme na preglede, jer onda je izlečivost vrlo blizu - rekao je glumac jednom prilikom.

Citati Mustafe Nadarevića (u izvornom obliku)

„Ne bih ja ništa opširno za novine, živa mi je muka davati intervjue jer posle moram da čitam besmislice koja sam izjavljivao“.

„Gluma je poslednji korak ka šizofreniji, što je opasan teren na koji ne smem zakoračiti, ali prema tome treba ići da bi se nešto dobro sa ulogom moglo uraditi.“

„Mislim da su oni (reditelji), ne krajičkom duše, nego dobrim delom sebe želeli da budu glumci.“

„Umetnost življenja i glume negde su vrlo blizu, s tim da je gluma bolja jer na sceni možeš umirati mnogo puta, a ostati živ. Na žalost, život je netalentovan glumac. Kad nas jednom neko napusti, onda je to zauvek. Ostaje samo umeće preživljavanja. I sećanja.“

„Sve bih uloge ponovio, išao bih na popravni! Vrlo je teško i pomalo bolesno biti neko drugi, a najteže je vratiti se u svoju svakodnevnicu. Od svega što sam igrao i u pozorištu i na filmu, ostalo mi je u sećanju samo nekoliko dobrih scena. I kada bih danas počinjao iz početka, izabrao bih isti život i istu profesiju. Ništa ne bih menjao ni za milimetar, ni za sekundu,  čovek sam koji je u svemu išao do kraja, i svemu se davao: ili-ili, ništa između. A između je nešto najstrašnije što se može zamisliti.“

„Pametnom je i komarac muzika“ ( o ratu u bivšoj Jugoslaviji)




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija