• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

05.01.2021

13:02

Preminulog doktora Srbija će pamtiti po potresnim rečima: Najteže je anesteziologu kada ujutru dođe na posao i ne zatekne pacijenta živog

Estrada

Preminulog doktora Srbija će pamtiti po potresnim rečima: Najteže je anesteziologu kada ujutru dođe na posao i ne zatekne pacijenta živog

Podeli vest

Anesteziolog Nenad Maksimović preminuo je od posledica koronavirusa. On se zajedno sa svojim kolegama na prvoj liniji fronta borbio protiv virusa korona, ali se nedavno zarazio, bio je priključen na respirator, i nažalost izgubio bitku

On je u julu mesecu objavio status na svom Fejsbuk profilu u kojem je opisao koliko je njihov posao težak tokom epidemije.

"Prošao je osmi sat smene. Pauze su sve kraće jer su bolnice gotovo pune. Dolaze novi i novi slučajevi. U skafanderu jedva dišeš. Više i ne gledaš na sat kad će kraj smene, jer sati su sve sporiji. Onda čuješ da se nešto dešava u gradu, da je svuda policija, da su oklopna vozila na ulicama! Gledaš u monitor jedan, dva, devet... Vrti ti se po glavi 'sad će svi u Urgentni'... Onaj zidani pre 40 godina. Pomisliš na svoje kolege u prepunjenim ambulantama prijema... Kome je teže? Da li tebi mokrom u skafanderu ili njima u krvi i jaucima slomljenih nogu, vilica, rebara. Ko je ovde žrtva, a ko heroj... Ko je broj? Ko ispljuvak? Sutra je novi dan. Za novih 8 sati... Za više sreće sa obe strane", napisao je tada dr Nenad Maksimović u iskrenoj ispovesti na svom Fejsbuk profilu.

 

 

Dr Nenad Maksimović rekao je tada za Blic ženu da je ovu objavu napisao za 7, 8 minuta nakon što se vratio kući sa posla. A onda napomenuo za njega i njegove kolege anesteziologe zapravo i nema pauze.

"Ne završava se naše radno vreme smenom od šest do osam sati. Ne! Anesteziolog sve vreme bdi nad pacijentom dok je na poslu, a zatim odlazi kući noseći pacijente u mislima i glavi. On je taj koji je primenio mere lečenje, podesio mod ventilacije i ne može da prestane da brine o onome kog leči", istakao je tada doktor i poručio:

"Najteže je anesteziologu kada ujutru dođe na posao i ne zatekne pacijenta živog. To je teže nego bilo kakav skafander, koliko god sati da ga nosite".

Pacijenti su uvek na prvom mestu anesteziolozima o čijem poslu se, kako je Nenad goovrio, zapravo ne zna dovoljno.

"Ono što javnost svakako malo zna da je uloga anesteziologa široka i da njihovo mesto nije samo u operacionoj sali.. U ovom trenutku anesteziolozi iz čitave naše zemlje preraspoređuju se u kovid bolnice kao ispomoć, a njihova uloga je krucijalna u intenzivnom lečenju najtežih pacijenata. Oni su karika bez koje se prosto ne može!"

"U prvoj su liniji borbe, direktno uz pacijenta noseći skafander, često bez pauze obezbeđuju napredne mere lečenja. Respiratori su samo mašine za mehanički ventilaciju i one ne rade same .. Njima upravlja anesteziolog sa znanjem koje se stiče i usavršava godinama Obezbeđuje disajni put čime vam je sve jasno u kolikoj je ekspoziciji virusu. A na čitavoj planeti anesteziologa ima malo. Zovu ih vladari iz senke. Njihov rad je često nedovoljno vrednovan, a težak kao u rudniku, a opet vrlo vidljiv i merljiv u rezultatima a to su spašeni život. Pa ima li ičeg vrednijeg od život ? Zato je velika čast i lepota biti anesteziolog jer to ne može da bude svako", poručio je tada lekar.

On je samo jedan od mnoštva onih koji se, uprkos umoru koji je sve veći, borio protiv korone i preminuo od posledica istog virusa. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milica

pre 3 godine

Svojom nesebicnoscu zasluzio je Carstvo Nnebesko. Veliki pozdrav za sve ANESTEZIOLOGE I SVO ZDRAVSTVENO OSOBLJE.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17