• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir

24.04.2021

10:33

Čuveni slikar Miloš Šobajić bio je braku sa Majom, Amazonkom iz Perua: Ovako je govorio o njihovoj ljubavi

Estrada

Čuveni slikar Miloš Šobajić bio je braku sa Majom, Amazonkom iz Perua: Ovako je govorio o njihovoj ljubavi

Podeli vest

Slavni srpski slikar Miloš Šobajić preminuo je danas od posledica virusom kovid-19 u 76. godini.

Šobajić je primljen u KBC "Dragiša Mišović" 5. aprila, a dve nedelje kasnije priključen je na respirator.

Za osobom je ostavio majku Miru, koja ima 100 godina i suprugu Maju.

U velikoj životnoj priči koju je jesenas ispričao za Kurir, Šobajić je pripovedao o svom, detinjstvu, životu, slikarstvu, ljubavima...  

- Bio sam zaljubljen kao dečak u neku devojčicu Rut, ali moja prva ljubav desila se u gimnaziji. Zaljubio sam se u moju Lotku s kojom sam se sreo u Prvoj beogradskoj gimnaziji. Oženio sam se i s njom proveo 40 godina života. Umrla je pre desetak godina, ispričao nam je tada. Drugi brak je bio život svakodnevni. To je bila moja najveća greška. Neću ni ime da joj pomenem. Nekad se ljudi zatrče u neko svetlo, a to nije bilo svetlo nego mrak. Meni se desio mrak iz kog sam izašao kao nov čovek - rekao je tada Šobajić i nastavio:

- Sada živim svoj sedmi život po redu sa suprugom Majom, Amazonkom iz plemena Ašaninka u Peruu. Četiri godine smo u braku i osećam se kao drugi čovek. Imam osećaj kao da je za mene život tek sada počeo. Maja je arhitekta i veliki je borac za prava Indijanaca. Mnogo je volim. Dobio sam ćerku i ženu u istom momentu, a imamo i psa Pantu. Osećam se kao da imam 17 godina. Mene moja Maja svako jutro pita: „Koliko imaš godina?“, a ja kažem 23 samo kad nisam dobre volje. Maji sam dao otkaz na fakultetu, a tek onda je počela naša ljubav. Godinama sam joj izjavljivao ljubav, ali ona se odjednom desila. Od 16. jula 2016. mi smo nerazdvojni. Volim da živim sa ženom i da se odmah venčam. S Majom ću se venčati još deset puta. Sad čekamo svadbu na Kosovu. Maja mi je nudila da se venčamo u Amazoniji kod Indijanaca, ali ja se još premišljam. Hteo bih da živim s Majom još nekih 40 godina. Kad budem imao 120 godina, ona će imati 90 godina. Voleo bih da mogu da radim, da me i dalje ona drži za ruku, a ne gura u kolicima.

Šobajić je rođen 1945. godine u Beogradu, diplomirao je na Likovnoj akademiji u Beogradu 1970, a decenijama unazad je živeo i radio u Parizu.



Bio je vanredni profesor na Luixun Akademiji u Šenjangu u Kini.

Izlagao je na više od 400 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

O Milošu Šobajiću je napravljeno niz televizijskih filmova i reportaža u zemlji i inostranstvu, a bibliografski podaci o njemu sadrže više od 700 tekstova.

Šobajić je izlagao na preko 70 samostalnih izložbi, među kojima se izdvajaju izložbe u Los Anđelesu, Parizu, Čikagu, Njujorku, Veneciji, Nemačkoj, Beogradu...

Dela Miloša Šobajića nalaze se u brojnim muzejima i javnim kolekcijama, poput Fond National d Art Contemporain u Parizu, Makedonskom muzeju za savremenu umetnost u Solunu, Muzeju minijatura u Amsterdamu, Nacionalnoj Pinakoteci u Atini, muzejima u belgiji, Švajcarskoj, Egiptu.

U Galeriji Kombank Dvorane 5. marta otovrena je izlozba slika, skulptura i video radova Miloša Šobajića, a ljubitelji umetnosti u njegovim delima moći će da uživaju do 1. maja.

Foto: Beta

Milo Šobajić



Na otvaranju izložbe predstavljena je i knjiga Miloša Šobajića "Mojih devet života" u izdanju Vukotić medije.

Na izložbi, posetioci mogu da vide sedam monumentalnih slika nastalih u poslednjih desetak godina, kao i sliku koja je obeležila početka Pariskog stvaralaštva slikara, ali i tri umetnikove skulpture koje su izlagane širom Evrope.

Miloš Šobajić je na otvaranju izložbe poručio da ona opisuje njegovih poselednjih 20 godina rada, koje svrstava pod zajedničku temu: "progoni".

Navedena umetnička dela nakon izložbe ostaće i predstavljaće deo trajne umetničke postavke Kombank Dvorane, koja će na ovaj način odati posebnu pažnju i prostor posvetiti najvećem slikaru današnjice.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Slovenac

pre 2 godine

A zasto vi pisete o umetnicima? Pa vasu publiku to zanima kao koliko je sneg palo zimi pre 50 godina.

ipak u skladu

pre 2 godine

Pa, za to sto umetnik pominje silne zene, dakle, propagira seks, da ne upotrebim onu narodnu rec, mada bi bilo efektnije. A to narod voli da cuje da se neki poznati seksaju.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija