• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

22.11.2019

07:03

PROCURILA TAJNA MAPA 'VELIKE JUGOSLAVIJE'! Tito je od SFRJ hteo da napravi NAJVEĆU SILU U EVROPI, evo gde bi bile granice! (FOTO/VIDEO)

Balkan

PROCURILA TAJNA MAPA 'VELIKE JUGOSLAVIJE'! Tito je od SFRJ hteo da napravi NAJVEĆU SILU U EVROPI, evo gde bi bile granice! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Ko zna kakva bi sudbina Jugoslavije bila da je kojim slučajem ostvaren u javnosti malo poznat plan Josipa Broza Tita!

Neki se danas s nostalgijom sećaju Jugoslavije, smatraju kako se tada živelo bezbrižnije i sigurnije, a drugi smatraju da je Jugoslavija bila veštačka tvorevina koja je decenijama na silu pokušavala na okupu i u zajedništvu da održi nespojive narode.

Međutim, ko zna kakva bi sudbina Jugoslavije bila da je kojim slučajem ostvaren u javnosti malo poznat plan Josipa Broza Tita.

Neki istoričari smatraju da je Tito želeo još veću, moćniju Jugoslaviju, koja ne bi bila samo regionalna, već i svetska sila, a sigurno jedna od dve najveće u Evropi.

Istoričarka Sabrina Ramet prošle godine je za medije rekla kako je SFRJ pod Titom htela da stvori integralnu Jugoslaviju, koja bi uključivala pogranična područja oko Jugoslavije: Grčku, Albaniju, Bugarsku, bar jedan deo austrijske Koruške, kao i celu italijansku provinciju Furlanija - Julijska krajina.

Foto: printskrin Youtube

Među pristalicama jugoslovenskog iredentizma bili su i monarhisti i republikanci u doba pre stvaranja Jugoslavije 1918. godine.

TRI DECENIJE ŽIVELA BEZ DOKUMENATA Jovanka je bila SIMBOL JEDNE ERE, TITO je lično NAREDIO DA JE STAVE U KUĆNI PRITVOR, a sa njom u grob je OTIŠLA VELIKA TAJNA

Sabina Ramet se poziva i na izjavu političara Svetozara Pribićevića da bi Jugoslavija trebalo da se prostire "od Soče do Soluna". Možda najčudnije u ovom sistemu deluje to što su kao deo Jugoslavije navedene i Bugarska i Albanija.

Ipak, navodi se da je politički pokret Zveno u Bugarskoj podržavao ideju uključenja Bugarske i Albanije u zajedničku državu Južnih Slovena. Pokret Zveno učestvovao je u državnom udaru u Bugarskoj 1934. godine. Zahtevali su savezništvo s Francuskom i uključivanje Bugarske u Jugoslaviju. Čak je i britanska vlada tokom Drugog svetskog rata podržala ideju stvaranja Velike Jugoslavije, kao odgovor na pristupanje Bugarske Silama Osovine.

MILOŠEVIĆ JE TAD POBESNEO! RECI PRIJATELJIMA IZ VAŠINGTONA DA SE NE ZAJEB*VAJU SA MNOM! Gađao ga je u glavu, a onda je usledilo: Ispustili ste priliku u Dejtonu, SAD ĆE VAS UDARITI!

Nakon Drugog svetskog rata, Tito je objavio da Jugoslavija polaže prava na Trst i celu Korušku, uključujući, pre svega, Austrijsku Korušku.

- Oslobodili smo Korušku, ali su međunarodni uslovi bili takvi da smo morali privremeno da je napustimo. Koruška je naša i mi ćemo se za nju boriti - poručivao je Tito.

Takođe, pojavila se zanimljiva karta koja predviđa kako bi SFRJ izgledala da su se Titovi planovi obistinili, i to u dva slučaja:

- da je maršalova vizija uključivala Albaniju i delove Rumunije i Grčke, uključujući i Solun

- da je Bledski sporazum između Tita i Dimitrova uključivao integraciju Bugarske u zajednicu jugoslovenskih zemalja

Autor neobične karte ističe da bi u nekom "paralelnom svemiru" komunistička revolucija u Grčkoj barem delimično uspela, čime bi se neki delovi zemlje odcepili i pridružili Jugoslaviji. Isto se odnosi i na Vlašku, bivšu kneževinu, a danas istorijsku pokrajinu Rumunije.

Da se kojim slučajem ovaj ipak neverovatan scenario dogodio, Jugoslavija bi se prostirala, kako se u tekstu navodi, od Klagenfurta do Istanbula.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Marko

pre 4 godine

Молим цењене уреднике овог великог листа да не величају овог човека који је лично заслужан за суноврат нашег народа .

Nena

pre 4 godine

Srbi su svojom neslogom i poslušničkim komunističkim kadrovima sami sebi najviše naštetili. A što se tiče Albanije i Bugarske postojao je čak i nekakav dogovor da se to realizuje, ali su dotične zemlje od toga odustale. Albanija se okrenula ka Kini i bila najzatvorenija i najzaostalija zemlja u Evropi. Realizacijom tih planova ne bi se ostvarili srpski ciljevi nego bugarski (u vezi s Makedonijom), albanski (u vezi s Kosovom i Metohijom), slovenački (u Koruškoj), hrvatski u Italiji. Srbi bi od toga imali najmanje koristi, ako bi uopšte ikakve i imali.

ranko75

pre 4 godine

Za sunovrat nasega naroda su najvise odgovorni oni koji su vladali bas srbijom a ne Jugoslavijom, a to znaci rukovodioci same Srbije. Njega se ne mozevelicati, jer je i ovako preveliki u svetskim okvirima. O njegovoj velicini su govorili oni silni drzavnici koji su mu dosli na sahranu, a vasim idolima niko ne dolazi na sahranu, jer su sitni da ih svet primeti. Zato nasi pigmeji laju na njega kao pudlica na slona,

Nile

pre 4 godine

Znači i vi sada ovako dokazujete koliko je to komunističko-krivoslavno.-rusko zlo bilo da je htelo da se širi i uzima tuđe ko i Srbija 91g?

Gagili63

pre 4 godine

A šta je to Srbija uzela tudje 91.Šta lupaš.

Bojan

pre 4 godine

Takvi su oni, zatucani uvjereni u svoju borbu za nezavisnost. A zaboravljaju da je zbog geopolitičih interesa jugoslavija se raspala u korist nato saveza i imf. Najgorè propalice i ubice slave i nazivaju braniteljima. Toliko o intelektualcima/janičarima muslimanima i hrvatima. Gastarbajteri teški.

Piga

pre 4 godine

To je slika Srbije iz 11 ili 12 veka. A Tito je džukela i da Srbija nema koristi od njegovog groba-turisti,ta zgrada bi trebalo da se sruši!!

ranko75

pre 4 godine

Ne znaci antisrpska volino, niti je Srbija htela da uzme nesto tudje 91 kako ti bezocno lazes, niti je Tito planirao da uzima tudje. Tvoj mali i nerazvijeni mozak ne moze da shvati da se moze siriti ne uzimajuci nista tudje nego se ti drugi sloze da dobrovoljno udju u sastav tvoje drzave sa svijim teritorijama. Posto vidim da mrzis srbe i ruse, predlazem ti da svima srbima i rusima cim imas priliku uradis ono sto je Monika Levinski uradila Bilu Klintonu. Posle kao i ona mozes da napises kako si im to radio.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59