• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. KLJAJIĆ

16.12.2019

14:45

PAPA 2020. STIŽE U CRNU GORU, SPC NIJE DALA BLAGOSLOV! Podgorica zvanično objavila dobrodošlicu katoličkom poglavaru!

Balkan

PAPA 2020. STIŽE U CRNU GORU, SPC NIJE DALA BLAGOSLOV! Podgorica zvanično objavila dobrodošlicu katoličkom poglavaru!

Podeli vest

Vlada Crne Gore objavila da papa Franja sledeće godine dolazi u ovu zemlju. Iz Vatikana, međutim, kažu da je poseta nemoguća bez saglasnosti SPC

Režim crnogorskog predsednika Mila Đukanovića zvanično je proteklog vikenda objavio da papa Franja 2020. godine dolazi u posetu ovoj državi.

Crnogorski premijer Duško Marković, posle susreta sa papom u Vatikanu, rekao je da je poglavar Rimokatoličke crkve pohvalio 'crnogorsku politiku' i potvrdio svoj dolazak u Crnu Goru. Ova poseta je potvrđena samo nekoliko dana pošto je papa Franja poslao pismo patrijarhu SPC Irineju u kojem je naveo da crnogorski zakon o slobodi veroispovesti, kojim je predviđena otimačina imovine SPC u Crnoj Gori, mora da ima podršku i Srba u Crnoj Gori, što su mediji protumačili kao podršku Vatikana SPC.

Foto: AP/Photo

Potreban dogovor

Ako Milo i premijer Marković žele da ugosti papu, moraće to da urade u dogovoru sa mitropolitom Amfilohijem, kojem upravo otimaju hramove i progone sveštenstvo
Miajlo Backović, sveštenik SPC u Crnoj Gori

Neobrazovani režim

Da poseta pape možda nije tako izvesna kako je saopštio premijer Marković, govori to što je Katolička crkva saopštila da je za papinu posetu Crnoj Gori neophodan blagoslov SPC, a Patrijaršija zvanično nije odobrila ovu posetu. Informerovi sagovornici stoga sumnjaju da Podgorica namerno obmanjuje javnost zloupotrebom standardnih protokola o posetama kako bi opravdala skandalozni predlog zakona kojim hoće da otme imovinu Srpske crkve.

Sveštenik SPC u Crnoj Gori Miajlo Backović tvrdi da ono što Duško Marković priča nema mnogo veze sa onim što je pričao na sastanku sa papom.

- Što se tiče papinog dolaska u Crnu Goru, Marković je u duhu crkveno neobrazovanog i ateističkog režima opet obmanuo javnost. Verovatno je pozvao papu i verovatno je papa rekao da bi mu bilo drago da poseti Crnu Goru, ali je Vatikan, za razliku od podgoričkog režima, ozbiljna država. Oni nikad ne idu u većinski pravoslavne zemlje ukoliko se tamošnja kanonska crkva ne složi sa tim. Ako Milo i Marković žele da ugoste papu, moraće to da urade u dogovoru sa mitropolitom Amfilohijem, kojem upravo spremaju otimačinu hramova i progon sveštenstva - ističe Backović.

Verski analitičar Željko Injac kaže da papa ima državničku i versku misiju i da iz tih razloga dolazi u Crnu Goru.

MILO NA APARATIMA! CRNOGORCI NAJVIŠE VERUJU - SPC! Narod rekao svoje, ovo je totalni DEBAKL LAŽNE MILOGORSKE CRKVE!

Foto: Reuters

Posete papa regionu

* Mađarska 1996. Jovan Pavle II
* Rumunija 1999. Jovan Pavle II
* Bugarska 2002. Jovan Pavle II i 2019. Franja
* Hrvatska 2011. Benedikt XVI
* BiH 2015. Franja
* Severna Makedonija 2019. Franja

- Neslaganje pape sa predlogom zakona o veroispovesti je tek jedan detalj posete, koji je za SPC veoma važan. SPC u Crnoj Gori nalazi se u nezavidnoj situaciji. Režim Mila Đukanovića je rešio da je uništi po svaku cenu. Predlog zakona je očigledno napisan sa ciljem da bude paravan za otimanje crkava, manastira i imovine. Pravni zastupnik mitropolije Velibor Džomić tačno je definisao da iza priče o ljudskim pravima stoji politička pozadina vladajuće partije u Crnoj Gori, kojoj je jedini cilj da se međunarodnoj javnosti zamažu oči dok se vrši otimačina imovine SPC - naglašava Injac.

Odbrana pravoslavaca

Portparol Nove srpske demokratije Marko Kovačević, s druge strane, podseća da je papin čvrst stav da ovaj zakon mora imati saglasnost svih verskih zajednica u Crnoj Gori.

- Papa ima svoj stav o predlogu zakona i sugestiju da se mora doneti uz najveći stepen saglasnosti verskih zajednica u Crnoj Gori. Da li će to imati uticaja na režim, imaćemo prilike da vidimo do kraja ove godine. Najsnažniji pritisak da se zakon ne donosi doći će, ipak, od strane pravoslavnih vernika 21. decembra ove godine na saboru u Nikšiću - poručuje Kovačević.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija