• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.12.2019

13:53 >> 14:00

ŠOK! SVI SU MISLILI DA KOLINDA ŠALJE POZDRAV SATANI, a ona je samo poslala poruku - SVOM MUŽU?!

Balkan

ŠOK! SVI SU MISLILI DA KOLINDA ŠALJE POZDRAV SATANI, a ona je samo poslala poruku - SVOM MUŽU?!

Podeli vest

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitorović, u panici da u jeku predizborne trke ne uruši svoj srbomrzački imidž koji je tokom kampanje zdušno doterivala, podigla je na jednom predizbornom skupu tri prsta. Kolinda je, u nameri da izbegne podizanje "srpska tri prsta" podigla palac, kažiprst i mali prst što je mnoge asociralo na satanistički pozdrav, ali, ispostavilo se da bi istina mogla biti drugačija

Podsetimo, taj pozdrav su već su u javnosti praktikovali vodeći svetski lideri, aktuelni predsednik SAD Donlad Tramp, kao i njegovi prethodnici Barak Obama, Bil Klinton, Džordž Buš Mlađi, ali i bivši predsednik Francuske NIkola Sarkozi, kao i kandidatkinja demokrata na prošlim predsedničkim izborima u SAD Hilari Klinton.

Sve do savremenog doba znak rogova uglavnom nije imao negativne konotacije; jedina negativna jeste ta što u nekim mediteranskim kulturama (možda čak i kod nas), pored osnovnog značenja o kome će biti reči, simboliše i "rogonju": muža koga žena vara.

Zagovornici teorija zavere odmah su lansirali verziju po kojoj je Kolinda ovim potezom zapravo htela da pošalje poruku svom suprugu Jakovu, koji je u više navrata muški izdržao njeno više nego neprimereno ponašanje u javnosti.

 

O simbolu muškaraca rogonja zna, kažu, i italijanski političar Silvio Berluskoni koji je iza leđa španskog šefa diplomatije svojevremeno upravo u tom smislu napravio znak rogova. Naravno, uz njegov karakteristični smešak.

Na ovaj način ga koriste Italijani, Grci, Španci, Argentinci, a u modernoj zapadnoj kulturi često je simbol slobode - "rokenrola". Drugim rečima, to je simbol neobuzdane mladosti koji voli da partija i ne voli ograničenja.

Istorija, dakle, pokazuje da je negativnu konotaciju ovakvom pozdravu sa tri prsta dala tek kasnije subkultura hejvimetala. 

(FOTO) URNEBESNO! KOLINDA PODIGLA TRI PRSTA, smeju joj se i Srbi i Hrvati zbog načina na koji je to učinila!

Inače, reč je o apotropojenskom simbolu, onom čiji je osnovni cilj da zaštiti čoveka od zlih bića. Apotropejoni su pre svega predmeti, poput krstova, obrednih hlebova i talismana u raznih kulturama, ali eto može da bude i znak rukom.

Prvi put se u ovom smislu upotrebio u Indiji, i to od strane Bude; to se u budizmu i dalje radi i zove se "karana mudra" gde reč "mudra" znači znak. Namera je ukloniti prepreke kao što su bolest i negativne misli.

Drevna persijska kultura je takođe koristila isti znak, kao što možemo da vidimo na bareljefu lokaliteta u Nakše Raždabu, nedaleko od Persepolisa, koji nastao u doba sasanidske dinastije.

Kao što smo rekli, Italija i ostale mediteranske kulture koriste ovaj znak da bi oterali zlu sreću, demone i druge nečiste sile, i to rade već stotinama godina, milenijumima. Ekvivalentno je "kucanju u drvo", koje je uobičajenije za germano-slovenske narode.

Interesantna je anegdota vezana za šestog predsednika Italijanske Republike, Đovanija Leonea, koji je na toj dužnosti služio narod u periodu 1971-1978. godine.

TO JE PREDSEDNICA KOJU BI SVAKI MUŠKARAC POŽELEO... "Kolinda" osvanula U MINIJATURNOM BIKINIJU, a onda je nastao haos! (FOTO)

Naime, tokom službene posete Napulju, svom rodnom gradu, predsednik je bio u poseti ljudima koji su oboleli od kolere; desnicom se rukovao s pacijentima, dok je levicom iza svojih leđa pokazivao rogove, i to sve naočigled brojnih novinara i fotografa.

Pošto se ovaj običaj teranja zla, bolesti i urokljivih očiju ("malokio") sačuvao pre svega u južnoj Italiji, a medijskim nebom tog poluostrva dominiraju severnjaci, mnogi su bili šokirani.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vera

pre 4 godine

Prsa Srbe u mozak! Pa da je pokazaa normalno 3-prsta vi bi pisali da pokazuje srpski znak a ovako možete pisati šta hoćete. Ma kraljica.

Sess

pre 4 godine

Zgrcis kaziprst i preko njega stavis palac, a ostala tri prsta ispravis. Bus isto je ovako pozdravljao.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasija
Fudbal

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasija

Crvenoj zvezdi da može da se hvali da je neprikosnovena u domaćim okvirima, a Vojvodini za popravljenje celokupnog utiska o tekućoj sezoni i sigurnu Evropu, otprilike tako bi se u jednoj rečenici moglo odgovoriti na pitanje šta kojoj ekipi znači osvajanje današnjeg Kupa Srbije u fudbalu.

21.05.2024

08:26

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija