• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

18.12.2019

07:53

AKO IMATE IOLE PAMETI... Milogorci dobili LEKCIJU IZ ISTORIJE od patrijarha Irineja!

Balkan

AKO IMATE IOLE PAMETI... Milogorci dobili LEKCIJU IZ ISTORIJE od patrijarha Irineja!

Podeli vest

Posle višednevnog bure u javnosti oko novog crnogorskog zakona o veroispovesti, oglasio se i srpski patrijarh Irinej

Podsetimo, još dok je najavljen taj zakon odmah je izazvao oštre polemike izmedu onih koji smatraju da je rec o ozakonjavanju otimanja viševekovne imovine SPC u Crnoj Gori i progonu srpske crkve i onih koji zastupaju stranu nekanonske crnogorske pravoslavne crkve - cije tvrdnje su suprotne.

U celokupnu "raspravu" uključio se i zvanični Vatikan koji je, kako su preneli mediji, uputio pismo patrijarhu SPC Irineju, u kom je navedeno da bi zakon u Crnoj Gori, ako se usvoji i pre nego što se usvoji, morao da ima podršku svih verskih zajednica u Crnoj Gori.

U meduvremenu, sporni zakon je ušao u skupštinsku proceduru i odmah je nastao pravi haos u raspravi, buduci da je crnogosrka politicka scena duboko podeljena.

MILOGORCI, I PAPA FRANJA STAO UZ SPC! VATIKAN NIJE MOGAO DA PREĐE preko skandaloznog ZAKONA O SLOBODI VEROISPOVESTI!

Oglasio se i patrijarh SPC Irinej koji je izjavio da je Mitropolija crnogorsko-primorska stvorila Crnu Goru, a ne obratno.

- Da nije bilo mitropolije, ko zna kako bi se razvijao život na tim prostorima, ona je vodila taj narod u najkritičnijim vremenima - rekao je Irinej.

Upitan o Zakonu o slobodi veroispovesti, kojim se pokušava otimanje više od 650 pravoslavih hramova u Crnoj Gori, patrijah kaže: 

- Ako imaju iole pameti, treba da odustanu od donošenja tog zakona. Nadamo se i molimo da odustanu i da naše svetinje nece biti ugrožene.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
flamantes

pre 4 godine

Irineju MCP SPC nema nikakve veze sa CPC, a imovina CPC ukradena prevarom i falsifikovanjem će se morati vratiti Crnoj Gori. SPC niko ne dira, ali će morati podnositi račune državi i plaćati porez.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija