• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

20.12.2019

15:48

ZAJEDNO U MOLITVI PROTIV BEZAKONJA I U ODBRANU SVETINJE! U Nikšiću sutra crkveno-narodni sabor, iznose MOŠTI SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG!

Balkan

ZAJEDNO U MOLITVI PROTIV BEZAKONJA I U ODBRANU SVETINJE! U Nikšiću sutra crkveno-narodni sabor, iznose MOŠTI SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG!

Podeli vest

U crki Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, u Nikšiću, sutra će biti održan veliki crkveno-narodni sabor, gde će biti izložene mošti tog sveca i odakle će biti upućena poruka verujućeg naroda protiv usvajanja Predloga zakona o slobodi veroispovesti, koji je predlozila crnogorska vlada

Sabor organizuju Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija zahumsko-hercegovačka, nakon što je u parlamentarnu proceduru stavljen Predlog zakona o slobodi veroispovesti, koji će se na dnevnom redu naći 24. decembra.

Uprkos stavovima Evropske unije, pape Franje, koji su upozorili da to pitanje treba urediti na inkluzivan način, koji okuplja zainteresovane strane i u skladu je sa međunarodnin i evropskim standardima o ljudskim pravima, a posebno u skladu sa preporukama Venecijanske komisije od 24. juna ove godine i zahtevu Mitropolije da se taj akt povuče iz procedure, vlada, odnosno premijer Duško Marković je na poslednjem "premijerskm satu" rekao da se to neće dogoditi.

Pitanje zakona o verospovesti je tema koja u Crnoj Gori traje godinama i nepestano kada se pokrene stvara tenzije i podele, koje su poslednjih sedmica kulminirale i podignute su na najviši politički nivo.

AKO ZATREBA, BRANIĆEMO OSTROG! Narod i sveštenstvo imaju JASNU PORUKU ZA MILA I NJEGOVE NEVERNIKE!

Inače, inovirani Predlog zakona,između ostalog, utvrduje imovinska prava države nad verskim objektima koji predstavljaju kulturnu baštinu Crne Gore koja je, kako se navodi, kroz vekove građena i sticana od javnih prihoda države.

Predlogom zakona je propisano da ce svi verski objekti koji predstavljaju kulturnu baštinu, a koji su bili imovina države Crne Gore pre gubitka njene nezavisnosti 1918. godine i koji kasnije nisu na odgovarajuci pravni način prešli u svojinu neke verske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina.


Iz Mitropolije su poručili da crkveni sabor, na kojem će biti izraženo protivljenje predloženom zakonskom aktu, nije mesto ni za kakve ideološke, političke ili nacionalne simbole ili parole, već da je to mesto samo za crkvene barjake i litije i molitvu i reči uzdanja u Boga, koje će, kako poručuju, najbolje pokazati odlučnost da svetinje budu odbranjene u miru i bratskoj ljubavi.

POČELA PRIVOĐENJA PRED NARODNI SABOR U NIKŠIĆU! Policija dobila nalog da zastrašuje građane koji idu na skup SPC!

Iz Pravoslavne crkve poručuju da su zapanjeni svim neistinama, uvredama i zastrašivanjima kojima se ovih dana služe mnogi, pa i, kako kažu, najviši državni funkcioneri.

Poručuju da to ne treba da pomuti verujući narod, jer će na saboru biti samo zatražena "pravda Božja, pravda za crkvu, ljudsku dušu, za svetinje, za hramove, manastire i grobove predaka".

"Sutra budimo svi zajedno u molitvi protiv bezakonja i odlučno za odbranu svetinje, bratsko pomirenje i isceljenje bratomržnje koja truje Crnu Goru, zaogrnuti verom, nadom i ljubavlju šaljući jasnu poruku da je jedini pravi put - put bogoljublja i bratoljublja", poručili su iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Crkva je ranije pozvala vernike da ne nasedaju provokacijama, a direktor Uprave policije Veselin Veljović je juče saopštio da će crkveno-narodni sabor obezbeđivati sve raspoložive policijske snage.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija