• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.01.2020

10:08

ALBANCI USRED CRNE GORE DIŽU SPOMENIK SRBINU! Crnogorsko Ministarstvo kulture ili ne zna ko je Skenderbeg, ili... IPAK, EVO DA PODUČIMO MALO I JEDNE I DRUGE!

Balkan

ALBANCI USRED CRNE GORE DIŽU SPOMENIK SRBINU! Crnogorsko Ministarstvo kulture ili ne zna ko je Skenderbeg, ili... IPAK, EVO DA PODUČIMO MALO I JEDNE I DRUGE!

Podeli vest

Crnogorsko Ministarstvo kulture odobrilo je postavljanje spomenika Skenderbegu u Ulcinju, Srbina koga Alnbanci svojataju i slave kao svog najve'eg nacionalnog heroja! Reč je o manjoj replici već postojećeg, koji se nalazi u Tirani

Spomenik Đerđu Kastriotiju Skenderbegu biće postavljen na kružnom toku Bulevara koji nosi njegovo ime.

Gadonačelnik Ulcinja Ljoro Nrekić je za podgoričke Vijesti rekao da je Ministarstvo odobrilo gradnju spomenika od izlivene bronze, visine metar i po, na postamentu od tri i po metra, uprkos tome što je lokalna Skupština jednoglasno usvojila predlog odluke da visina figure junaka na konju sa mačem iznosi pet metara.

"Nećemo da preuveličavamo, tri metra je u prirodnoj veličini", kazao je Nrekić.

U novom predlogu na osnovu projekta arhitekte Shpetima Maraja iz Ulcinja, pored ostalog, ističe se da će će frontalno na postamentu spomenika latiničnim pismom biti ispisano na albanskom jeziku „Đerđ Kastrioti Skenderbeu 1405- 1468" i crnogorskom „Đerđ Kastrioti Skenderbeg 1405- 1468".

Rok za podizanje spomenika je mart ove godine, dok će novac obezbediti albansko-crnogorska dijaspora udružena u fondaciji „Simon Filipaj", uz ulcinjsku NVO "Don Gjon Buzuku", koja je i inicijator projekta.

Bista Đerđu Kastrioti Skenderbegu otkrivena je u oktobru prošle godine ispred istoimene škole u mestu Zatrijebač u Tuzima.

Ko je bio Skenderbeg za Istoriju nije nikakva tajna. Pa evo da malo podučimo Šiptare, ali i Milogorce! Nadamo se samo da posle ove nlekcije neće iodustati od podizanja spomenika ovom velikom Srbinu! 

POČELA DRUGA FAZA STEZANJA OBRUČA OKO MILA KOJU ON POLITIČKI NE MOŽE DA PREŽIVI! Obaveštajne službe otkrile njegove račune u inostranstvu, ali i imena osoba na koja se oni vode?!

Skenderbeg je rođen je 1404. na severu današnje Albanije kao Đurađ Kastriotić (prezime je nastalo od grčke reči 'kastro' što znači dvorac), od oca Jovana i majke Vojislave. Imao je braću Stanišu, Repoša, Kostadina i sestre Maru, Jelenu, Angelinu i Vlajku. Jovan Kastriotić je sa sinovima često odlazio u Hilandar, a i novčano je pomagao srpski manastir na Svetoj Gori. 

Đurađ je imao 18 godina kad je odveden u janjičare. Turci su mu dali ime Iskander-beg, a kasnije je to postalo Skenderbeg. Punih dvadeset godina je ratovao za Turke i izrastao u velikog vojskovođu. A onda je pobegao. Sa 300 najboljih ratnika je napustio tursku vojsku i vratio se u rodni kraj. Odrekao se islama i vratio na pravoslavlje. Sledećih 20 godina se borio protiv Turaka i sve do njegove smrti oni nisu mogli da 'privire' u te krajeve. 

Tek kad je umro, Turci su osvojili Albaniju. Kako se dogodilo da je veliki srpski vojskovođa postao najveći albanski junak? Svakako se sećate naše epske pesme 'Zidanje Skadra', Skadar je nekad bio srpski grad. Dok su Srbi podizali gradove, Šiptari su po brdima čuvali ovce. A za vreme cara Dušana, srpska vlast se proširila na celu Albaniju, jer se srpska država prostirala do Peloponeza u Grčkoj. A onda, krajem 19. veka, dolazi do 'nacionalnog buđenja' kod Albanaca. 

Da bi homogenizovali mnogobrojna albanska plemena bio im je potreban veliki junak oko koga će se svi okupiti. Ali koga naći? Obrni-okreni, ali junaka među Šiptarima nema. A onda su se dosetili. Ako ga već nemamo, uzećemo tuđeg. Uostalom, on je živeo u Albaniji, dakle od njega ćemo napraviti Albanca. 

OVO SU TRI HRIŠĆANSKE RELIKVIJE KOJIH MILO ŽELI DA SE DOČEPA! Imaju nemerljivu vrednost i čuva ih SPC u Crnoj Gori! (FOTO/VIDEO)

Umesto srpskih imena, i njemu i celoj porodici su dali albanska i tako je Đurađ Kastriotić postao Đerđ Kastrioti i njihov najveći junak. Đurađ je imao svoj (srpski) grb i zastavu, sa dvoglavim orlom, Šiptari su čak i to kopirali i danas je to albanska zastava. Glavni trg u Tirani se zove Trg Skenderbega, i na njemu se nalazi njegov spomenik. 

Nedavno su spomenici podignuti i u Prištini, Skoplju i drugim gradovima… Doduše, danas i sami Albanci znaju istinu i zato su u velikoj dilemi: Da li da ih grade ili ruše? Zvuči neverovatno, ali je tako.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Marcco

pre 4 godine

Skender Beg je Albanac... bio malo pravoslavac, bio malo katolik, pa i musliman... čovek trgovac, kako vetar dune i kako mu u datom trenutku koristi, ali nije Srbin osim što mu je majka srpkinja od Brankovića.

Krajinamen

pre 4 godine

Bio je albanac... Smejurija. Doveli Vas latini tu gde jeste pa nastavili sa seljackom politikom. Pa vasi istoricari govore sve u glas da je bio iz srpske plemicke porodice ali Vama džaba pricati jer sve sto tekst je rekao je istina te Vam hvala...necemo morati kasnije da iste mi dizemo u cast srpskih velikasa. Istina i pravda su spore ali stizu kad tad.

BranoT

pre 4 godine

"ali nije Srbin osim što mu je majka srpkinja od Brankovića." i što mu je otac Jovan i što je imao je braću Stanišu, Repoša, Kostadina i sestre Maru, Jelenu, Angelinu i Vlajku... Kako može biti Srbin kad se iz ovog vidi da je Eskim !

Johny

pre 4 godine

Nema nikakvog buđenja nac.svesti kod albabaca u 19. Veku nego direktan zahtev nemaca i austrijanaca da se formira albanija. Isto je i danas. Sve što se dešava je pod potpunom kontrolom Merkelove.Nemci plaćaju svaku aktivnost protiv Srba, bez obzira od koga dolazi. Takođe plaćaju i veleizdajnike sa Filozofskog fakulteta da falsifikuju srpsku kulturu i istoriju.

marko

pre 4 godine

Nije ni srbin ni albanac, makedonac je poreklom, to i šiptari priznaju

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija