• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

20.01.2020

15:46

SKINUTA OZNAKA TAJNOSTI! "BOSNA JE MUSLIMANSKA DOMOVINA"! Deklasifkovani dokumenti otkrili KAKO JE PEDI EŠDAUN RADIO O GLAVI SRBIMA U BiH!

Balkan

SKINUTA OZNAKA TAJNOSTI! "BOSNA JE MUSLIMANSKA DOMOVINA"! Deklasifkovani dokumenti otkrili KAKO JE PEDI EŠDAUN RADIO O GLAVI SRBIMA U BiH!

Podeli vest

Nekadašnji lider Liberalnih demokrata, kasnije visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun u pismima upućenim tadašnjem premijeru Velike Britanije Džonu Mejdžeru više puta je BiH nazvao "Muslimanska domovina"

U tim pismima Ešdaun nije spomenuo nijedan logor i zatvor u kojem su držani i ubijani Srbi i vršio je pritisak da Britanija reaguje zbog zatvora, etničkog čišćenja i izbegličkih kampova u Republici Srpskoj, navodi se u dokumentima Nacionalnog britanskog arhiva, sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, a koji su objavljeni prošle godine kao deo paketa koji pripadaju korespondenciji tadašnjeg premijera Mejdžera pod nazivom "Korespondencija sa liderom liberalnih demokrata".

Prema ovim dokumentima, koje je objavio ATV, tokom posete Republici Srpskoj, u avgustu 1992. godine Ešdaun je napravio kompletan izveštaj o sarajevskom ratištu, o onome što je video na koridoru, o tenkovima, avionima i raketama koje poseduje Vojska Republike Srpske, kao i o zatvorima i izbegličkim kampovima na Manjači i Prijedoru.

Nakon te posete poslao je pismo Radovanu Karadžiću, tadašnjem predsedniku Republike Srpske, u kojem je naveo da je obišao zatvore na Manjači, u Omarskoj i Trnopolju, te da se, na osnovu onoga što je video, oni ne mogu nazivati koncentracionim logorima.
 

Foto: Tanjug/AP


" Zadovoljan sam što vidim da komandir u kampu poštuje načela Ženevske konvencije, koliko god mu finansije dozvoljavaju. Hrana je slaba, a lekovi nisu adekvatni. Cenim da je razlog za to što je zemlja u celini pogođena sankcijama", naveo je Ešdaun.

On se osvrnuo i na priču o koncentracionim kampovima u Srpskoj, gde je naglasio "da je prema onome što je on video, bilo neodgovorno i netačno nazvati te kampove koncentracionim".

Dva meseca nakon toga, u pismu tadašnjem premijeru Velike Britanije on je naveo da su Srbi svojim avionima napali civilne ciljeve i to kasetnim bombama britanske proizvodnje, kao i da su spremni da se usprotive Rezoliciji UN-a, čak i pod pretnjama američkom avijacijom.

U tim pismima nije spomenuo nijedan logor i zatvor u kojem su držani i ubijani Srbi i vršio je pritisak da Britanija reaguje zbog zatvora, etničkog čišćenja i izbegličkih kampova u Republici Srpskoj.

Ešdaun u pismu upućenom premijeru 3. aprila 1993. godine piše da je samo pitanje vremena kada će Srbi "pregaziti" Srebrenicu i njenih 60.000 stanovnika muslimanske veroispovesti, čime će izgubiti podršku za sprovođenje Vens-Ovenovog plana.

Taj plan je predviđao decentralizovanu BiH podeljenu u deset pokrajina, koje bi imale nadležnosti nad unutrašnjim poslovima i obrazovanjem, a bile bi formirane po etničkom principu, dok bi glavni grad Sarajevo bio demilitarizovani distrikt sa sedištem centralne vlade.

Samo jedanaest dana kasnije, Ešdaun piše kako žali što Britanija nije spremna da preduzme akciju da zaštiti pad Srebrenice i njenih 40.000 muslimana u srpske ruke. U tom pismu podržao je ojačavanje i strože provođenje sankcija.

ATV podseća da je prema popisu stanovništva iz 1991. godine, u opštini Srebrenica živelo 36.666 stanovnika, od čega 27.572 (75,19 odsto) muslimana.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija