• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.03.2020

08:48

SRBI U OKOLINI BIHAĆA NA NOGAMA! Vlasti Federacije u selu Lipa podižu migrantski centar, cilj je - DA SRBA OVDE VIŠE NE BUDE!

Balkan

SRBI U OKOLINI BIHAĆA NA NOGAMA! Vlasti Federacije u selu Lipa podižu migrantski centar, cilj je - DA SRBA OVDE VIŠE NE BUDE!

Podeli vest

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH poručio je da je nedopustivo da na području srpskog sela Lipa, kod Bihaća, koje je okruženo selima u kojima žive Srbi, bude formiran migrantski centar

Predsednik Odbora Ðorđe Radanović izjavio je agenciji Srna da je Operativna grupa za koordinaciju aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu zaključila da migrantima bude zabranjeno kretanje kroz gradove zbog rizika od širenja virusa korona, kao i da budu nastavljene aktivnosti na zatvaranju migrantskog kampa "Bira" u Bihaću, a da kao nova lokacija bude određeno srpsko selo Lipa, prenosi portal RTRS.

"Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH smatra da je ova odluka Operativne grupe prvenstveno nezakonita, jer nemaju nadležnost za upravljanje migrantskom krizom, a sa druge strane, oni već dve godine stalno potenciraju da u srpska sela budu smešteni migranti. To je očigledna namera zastrašivanja Srba, da i ono malo što ih se tu vratilo ne razmišlja o ostanku", rekao je Radanović.

Prema njegovim rečima, ne postoji nijedan motiv, osim političkog, da migrantski centar bude smešten u to selo i da Srbi budu uklonjeni sa područja Bihaća.

 

Foto: Reuters

"Oni neće da kažu da je to srpsko selo, nego livada Lipa. Vlada USK-a, možemo slobodno reći, čini sve kako bi otežala život Srba na tom području i učinila da ih više tamo nema", rekao jevrdi Radanović.

On dodaje da je smeštanje migrantskog centra u srpsko selo kršenje Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i kršenje Zakona o poljoprivrednom zemljištu FBiH, koji određuje da se na poljoprivrednom zemljištu ne može napraviti ništa drugo, osim da ono služi za razvoj poljoprivrede.

"On je gotovo u potpunosti sproveden u Srpskoj, a u FBiH se prave ovakve smicalice, da se migranti stavljaju u selo koje je okruženo drugim srpskim selima, da bi se zastrašio narod i da ga ne bi bilo na tom području", rekao je Radanović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija