• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

18.05.2020

12:36

NISU MU SKIDALI KRST I MANTIJU! Detalji boravka vladike u pritvoru!

Balkan

NISU MU SKIDALI KRST I MANTIJU! Detalji boravka vladike u pritvoru!

Podeli vest

Episkop Joanikije i sveštenici nikšićkog Sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog nemaju nijednu zamerku na račun ponašanja službenika Centra bezbednosti Nikšića, nakon što su privedeni i određeno im zadržavanje od 72 sata. Episkop Joanikije je naveo da nisu tačne priče da su mu u policiji skidali krst i mantiju

To je izjavio advokat episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija Sava Kostić koji je naveo da su mu svi potvrdili da se policija prema njima ponašala veoma korektno.

- Kada sam došao u stanicu policije omogućeno mi je da se vidim sa vladikom, ne u prostoriji u kojoj je boravio, nego u jednoj kancelariji. Pitao sam ga da li su tačne priče da su mu u policiji skidali krst, mantiju, da su se nekorektno ponašali, na što mi je on rekao: "Daleko od toga. Ti ljudi bili su više nego korektni. Oni samo rade svoj posao" - rekao je Kostić.

Kostić je dodao da je od vladike saznao da su im nadležni omogućili da se pričešćuju i da su u svemu bili uvaženi.

Podsetio je da je Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću podnelo optužni predlog protiv njih "zbog krivičnog dela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti". Za ovo krivično delo, dodaje Kostić, propisana je novčana, ili kazna zatvora do jedne godine.

- Ako se ima u vidu činjenica da nijedan od osumnjičenih ranije nije kažnjavan, biće vrlo interesantno videti postupanje i odnos suda prema osumnjičenima u daljem toku postupka, ako se postupak uopšte i nastavi - istakao je Kostić za medije.

Kako pojašnjava, optužni predlog biće prosleđen pisarnici Osnovnog suda u Nikšiću gde će se metodom slučajnog odabira odrediti sudija, koji će razmatriti spise i doneti odluku da li postoje uslovi da se optužni predlog vrati, ili potvrdi i zakaže suđenje.

- Smatram da optužni akt treba tužilaštvu vratiti, zbog svih nezakonitosti koje su se prilikom postupanja policije desile. Nekorektnost policije vidim u tome što su one kritične noći nakon litije, uručili poziv vladici i sveštenicima na način koji nije u skladu sa profesionalnim kodeksom. U pitanju su pozivi koji se uručuju građanima, što je moglo da se uradi preko dostavljača, ili pošte.

Drastična nezakonitost u postupanju policijskih službenika, tvrdi advokat, bila je naredba vladici i ostalim sveštenicima da na saslušanje pođu u službenim vozilima i prinudno budu dovedeni u nikšićki Centar bezbednosti. To je bio pokušaj nepotrebnog demonstriranja sile, dodaje Kostić. On naglašava i da je od izlaska vladike iz pritvora, pa do kraja njegovog obraćanja okupljenom narodu, sve proteklo u korektnom ambijentu.

- Kad su se građani spontano okupili ispred tužilaštva i suda, i na tom prostoru boravili ceo dan da bi dočekali vladiku, policija je imala puno zakonsko ovlašćenje da preduzme radnje zbog neprijavljenog okupljanja. Ipak, gestom tolerancije pokazali su da su uzeli u obzir širi kontekst cele situacije - kazao je Sava Kostić.

Kostić veruje da će u daljem toku postupka sve proteći u skladu sa pozitivnim pravnim propisima, uz poštovanje moralnih načela svih učesnika u postupku.

- Shvatam veliku zainteresovanost građana Crne Gore za ovaj postupak, ali se nadam da će se tenzije smiriti i sve proći u duhu bratske ljubavi i donošenja odluka koje će biti pravne i pravedne - naveo je Kostić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Vatrena uvertira pred derbi! Osveta navijača Barse igračima francuskog prvaka!
Fudbal

Vatrena uvertira pred derbi! Osveta navijača Barse igračima francuskog prvaka!

Večeras su na programu prva dva revanš meča četvrtfinala Lige šampiona. Derbi će biti odigran na stadionu "Monžuik" gde Barselona dočekuje Pariz Sen Žermen (Arena 1 premijum). Utakmica je imala "vatrenu" uvertiru, pošto su navijači katalonskog giganta noć uoči utakmice priredili vatromet ispred hotela u kojem su bili smešteni fudbaleri šampiona Francuske!

16.04.2024

10:52

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija