• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

07.06.2020

14:04

HRVATI ĆE POBESNETI! ORBAN  PRISVOJIO I RIJEKU! To je mađarsko more i "nasilno je otcepljeno"!

Balkan

HRVATI ĆE POBESNETI! ORBAN PRISVOJIO I RIJEKU! To je mađarsko more i "nasilno je otcepljeno"!

Podeli vest

Na spomeniku povodom stogodišnjice potpisivanja Trijanonskog sporazumanalazi se i natpis koji govori o tome da Rijeka pripada Mađarskoj

Kako navodi portal, Orban je spomenik otovorio 4. juna na granici Mađarske i Slovačke, a među spomen-pločama, uz mapu "velike Mađarske", nalazi se i ploča na kojoj piše "Fiume - tengerre magyar", što znači "Rijeka - Mađarska do mora".

Trijanonski sporazum potpisan je nedugo nakon Prvog svetskog rata u palati Trijanon u Versaju, a njegovim odredbama je nakon raspada Austro-Ugarske znatno smanjena mađarska teritorija.

Orban se početkom maja našao na meti oštrih kritika u regionu, nakon što je objavio mapu "velike Mađarske", koja obuhvata hrvatske teritorije sve do Rijeke i Dalmacije, ali i delove Srbije i Rumunije.

Rijeka je postala deo Mađarske 1868. godine sporazumom pod nazivom Riječka krpica.

Na kraju govora, u kojem je naveo da su veliki delovi mađarske teritorije "nasilno otcepljeni", Orban je rekao da je srećan što će sa Slovacima, Hrvatima, Srbima i Slovencima graditi zajedničku budućnost.

Video snimak događaja na kojem se vidi karta "velike Mađarske" i spomen-ploča sa spornim natpisom objavljena je na Orbanovom zvaničnom Fejsbuk nalogu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
dunja

pre 3 godine

Imamo i mi neke stare karte gdje nam je susjed Bugarska i Albanija.I,*Što s tim?

Trig

pre 3 godine

Koji to vi?Hrvati nisu imali drzavu do 1941,NDH.O cemu ti pricas?

Mili

pre 3 godine

Trig...Hrvati su imali prvu državu sa Tomislavom 925g a Srbi prvu sa Stefanom 1217g.

NEBOJŠA

pre 3 godine

не постоје никакви материјални дукази да је кралј томислав икада постојао

NEBOJŠA

pre 3 godine

ви никад,АЛИ НИКАД,нисте имали државу,па самим тим ,ни границе са другом државом.било којом !!!

Milanfx

pre 3 godine

A valjda bi trebalo i mi da pobesnimo, ili se podrazumeva da nas može da k... ko kako hoće?

niko ne vidi sebe

pre 3 godine

bitno je da zeli hrvatske teritorije a to sto je rekao da zeli i dio srbije, to je manje vazno mada svako pocinje da se siri od onog sto mu je blize.. a vojvodina i jos malo nize, to mu je pri ruci

Ja

pre 3 godine

Bravo za Madžare,Talijane, svako neka uzme svoj deo, jer krvaćani nisu poštovali 1.biser slobode što su im Srbi poklonili 2.dve ratne odštete oprostili 3.sad opet milenijum ropstva.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17