• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Sputnjik

07.06.2020

20:55

MILOV CILJ JE SVIMA JASAN! Vladika Joanikije razotkrio namere Đukanovićevog režima i šta se krije iza otimanja svetinja

Balkan

MILOV CILJ JE SVIMA JASAN! Vladika Joanikije razotkrio namere Đukanovićevog režima i šta se krije iza otimanja svetinja

Podeli vest

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije u autorskom tekstu za "Cristian post" govorio je o spornom Zakonu o slobodi veroispovesti, nemilim dešavanjima u Crnoj Gori koja su usledila, opisao napade na sveštenike i hapšenja i izrazio bojazan da bi motiv svega toga mogao biti novac

On je rekao da takve stvari ne bi trebalo da se dešavaju u Crnoj Gori - zemlji u srcu Evrope koja je većinski hrišćanska, članica NATO-a i kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

- Plašim se da je razlog svemu ovome novac. Pre Božića stupio je na snagu novi zakon koji je grozno nazvan Zakon o slobodi veroispovesti. Hrišćanske, jevrejske i muslimanske grupe - i njihova imovina - sada zahtevaju državnu registraciju. Malo je država na svetu koje istinski neguju slobodu veroispovesti, a ipak prisiljavaju verske zajednice da prvo budu u odobrenom vladinom registru. Još je manje onih koji propisuju da se mora dodatno dokazati vlasništvo nad imovinom pre 1918. godine u vladinim zemljišnim knjigama - ukazao je Joanikije.

On je naglasio da u situaciji kada se oko 80 odsto Crnogoraca deklariše da je srpski pravoslavni hrišćanin to znači da je ovaj zakon u praksi zakon za njihovu veru. A kad druge verske mikro zajednice imaju posebne ugovore sa državom koja ih štiti od njihovih imovinskih odredaba, postaje diskriminatorni zakon protiv imovine Crkve.

- Vlasništvo nad zemljom na Balkanu - sa složenim istorijama i premeštanjem granica - trebalo bi da bude otvoreno pitanje. Ali u svim modernim državama imovinski sporovi bi trebalo da se rešavaju na sudu. U Crnoj Gori će, prema novom zakonu, o njima odlučivati vladina zemljišna knjiga, bez prava žalbe na odluku u sudovima. Oni su imenovani za revizora, sudiju, porotu i izvršioca svih vlasničkih sporova za versku imovinu - pojasnio je vladika.

Foto: Novak Đurović

To su kako je naveo, sveta mesta hrišćanskog bogosluženja, manastiri, hosteli za beskućnike i poljoprivredna gazdinstva koja svakodnevno hrane stotine porodica kroz narodne kuhinje. To su zgrade koje finansiraju univerzitetske stipendije za mlade Crnogorce, utočište za siromašne i duhovne obrede.

On je kazao da je imovina ugrožena a resursi koje SPC koristi su u opasnosti da se preusmere kako bi se namirili fiktivni zahtevi za vlasništvo nad zemljom i dodao da mnogi verni hrišćani u Crnoj Gori strahuju da će se to dogoditi.

Naveo je i da su zbog toga pre izolacije zbog virusa korona izašli na ulice širom zemlje kako bi protestovali protiv ovog pogrešnog zakona.

Kako je istakao, šezdeset hiljada marširalo je u glavnom gradu Podgorici - oko deset posto ukupnog stanovništva - okupilo se u jednoj masovnoj demonstraciji, pozivajući na opoziv Zakona o slobodi veroispovesti.

Naveo je da je na to "crnogorska vlada reagovala tvrdeći da je crkva pod stranim uticajem, da njeni sveštenici i lideri nisu iz Crne Gore, kao i da jer se nazivamo srpskom pravoslavnom crkvom, a ne crnogorskom, to nažalost može postati deo rasprave u parlamentima Evrope i na hodnicima Kongresa SAD".

- Mi želimo samo mir i dalje služenje narodu. Mi nemamo interes u politici. Smatramo da vlada ne bi trebalo da ima interes za religiju. Kao i u Jevanđelju po Luki 23:34 i mi im opraštamo, jer oni ne znaju šta čine. I mi se molimo da se okrenu unazad i opozovu ovaj nepotrebni zakon - poručio je episkop Joanikije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Miroslav

pre 3 godine

Botovi nema komentara....pih a baš reko Aj da kom

Ljube

pre 3 godine

Milo se ne pita u Crnoj Gori ,on samo izvrsava naredjenja .Cilj je izazivanje vecih incidenata ,sukoba ,da bi NATO savez imao razlog uputiti svoje formacije kao zastitu Montenegra ,medju prvim Hrvate ,jos par formacija iz drzavica ,neprijateljski naklonjene Srbima ,tu je neko iz Balticke grupe . Bio bi to kraj i litija i Crkve i Srba pravoslavaca .Problem je izgleda stanje u Americi ,i kriza koka dolazi.Sta ce biti ni Bog ne zna .

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija