• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

12.07.2020

21:28

SPUSTILI CENE ZA 60 ODSTO, ALI OPET IM NIKO NE DOLAZI! Hrvati crvene od muke, TURISTIČKA SEZONA MRTVA!

Balkan

SPUSTILI CENE ZA 60 ODSTO, ALI OPET IM NIKO NE DOLAZI! Hrvati crvene od muke, TURISTIČKA SEZONA MRTVA!

Podeli vest

Grad Dubrovnik, jedna od najznačajnijih turističkih prestonica hrvatskog primorja, beleži rekordno nisku posetu turista ove sezone zbog pandemije koronavirusa

Prema podacima sistema za prijavu i ođavu gostiju eVisitor, 5. jula 2020. godine u Dubrovniku je boravilo 2.145 gostiju, što je tek 13 odsto od broja gostiju prošle godine koji su boravili u tom gradu na taj dan 2019, kada su ostvarena 24.824 noćenja.

Iz Turisticke zajednice Dubrovnika navode da su u hotelskom smeštaju u tom gradu trenutno najbrojniji gosti iz Nemačke, Hrvatske i BiH, a u privatnom smeštaju najviše borave Nemci, Francuzi i Poljaci.

Boljoj situaciji su se početkom sezone nadali i dubrovački ugostitelji, prenosi portal Index.

Predsednik Udruženja ugostitelja Dubrovnika i vlasnik taverne "Otto" Ante Vlašić kaže da trenutni prihodi koje ostvaruju neće biti dovoljni za pokrivanje osnovnih troškova.

- Većina mojih kolega ostvaruje promet i prihode u visini do 10 odsto u odnosu na one prošlogodišnje. Otprilike se to poklapa i sa brojem gostiju koji dolaze u Dubrovnik... Možda je taj procenat čak i nešto manji, jer smo izgubili dnevne izletnike, na primer iz BiH i Crne Gore, kao i kruzerske goste - izjavio je Vlašić za Dubrovački dnevnik.

DEVOJKA POGINULA U SUDARU JAHTE I BARKE U BUDVI! Luksuznim plovilom srpskog državljanina upravljao maloletnik!


Na novonastalu situaciju se, kako kaže, niko nije pripremio, posebno jer je prošla sezona bila rekordna, a za ovu je cak bilo najavljeno smanjenje PDV-a, što bi ugostiteljima bila dodatna olakšica.

U odnosu na restorane, nešto bolje stoje kafići koji rade cele godine i u koje zalazi lokalno stanovništvo.

Potpredsednica strukovne grupe turističkih agencija pri Hrvatskoj privrednoj komori i vlasnica turističke agencije za iznajmljivanje "Dominium travel" Slavica Grkeš kaže da pad prometa njihove agencije do 1. jula iznosi 94,67 odsto.

- Što se tiče iznajmljivanja, više rezervacija beležimo na Mljetu i Pelješcu nego u Dubrovniku, a one koje se odnose na Dubrovnik su uglavnom ''last minute'' noćenja i za jedinice koje imaju parking. Prodaje se najjeftiniji i najluksuzniji smeštaj koji imamo u ponudi - kazala je Grkeš.

Kada je reč o cenama, ona tvrdi da su ih spustili gotovo svi, neki čak i do 60 procenata, dok su drugi odlučili da ne iznajmljuju svoje stambene jedinice u turističke svrhe.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Vule

pre 3 godine

Daj ne izmisljaj 60 % smanjene cene Idem svake godine Hotel Poseidon Jaz Budva. Cena je ista ko i prosle godine. Tek u septembru od 10tog imas popus - 10 % sto bre lazes javnost valjda znamo da otvorimo internet da vidimo cene za ovu godinu nista se nije promenilo. Daj ne pustaj dezinformacije i onako nemoze da se ide zbog Korone.

jura

pre 3 godine

S obzirom na situaciju 600 000 gostiju trenutno i nije malo.

Ludi majstor

pre 3 godine

"Hrvati crvene od muke"-sta pisac teksta misli-tko je trenutno crveniji od muke?Hrvati ili Srbi?

ringispil

pre 3 godine

Bogami ove godine ce hrvati jesti BLITVU tri puta dnevno kao salatu i glavo jelo.

ĐUKANOVIĆ PONOSAN NA ZAJEDNIČKO ISTORIJSKO NASLEĐE CRNE GORE I HRVATSKE! Milo je u pravu, ima toga onoliko, Seklula Drljević, pa Dubrovnik, pa... SPISAK JE PODUŽI
Balkan

ĐUKANOVIĆ PONOSAN NA ZAJEDNIČKO ISTORIJSKO NASLEĐE CRNE GORE I HRVATSKE! Milo je u pravu, ima toga onoliko, Seklula Drljević, pa Dubrovnik, pa... SPISAK JE PODUŽI

Na sastanku aktuelnog predsjednika Crne Gore i ministra spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom, koji se dogodio u petak, Milo Đukanović je izjavio da je zadovoljan intezivnom pažnjom koju Hrvatska poklanja Crnoj Gori na putu ka EU, ali i obostranom diplomatskom saradnjom ove dvije zemlje

08.06.2020

11:06

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija