• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

14.08.2020

20:23

MILU KONAČNO ODZVONILO! Nova istraživanja pokazala DA SE ĐUKANOVIĆEVOJ VLADAVINI BLIŽI KRAJ POSLE TRI DECENIJE BAHAĆENJA NAD SOPSTVENIM NARODOM!

Balkan

MILU KONAČNO ODZVONILO! Nova istraživanja pokazala DA SE ĐUKANOVIĆEVOJ VLADAVINI BLIŽI KRAJ POSLE TRI DECENIJE BAHAĆENJA NAD SOPSTVENIM NARODOM!

Podeli vest

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije, Ifimes iz Ljubljane uradio je analizu pod nazivom "Crna Gora 2020: Steže se obruč oko Mila Ðukanovića“ u kojoj se razmatra pitanje sudbine njegove 31-godišnje vlasti uoči predstojećih izbora

U analizi Ifimesa se podseća da poslednji izveštaj Evropske komisije o napretku Crne Gore sadrži niz upozoravajućih kritika režimu Mila Ðukanovića, prvenstveno fokusiranih na enormnu raširenost kriminala i korupcije i na neslobodu medija, a da je vladavina prava u ovoj državi kandidatkinji postala "misaona imenica".

Ifimes navodi kritike stranih zvaničnika o korupciji, organizovanom kriminalu u Crnoj Gori, kao i izveštaj Stejt departmenta objavljen u martu 2020. godine o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori za 2019. godinu, gde se ponovo kritikuje režim Ðukanovića, da je korumpiran i da su vladini zvaničnici uključeni u koruptivne postupke.

Takođe, izvještaj apostrofira i političko uplitanje Ðukanovića u medijske slobode, ističe Ifimes u analizi i navodi upozorenje Metjua Palmera da očekuje uspešne sudske postupke protiv onih koji su izvršili napade na novinare.

Foto: Youtube printscreen

Napominje se i da je u izveštaju Fridom hausa od maja 2020.godine Crna Gora iz kategorije delimično konsolidovanih demokratija pozicionirana u grupu tranzicionih, tzv. hibridnih režima.

Ifimes objašnjava i zašto Fransis Fukujama, jedan od najznačajnijih i najuticajnijih političkih teoretičara i mislilaca današnjice kritikuje Mila Ðukanovića i njegov režim.

- Mislim da je on efikasan političar, ali ne smatram da vodi demokratsku državu - rekao je Fukujama početkom juna 2020 i dodao da je on vrlo "problematičan lider, zbog načina na koji je koristio političku moć - da se u Crnoj Gori onemogući stvarna borba za vlast”, piše u analizi Ifimesa.

(VIDEO) EVO KAKO MILOGORCI OTKUPLJUJU LIČNE KARTE! Pojavio se šokantan snimak, OVAKO DIKTATOR POKUŠAVA DA OSTANE NA VLASTI!

Fukujama je istakao, da nije isto članstvo u NATO-u i EU, jer se po pitanju NATO-a više radi o strateškom savezu i da u Crnoj Gori postoji mnogo korupcije.

Fukujama smatra i da saradnja sa Kinom gura Crnu Goru u finansijsku opasnost i da je Ðukanović sam doneo puno upitnih odluka.

Mišljenja je, da je svim istinskim demokratijama potrebna promena različitih stranaka na vlasti, a „on (Ðukanović) je na vlasti u Crnoj Gori već veoma dugo.“

Ifimes navodi i da najznačajniju podršku režimu Mila Ðukanovića pruža Republika Hrvatska.

- Dok Hrvatska, predsedavajuća EU, zdušno podržava formiranje zasebnog trećeg entiteta u BiH, Tonino Picula (SDP/S&D) kao izvestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru „zatvara oči“ pred očiglednim zloupotrebama crnogorskog režima i Crne Gore i Hrvatske, koji su sponzore pronašli u Kini, ali i Ruskoj federaciji - ocenjuje se u analizi.

Foto: Tanjug



Takođe se navodi da režim Mila Ðukanovića pokušava da osigura sveobuhvatnu podršku Bošnjaka Zapadnog Balkana pozivajući se na borbu protiv "velikosrpskog projekta i nacionalizma".

Osnova delovanja režima Mila Ðukanovića je da svi oni koji kritikuju jedan od najkorumpiranijih režima u Evropi bivaju proglašeni zagovornicima velikosrpske politike i interesa - ukazuje se u analizi.

U analizi se zaključuje da navedeni izveštaji, stavovi, kritike, upozorenja i političko-diplomatske aktivnosti vodećih država pokazuju, da se sve više steže obruč oko Mila Ðukanovića i približava kraj njegovog 31-godišnjeg režima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
master

pre 3 godine

Milo gace na stap i pred komisiju, odzvonilo ti je.

Znamo se

pre 3 godine

Dzaba se busate ,nazalost Milo ce pasti kad to USA bude htela a i mnogi Srbi ce opet glasati za njega .

Samosvesna građanka

pre 3 godine

A taj institut je baš reprezentativan, pa rezultate svih istraživanja koje vrše njegovi uposleni su visokopozicionirani i publikovani u celom svetu.

Dragi

pre 3 godine

Milo će pobijediti na izborima, i to ubjedljivo. To znaci najmanje 60% podrške građana Crne Gore. Nijedan Crnogorac neće glasati protiv Mila, a njih je 44%. Opozicija (čitaj: srpske stranke) mogu da osvoje maksimalno 28% glasova. Pola Bošnjaka i pola Albanaca će glasati, po direktivi za Mila, a druga polovina za svoje matične nacionalne stranke.

sledeća vest

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59