• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

28.08.2020

10:18

MILO SE KUNE U ROME! Opozicija upozorava: Vlast kupuje lične karte i dovodi glasače iz inostranstva u Crnu Goru!

Balkan

MILO SE KUNE U ROME! Opozicija upozorava: Vlast kupuje lične karte i dovodi glasače iz inostranstva u Crnu Goru!

Podeli vest

Nekoliko dana pred parlamentarne izbore u Crnoj Gori opozicione stranke upozoravaju da preti repriza izbornih neregularnosti poput kupovine ličnih karata i dovoženja birača iz dijaspore kojima su plaćeni putni troškovi

Dovlačenje nelegalnih birača koji nemaju rezidencijalni uslov od dve godine, pa time ni pravo glasa, prema navodima crnogorskih medija, najizraženije je na sjeveru. Više izvora tvrde da mjesni odbori Demokratske partije socijalista (DPS) u Bijelom Polju organizuju dolaske birača kojima plaćaju putne troškove oko 200 evra kako bi glasali za njih na parlamentarnim izborima 30. avgusta.

Zbog toga se u subotu u Bijelom Polju očekuju najmanje dva autobusa crnogorskih državljana iz Njemačke.

DVA DANA DO IZBORA, MILO KRENUO U OTIMAČINU HRAMOVA SPC! Crkva Svetog Arhangela Mihaila u Andrijevici prva na meti Milogoraca!

MILOGORCI USRED NOĆI USVOJILI ODLUKU o glasanju i to za one ZARAŽENE KORONOM

Ipak, iako vlast u Podgorici tradicionalno računa na glasove iz dijaspore, procjene su da će DPS ovog puta morati da računa na manji broj glasača iz inostranstva nego obično, prvenstveno zbog korona virusa.

"Tržište glasova"

O tome svjedoče i otkazani letovi, na primjer iz Njujorka i Luksemburga. „Tržište glasova“ za vladajuću stranku naročito je značajno u Luksemburgu gdje živi živi značajan broj crnogorskih iseljenika pretežno bošnjačke nacionalnosti. Neki od njih stigli su ipak u međuvremenu kako bi ostvarili biračko pravo, pa se spekuliše da su u neka podgorička naselja došle čitave porodice.

Sa druge strane, opozicija je proteklih meseci pokušala da blokira masovan dolazak nelegalnih glasača u Crnu Goru. Koalicija „Za budućnost Crne Gore“ je kreirala aplikaciju „Ostani doma“ preko koje navodno mogu da provjere nezakonite birače koji dolaze iz inostranstva, odnosno one koji se nisu odjavili iz Crne Gore, a imaju i prebivalište zemlje u kojoj žive.

Kandidat za poslanika te koalicije Slaven Radunović kazao je na konferenciji za štampu da su oni ovom akcijom uspjeli da značajno smanje broj glasača koji nelegalno imaju dva prebivališta – istovremeno u zemlji u kojoj žive i u Crnoj Gori, te da su nakon njihovog obraćanja vlastima država gdje živi najveći broj crnogorskih iseljenika uspjeli da onemoguće dio DPS podrške iz inostranstva.

Pored lica koja imaju crnogorsko državljanstvo ali ne i pravo glasa, prema tvrdnjama opozicije, postoje i lica koja nemaju nikakve veze sa Crnom Gorim, a koje režim organizovano dovodi na glasanje.

Tako je na konferenciji za medije jedan od lidera DF-a Nebojša Medojević kazao da vlast u Podgorici navodno brodskim linijama Bari-Bar i Bari-Drač dovodi Rome iz Italije, Njemačke i Holandije.

- To nisu lica koja imaju bilo kakve veze s Crnom Gorom. Za njih su urađene lične karte i upisani su u birački spisak. Preko jedne agencije u Baru su im kupljene karte i taj transport bi trebalo da počne ovih dana. Ja sam pisao ambasadorki SAD da se radi o operaciji organizovanog kriminala, odnosno trgovini ljudima. Ti Romi dobiju pasoš na brodu pre iskrcaja u Baru i ličnu kartu za glasanje. Svaka grupa od 10 do 12 ima vodiča Roma iz Crne Gore koji su informatori ANB-a - tvrdi Medojević.

Kupovina ličnih karata

Kako se izborni dan približava, Demokratski front(DF) takođe tvrdi da Demokratska partija socijalista(DPS) sve više pojačava izborne zloupotrebe, te da je ovih dana izuzetno inteziviran otkup ličnih karata od građana Crne Gore koji su žrtve tranzicije i koji svojim pristajanjem da za 30 ili 50 evra prodaju ličnu kartu dovode u pitanje budućnost Crne Gore.

Poručuju da će, ukoliko se to ne zaustavi, ići korak dalje, tako što će DF početi da objavljuje imena i onih osoba koje su prodali lične karte, a ne samo imena onih koji se, kako kažu, bave otkupljivanjem ljudskih duša.

- Ukoliko nakon ove opomene ne dobijemo povratne informacije sa terena da su ljudi prestali da prodaju lične karte ili makar da je ovakav trend smanjen, teška srca ćemo krenuti da objavljujemo sadržaj notesa u koje smo imali uvid - saopštio je jedan od lidera Df-a, Slaven Radunović na Fejsbuk mreži.

SPC predmet istrage Agencije za sprečavanje korupcije

Sa druge strane, ni u DPS-u ne stoje skrštenih ruku, pa je Savjet Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) danas zatražio da se hitno prikupi i pripremi sveobuhvatna informacija u odnosu na aktivnosti vjerskih zajednica u aktuelnoj izbornoj kampanji, a u vezi sa članovima 7 i 33 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Više je nego jasno da je glavna meta ove inicijative Srpska pravoslavna crkva (SPC), koju je prethodno prorežimska nevladina organizacija „CEMI“ optužila da je moguće jedan od finansijera kampanje opozicionih političkih partija, a što je  vjerskim zajednicama po zakonu o finansiranju političkih subjekata zabranjeno.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
janjo

pre 3 godine

"Kupuje licne karte", ma sta izmisljate, ne kupuje nego ih PRAVI (ima policiju Milo pod sobom pa nemora da kupuje, nego samo pravi nove) pa ce sada na izborima Crna Gora imati VISE gasaca nego stanovnika...... zato tu glupost sa kupovanjem bacite, neda Milo pare za to, nove licne karte nepostojecih i umrlih su jeftinije

Luks

pre 3 godine

Opozicija treba odmah pokrenuti krivični postupak protiv organizatora kupovanja i vrbovanja glasača.

MILOGORCI USRED NOĆI USVOJILI ODLUKU o glasanju i to za one ZARAŽENE KORONOM
Balkan

MILOGORCI USRED NOĆI USVOJILI ODLUKU o glasanju i to za one ZARAŽENE KORONOM

Građani koji se nalaze u samoizolaciji ili karantinu, a nisu pozitivni na koronavirus, moći će na dan izbora, u nedelju 30. avgusta privremeno da izađu radi glasanja i nakon toga se vrate u karantin ili kuću, dok će oni koji su pozitivni, a koji se nalaze na kućnom lečenju moći da glasaju putem pisma, kao i oni koji se nalaze na bolničkom lečenju.

28.08.2020

09:10

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!
Društvo

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!

Anđela Ikodinović iz Čačka, koja je student treće godine Pravnog fakulteta u Beogradu, oglasila se danas prvi put gde je javno podelila kroz šta je sve prošla lečeći se na "Beomedikus" klinici. Njoj su intervenciju izveli lekar opšte prakse i kozmetičar, za koga se potom ispostavilo da ima diplomu srednje Trgovačke škole. Zbog komplikacija koje su usledile, morala je na hitnu operaciju.

20.04.2024

16:26

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija