• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/sputnjik

03.09.2020

08:41

MILOV OČAJNIČKI POZIV DRITANU! Đukanović zove URA i SDP da spašava vlast!

Balkan

MILOV OČAJNIČKI POZIV DRITANU! Đukanović zove URA i SDP da spašava vlast!

Podeli vest

Lideri partija vladajuće koalicije pokušavaju da formiraju "državotvorni savez", u koji će biti pozvani Socijaldemokratska partija i Građanski pokret URA, kao i pojedinci, a njegov krajnji ishod trebalo bi da bude uspostavljanje nove vlasti" u kojoj neće biti mesta za partije koje negiraju državnu nezavisnost Crne Gore", saznaju „Vijesti“

Sastanak je inicirao lider DPS-a Milo Đukanović, koji je, obezbedio saglasnost sadašnjih koalicionih partnera da nakon verifikacije poslaničkih mandata "neće ulaziti u savez sa koalicijama koje negiraju državnost Crne Gore".

Iz GP URA više puta su ponovili da će poštovati izbornu volju građana i da neće u savez sa DPS.

DPS je sinoć objavio da je na njihovu inicijativu u Podgorici održan sastanak sa koalicionim partnerima u parlamentu. Na njemu su, pored lidera DPS-a učestvovali lideri Socijaldemokrata, Bošnjačke stranke, Albanske alternative, Demokratske unije Albanaca, Demokratske partije, Force, Liberalne partije i HGI.

„Polazeći od ostvarenih rezultata na parlamentarnim izborima održanim 30. avgusta, na sastanku je jednoglasno dogovoreno zajedničko delovanje ovih partija u okviru saveza za evropsku, građansku, antifašističku Crnu Goru, koji će biti posvećen očuvanju tekovina i temeljnih vrednosti po kojima je naša zemlja danas prepoznatljiva, i doprinositi demokratskom i ekonomskom razvoju i dostizanju evropskog kvaliteta života naših građana. Lideri ovog bloka su jednoglasni u stavu da je on otvoren i za druge partije sličnih programskih opredeljenja ali kao i za sve progresivne društvene snage i pojedince koji su spremni da u novonastalim okolnostima u kojima može biti ugrožena nezavisnost i samostalnost Crne Gore doprinesu ostvarenju zajedničkih strateških evropskih ciljeva“, navodi se.

 

 

DPS je ranije juče izrazila očekivanje da se međunarodna zajednica neće mešati u formiranje nove vlasti u Crnoj Gori, navodeći da je spremna za postizborne razgovore s potencijalnim partnerima, s kojima je do sada konstituisala parlamentarnu većinu.

Koalicioni partneri DPS-a​ - nakon parlamentarnih izbora 2016. bile su SD, BS, Liberalna partija, HGI i Forca, s kojima sada, nakon privremenih rezultata izbora, partija Mila Đukanovića ima 38 poslaničkih mesta od ukupno 81, koliko ima Skupština.

U izbornoj noći, Đukanović je, nakon prebrojanih 90 odsto glasova, između ostalog, rekao da „s koalicionim partnerima imamo 40 mandata, borba za većinu poslaničkih mesta i dalje traje”. Koalicioni partner DPS-a ranije je bio SDP, koji se nije oglašavao u vezi s ovom izjavom lidera DPS-a i predsednika države.

O njoj i pozicioniranju nakon konačnih izbornih rezultata SDP će razgovarati danas na sednici Predsedništva partije. Iz SDP-a ranije je saopšteno da oni ne nameravaju da budu deo buduće parlamentarne većine, jer ne dele stavove koalicije „Za budućnost Crne Gore“ oko državnih pitanja. Iz Bošnjačke stranke takođe nema nagoveštaja saradnje s novom parlamentarnom većinom, dok se dve albanske koalicije još nisu izjasnile. DPS je najavio sednicu Glavnog odbora partije za petak, koji po Statutu DPS-a formalno donosi konačne političke odluke.

Iz DPS-a juče je poručeno, kako su naveli, da "nema razgovora s onima koji su na izborima pomešali veru i politiku, koji državu vraćaju u prošlost i truju velikosrpskim nacionalizmom".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Miloje

pre 3 godine

Ovaj driton je u koaliciji koja se zove crno na bijelo u njoj je jedna interesantna stranka to je stranka pravde i prosperiteta a finansira je Zukorlić i NP ekstremni muslimani ...tako kad se podjele mandati minimum jedan će im pripasti koji je dovoljan za LOMI jer sigurno neće dati glas vojvodi Mandiću mislim ono četnik ne krije sablja primljena od vulina tako može biti svašta

Vasa

pre 3 godine

Znaci vec je pocelo "kupovanje" a Abazovic ce pristati , Milo ima pare a ne opozicija, i tako opet ce opozicija ostati "kratkih rukava", jeste da je ovaj MIlo satrap, ali zna kako da izvuce svoju guz...

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija