• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/atvbl.com

17.09.2020

14:43 >> 15:13

(VIDEO) DODIK POKREĆE PITANJE VITALNOG INTERESA ZBOG KOSOVA: Nema priznanja, skupština Republike Srpske će to potvrditi!

Balkan

(VIDEO) DODIK POKREĆE PITANJE VITALNOG INTERESA ZBOG KOSOVA: Nema priznanja, skupština Republike Srpske će to potvrditi!

Podeli vest

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik održao je konferenciju za novinare u sedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu posle redovne i dve vanredne sednice Predsedništva na kojima se odlučivalo o priznavanju kvazi države Kosovo, uključivanju BiH u Mini Šengen, kao i o prebacivanju Ambasade BiH u Jerusalim

Dodik je potvrdio da na današnjoj vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH nije usvojen predlog odluke o priznanju  BiH samoproglašenog Kosova jer je on bio protiv toga. 

On je najavio je da će pokrenuti pitanje vitalnog interesa na predlog odluke o priznanju samoproglašenog Kosova i da će se o ovom pitanju izjasniti Narodna skupština Republike Srpske. 

Dodik je potvrdio i da je odbijen njegov zahtev za izmeštanje Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalim. On smatra da je važno da ambasada bude premeštena.

- To je važno jer je to dokaz prijateljstva prema BiH i prema Srbiji, Izraelu, i smatram da treba podržati napore da odredi sedište i da se to poštuje - istakao je Dodik.

 

 

 

On je podsetio da su druga dva člana Predsedništva BiH bila protiv tog predloga.

- O dnevnom redu se ne glasa, nego se to prihvata. Šefik Džaferović i Željko Komšić su glasali protiv, ja sam bio za. Videćemo sta će biti sa sudbinom ovog predloga i kako će se to kretati - naveo je Dodik.

Takođe, nije usvojena ni odluka o pristupanju BiH inicijativi Mali Šengen, ali je Predsedništvo pozdravilo inicijativu, a Komšić je rekao da je zatraženo mišljenje Saveta ministara o tome.

Podsetimo, i predsedavajući Predsedništva BiH Šafik Džaferović, iz reda bošnjačkog naroda, izjavio da je da je to telo pozdravilo "mini Šengen" inicijativu, s tim da je Savet ministara zadužen da napravi analizu svih sporazuma koje BiH ima sa EU i u regionu.
 

Foto: Tanjug/AP

Džaferović je kazao da analiza treba da pokaže šta to znači za BiH, koje su štete, koristi i, kako je rekao, eventualne opasnosti.

"Ta analiza će biti dostavljena u roku od 30 dana od danas. Gospodin Dodik je predlagao da već danas pristupimo ''mini Šengenu'', ali to nismo usvojili već smo zatražili kompletnu analizu i to je na kraju jednoglasna odluka sva tri člana Predsedništva BiH", kazao je predsedavajući, preneo je sarajevski portal Klix.

Dodik je dodao da je razgovarano i o pandemiji virusa korona, navodeći da je BiH ušla u globalni proces nabavke vakcine. Jedna od tema, dodao je, bila je i migrantska kriza, ističući da će biti angažovan dodatni broj pripadnika Granicne policije u cilju sprečavanja ilegalnih migracija. Razgovarano je i o pandemiji virusa korona, navodeći da je BiH ušla u globalni proces nabavke vakcine. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija