• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

05.10.2020

16:25

HRVATSKA NA KOLENIMA! Crne slutnje ekonomista, OČEKUJU OGROMAN PAD!

Balkan

HRVATSKA NA KOLENIMA! Crne slutnje ekonomista, OČEKUJU OGROMAN PAD!

Podeli vest

Klub glavnih ekonomista Hrvatskog udruženja banaka (HUB) očekuje pad bruto domaćeg proizvoda od 9,2 posto ove godine

Iako razlike u očekivanjima od jednog procentnog poena, odnosno između 8,0 i 9,0 posto praktično nemaju neki značaj, vredno je pomena to da medijan očekivanja četvorice glavnih ekonomista HUB-a o padu od 9,2 procenta u ovoj i oporavku od 5,2 posto u 2021. godini, malo zaostaju za vladinim prognozama, prenosi portal Seebiz.

Razliku u procenama je uzrokovao oštar pad investicija i nešto veći očekivan pad ukupnog izvoza u odnosu na vladine prognoze. Pri tome, najveći optimist među ekonomistima predviđa pad BDP-a od 8,5 odsto, a najveći pesimista od 9,6 procenata.

Svi oni očekuju nastavak perioda istorijski najnižih kamatnih stopa i stabilan kurs kune prema evru, koji se neće znatno udaljavati od srednjeg pariteta dogovorenog u okviru Evropskoj kursnog mehanizma (7,5345 kuna za evro).

NE PRESTAJE HAJKA NA SPC U CRNOJ GORI! Verske zajednice da dokažu da su objekti njihovi


Što se tiče očekivanog oporavka u 2021, tu se izdvajaju dve karakteristike. Prvo, ekonomisti prognoziraju malo jaču kunu prema evru u toku iduće godine, i drugo, očekuju dalji pad prinosa na državne obveznice. To znači da medeni mesec za ulagače u obveznice verojatno još nije završen.

Međutim, pesimistični su u pogledu učinaka u pogledu oporavka tržišta rada. S jedne strane, očekuju da će realna prosečna plata rasti u kriznoj 2020., ali i da stopa nezaposlenosti neće početi da se smanjuje iduće godine.

Slično tome, očekuje se deficit budžeta od 3,0 procenta BDP-a.

Što se tiče očekivanog trenutka uvođenja evra, jedan ekonomista je dao glas za 2023., dva za 2024. godinu, a četvrti smatra da verovatnoća podeljena - 50 posto za 2023. godinu i 50 posto za 2024.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Vera

pre 3 godine

A jeste jadni da je to divotab gledati od 95g...a toliko imaju pad da ih opet Srbija neće stići ni po BDP kako je Vučić obećavao ni po plati ni po standardu....

ALO

pre 3 godine

Srbija je duplo veća država od Hrvatske a ima manji BDP od nje već 30g a to ne piše niti jedan medij?

Janjićije

pre 3 godine

Odavno ste "vi" (uvek malim slovima)prestignuti.Odavno nam niste ni do kolena.Kao što onaj vaš pokatoličeni Srbin od predsednika reče.Sad se vidi sad se zna tko je sad "šaka jada"... Oduvek ste to i bili.

Oluja 1995

pre 3 godine

Pokazali smo 1991 tko smo i što smo.???????

Vera

pre 3 godine

Žene pa šta čekate Hrvatska dobila čak 20 novih milionera sa firmom koju su napravili u garaži pre 12g: 148 MILIJUNA DOLARA Što stoji iza prodaje Nanobita Šveđanima: Čak 20 naših ljudi postat će bogataši!

Oluja 1995

pre 3 godine

O propasti Hrvatske pišete već godinama.Pa dočekat ćemo i tu 2021 godinu pa da vidimo koliki će biti BDP u Srbiji i Hrvatskoj,plače da i ne spominjem.Samo vi sanjajte.....Valjda će nas one 22 milijarde eura iz Brisela izvući.????????

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17