• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/sputnjik

20.10.2020

13:41

NOVI PLAN BRISELA! EU gura Crnu Goru u bolje povezivanje sa Srbijom, za početak nastaviće tamo gde su Kinezi stali...

Balkan

NOVI PLAN BRISELA! EU gura Crnu Goru u bolje povezivanje sa Srbijom, za početak nastaviće tamo gde su Kinezi stali...

Podeli vest

Projekti koje je EU spremna da podrži u Crnoj Gori u okviru evropskog investicionog plana, poput izgradnje autoputa Bar – Boljare i modernizacije železnice bolje bi povezali Crnu Goru sa Srbijom. Čini se da je EU spremna da popuni prazan prostor i investira u izgradnju onih infrastrukturnih projekata u Crnoj Gori koje neće dovršiti Kinezi

Komesar za proširenje EU Oliver Varhelji prilikom posete Crnoj Gori saopštio je da je plan Evropske komisije da u budućem periodu podrži najznačajnije javne investicije poput izgradnje autoputa Bar-Boljare, modernizacije železničke rute koja povezuje Bar, Podgoricu i Beograd od crnogorske granice sa Srbijom do mora, kao i put od Podgorice do Sarajeva.

Time bi EU nastavila infrastrukturne projekte koje su započele kineske firme, poput deonice autoputa od Mateševa (kod Kolašina) do granice sa Srbijom, kao i modernizaciju pruge od Bara do Prijepolja, čime bi se stvorili uslovi za valorizaciju kapaciteta Luke Bar ukoliko Srbija modernizuje deonicu pruge Beograd – Bar koja prolazi kroz njenu teritoriju.

Istovremeno, analitičarima pada u oči da za razliku od američkog razvojnog fonda DFC koji je nedavno otvorio svoju kancelariju u Beogradu, i koji je prevashodno usmeren na povezivanje Srbije sa Prištinom i albanskom Lukom Drač, EU svojim projektima preko autoputa i železnice snažnije ekonomski i saobraćajno povezuje Srbiju i Crnu Goru.

Na taj način Brisel pored Kine i SAD pokušava da se nametne kao ravnopravan takmac u geopolitičkom nadmetanju investicijama i projektima za uticaj na Balkanu. EU ovaj plan namerava da sprovede preko pretpristupnog fonda IPA 3, preko kojeg je za Balkan za period 2021. - 2027. godine opredeljeno sedam milijardi evra. Ono što se ipak mora naglastiti jeste da je u pitanju bespovratna pomoć, te da je sada samo na Vladi Crne Gore da ove projekte kvalitetno prezentuje u Briselu.

Bez obzira što investicije velikih sila na Balkanu po pravilu imaju i svoju interesnu pozadinu, ugledni ekonomista Mladen Bojanić smatra da Crnoj Gori pomoć treba prihvatiti bilo da ona dolazi sa Istoka ili Zapada.

„Ipak, jedna stvar mora uvek da se ima u vidu - da sve što Crna Gora bude radila vezano za projekte i investicije sa strane, na prvom mestu treba da se postavi interes države Crne Gore i njenih građana“, kaže Bojanić za Sputnjik.

S tim u vezi ovaj ekonomista smatra da je najavljena pomoć Evropske unije za infrastrukturne projekte na Zapadnom Balkanu, koji će između ostalog, konačno na kvalitetan način saobraćajno povezati Srbiju i Crnu Goru, više nego dobrodošla.

„Imajući u vidu aktuelnu situaciju u Crnoj Gori vezano i za budžetska sredstva, i za krizu koja će verovato potrajati, nova vlast bi morala kako zna i ume da se što bolje organizuje kako bi dobar deo tih do sada ponuđenih sredstava iskoristila, tim pre što se radi o bespovratnim sredstvima“, ističe Bojanić.

Naš sagovornik ukazuje da bi u Crnoj Gori u tom smislu trebalo odmah i što pre po formiranju vlade, da se formiraju i određeni timovi koji bi automatski morali da počnu da rade po tom pitanju kako bi Crna Gora to spremno dočekala, i kako se, dodaje on, ponovo ne bi desilo da propustimo šansu za pomoć samo zato što nismo bili spremni da ponudio određene projekte.

Foto: barboljare.me

Što se tiče pitanja koliko će bespovratnih sredstava od 7 milijardi evra predviđenih za zapadni Balkan Crna Gora zaista moći da povuče, Bojanić je uveren da će to dobrim delom zavisiti najviše od nas samih, uz opasku da u ovom trenutku i malo novca može da znači puno za crnogorsku ekonomiju.

„Ono što bih voleo da naglasim jeste da bih pored novčane i finansijske pomoći voleo da vidim pomoć EU i u domenu prenosa ekspertskih znanja, tj, da nam EU pomogne kroz njihova znanja u oslobađanju domaćih institucija koje su poslednjih decenija toliko kočile crnogorski ekonomski razvoj“, ukazuje Bojanić.  

„U suprotnom, sredstva koja će doći će se potrošiti, a ja mislim da je mnogo značajnije da iskoristimo njihovu dobru volju i ekspertska znanja da napravimo profesionalne i odgovorne institucije, koje zaista mogu da pomognu ekonomskom i opštedruštvenom razvoju Crne Gore“, dodaje naš sagovornik, uz očekivanje da će se Vlada u Podgorici ovog puta zaista postaviti kako treba, a ne kao do sada kada smo često imali situaciju da se eksperti iz Brisela prilagođavaju nekim našim improvizacijama, i da na kraju suštinski ne dobijemo nikakve reforme osim formalnih štrihova.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija