• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.10.2020

12:20

NEVEROVATNO OTKRIĆE! Među ostacima male crkve u Bosni nađena ploča, a na njoj...ARHEOLOZI ZANEMELI

Balkan

NEVEROVATNO OTKRIĆE! Među ostacima male crkve u Bosni nađena ploča, a na njoj...ARHEOLOZI ZANEMELI

Podeli vest

Arheološki tim otkrio je na području Ravnog na jugu Bosne i Hercegovine vredan artefakt, kamenu reljefnu ploču oltarne pregrade iz crkve koja datira iz 9. veka.

Radeći na arheološkom lokalitetu Crkvina u mestu Zavali, na ostacima crkve Svetog Petra pronađen je vredan dokaz o ukorenjenosti hrišćanstva na tom području od ranih vremena, istakla je arheološkinja Snježana Vasilj sa Univerzitetu u Mostaru.

"Ovo je za mene kruna istraživačkog rada. Našli smo ploču s reljefom oltarne pregrade koja asocira upravo na vreme najstarije crkve iz doba predromanike“, rekla je Vasilj.

Na toj se ploči, koja je, kako kaže, bogato ukrašena, nalaze simboli vezani za hrišćanstvo, kao što su ptica koja drži grozd ili pehar, prenosi Hina.



Tokom višegodišnjih istraživanja zaključeno je da je na lokalitetu bilo izgrađeno čak pet crkava kroz dugu istoriju.

Na mestu gde je pronađena oltarska pregradna ploča zabeleženi su ostaci tri crkve.

Osim tih objekata, u maloj crkvi i prostoru oko nje istražen je niz grobova koji svojom brojnošću, položajem, načinom gradnje, brojem sahranjenih osoba upotpunjuju naučnu sliku o ovom lokalitetu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vera

pre 3 godine

Zašto ne napišete lepo i jasno da je to hrvatska Crkva iz 9veka u hrvatskom selu i dan dans? "Tko svoju povijet u kamenu piše tu ne može niko prošlost da izbriše" Napad JNA na Hrvatsko selo Ravno u Hercegovini - YouTube

Prokopije

pre 3 godine

Vera,u zavali su ziveli srbi.i sada I'ma srpski manastir.procitaj nesto,pre pausalnog pisanja.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija