• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

06.02.2021

18:48

MOSKVA REAGOVALA ZBOG INCKOVE SAMOVOLJE! Vreme da se ukine spoljni protektorat prema BiH!

Balkan

MOSKVA REAGOVALA ZBOG INCKOVE SAMOVOLJE! Vreme da se ukine spoljni protektorat prema BiH!

Podeli vest

Moskva poziva visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Valentina Incka da prekine sa samovoljom koja šteti normalizaciji u zemlji, poručilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova

Kako se navodi, u balkanskim medijima uveliko se citira pismo visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini upućeno Narodnoj skupštini Republike Srpske sa zahtevom da u roku od tri meseca oduzmu povelje s odlikovanjima koje su dodeljene Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić i pokojnom Momčilu Krajišniku nazivajući ih „osuđenim ratnim zločincima čiji su postupci tokom oružanog sukoba šokirali svet i uzrokovali nezamislive ljudske patnje“.

- Ne ulazeći u suštinu pretenzija Incka, smatramo da je neophodno da podsetimo da se postavljanje ultimatuma najvišem predstavničkom organu Republike Srpske ne može smatrati prihvatljivim ni sa pravne ni sa moralne tačke gledišta - ističe rusko Ministarstvo.

Kako se navodi, visoki predstavnik nije se čak ni konsultovao sa upravnim odborom Saveta za provođenje mira, koji je pozvan da u takvim slučajevima daje predstavniku političke preporuke.
Moskva smatra da drsko ponašanje Incka još jednom dovodi u pitanje njegovu ulogu u procesu međuetničkog pomirenja u BiH.

Foto: Tanjug

Valentin Incko

- Svojim postupcima i u tumačenju sopstvenog mandata on ne samo da prevazilazi svoja ovlašćenja, nego sve više postaje faktor destabilizacije, ponaša se potpuno suprotno zadacima koji su mu povereni Dejtonskim mirovnim sporazumom. Pozivamo Inca da prekine sa samovoljom koja očigledno šteti postkonfliktnoj normalizaciji u BiH i unosi dodatnu napetost u međuetničke odnose - saopštilo je rusko Ministarstvo.

Takođe se navodi da Inckov neumesni demarš ponovo demonstrira očiglednu činjenicu – neustavna institucija visokog predstavnika u BiH odavno je izgubila svoju „dodatnu vrednost“ za rešavanje problema u BiH i pretvorila se u pravni i politički atavizam.

- Sigurni smo da je došlo vreme da se konačno ukine taj anahroni mehanizam spoljnog protektorata prema suverenoj BiH, i da se sva vlast u zemlji prenese na njene državotvorne narode i zakonski izabrane organe - zaključuje se u saopštenju.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija