• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Avaz.ba

09.02.2021

08:37

NOVI DETALJI O ŽIVOTU NAJTRAŽENIJEG TERORISTE IZ BiH! Oženio još jednu ženu, skriva se u Siriji!

Balkan

NOVI DETALJI O ŽIVOTU NAJTRAŽENIJEG TERORISTE IZ BiH! Oženio još jednu ženu, skriva se u Siriji!

Podeli vest

Nusret Imamović, radikalni vehabijski vođa iz Gornje Maoče koga je američki Stejt department još 2014. godine stavio na specijalnu globalnu listu deset najtraženijih terorista na svetu, i dalje se krije u Siriji, u koju je otputovao iz BiH još 2013. godine

Iako su vojni zvaničnici Libije tvrdili da je Imamović, nakon kraha Islamske države u Siriji, s porodicom prebegao u Tripoli, gde se pridružio snagama Vlade nacionalnog sporazuma (GNA), novi svedoci Tužilaštva BiH sada tvrde drugačije.

Radi se o sirijskim ratnicima koji su krajem 2020. izručeni Bosni i Hercegovini, a u Siriji su se nalazili od 2013. godine. Ove osobe imale su direktan kontakt s Imamovićem.

Prema informacijama iz krugova bliskih Tužilaštvu, svedoci tvrde da se Imamović i dalje krije u sirijskoj pokrajini Idlib, jednom od poslednjih uporišta Al Nusra Fronta. Takve tvrdnje izneli su i u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

Saznaje se da se Imamović, koji je u Siriju 2013. iz Gornje Maoče odveo kompletnu porodicu, oženio još jednom bh. državljankom pre četiri godine. Radi se o bh. državljanki kojoj je suprug nastradao u borbama.

Foto: TwitterPrintscreen/ Kornelij

Sada se pokušava otkriti tačna lokacija Imamovića. Pojedine informacije govore da se on krije i od Arapa, s obzirom na to da su za njim SAD raspisale veliku novčanu nagradu. Ukoliko bi bio otkriven, sirijske snage bi ga odmah predale Amerikancima.

Sumnja se da se krije na severu pokrajine Idlib. Ranije se krio u gradu Azazu, koji su ruske snage krajem 2018. godine uništile u raketnim napadima.

On je u BiH važio za vehabijskog vođu, a u Siriji se pridružio terorističkoj Al Nusri. Smatra se prvim vehabijskim liderom koji je počeo proces vrbovanja bh. mladića za rat u Siriji.

Nusret Imamović je rođen 26. septembra 1971. godine u mestu Lipovica kod Kalesije. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Tokom rata bio je pripadnik jedinice "El-Mudžahid". Nakon rata otišao je u Ujedinjene Arapske Emirate, gde je diplomirao na Fakultetu za šerijatsko pravo, te se vratio u BiH. Živio je neko vreme u Zavidovićima, da bi se 2006. godine preselio u Gornju Maoču, koju je pretvorio u vehabijsko uporište.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija