• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug

18.02.2021

13:30

ŠTA JE SADA OVO?! Pojavio se finski soj korone, PCR test ga ne prepoznaje!

Balkan

ŠTA JE SADA OVO?! Pojavio se finski soj korone, PCR test ga ne prepoznaje!

Podeli vest

Finski soj virusa korona je izgleda najnovija varijanta otkrivena tokom poslednjih nekoliko meseci širom sveta. Novi soj virusa korona, nazvan Fin-796H, identifikovan je na jugu Finske, otkrila je zajednička studija laboratorija Vita i Instituta za biotehnologiju Univerziteta u Helsinkiju

Virusolog Oli Vapahalagti ukazuje da finski soj ne prepoznaje tako dobro PCR test kao ostale sojeve.

„Laboatorije Vita i Institut za biotehnologiju Univerziteta u Helsinkiju otkrili su dosad nepoznatu varijantu korone u uzorku sa juga Finske. Mutacije u ovoj varijanti otežavaju da virus bude otkriven najmanje jednim od PCR testova koje preporučuje SZO. Ovo otkriće moglo bi da ima značajan uticaj na utvrđivanje širenja bolesti“, navodi se u saopštenju laboratorija.

Iako novi soj virusa korona sadrži mutacije koje se takođe mogu naći u britanskim i južnoafričkim sojevima, prilično se razlikuje od svih prethodno pronađenih. 

„On ima neke iste osobine kao i ranije raširene varijante u svetu, ali izgleda da ne pripada soju niti jedne od ranije poznatih varijanti“, navodi se u saopštenju.

Profesor kliničke mikrobiologije u laboratorijama Vita Sakari Jokiranta saopštio je da određena mutacija soja sprečava njegovo otkrivanje jednom od metoda koje je odobrila SZO.

„Ovo je primećeno prilikom analize uzorka pacijenta sa varijantom infekcije kovid 19“, dodao je on.

Međutim, istraživači još uvek nemaju informacije o tome gde se ova mutacija razvila, ali je malo verovatno da se to dogodilo u Finskoj, jer je ukupan broj slučajeva kovida 19 u toj zemlji znatno manji nego u drugim državama.

Otpornost novog soja na postojeće vakcine zasad je nepoznata. Prema statistikama Finskog instituta za zdravlje i socijalnu zaštitu, u sredu se broj slučajeva virusa korona povećao za 548, dostigavši ukupno 51.595 od 5,5 miliona građana. Broj mrtvih od posledica kovida 19 u toj zemlji je 723.

Skoro 240.000 Finaca već je primilo vakcinu protiv korone, što je oko četiri odsto populacije te zemlje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Srbinbre

pre 3 godine

Ma jedite go..a!!! Post nije upucen novinarima vec izmisljotinama u vezi sa koronom! Zauvek ce nas drzati pod maskama!!!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija