• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug

26.03.2021

14:54

PLENKOVIĆ OČAJAN, Hrvatska dobila samo 17 odsto naručenih vakcina!

Balkan

PLENKOVIĆ OČAJAN, Hrvatska dobila samo 17 odsto naručenih vakcina!

Podeli vest

Premijer Andrej Plenković informisao je danas građane da je Hrvatska do sada dobila 17 odsto od naručenih doza vakcina i dodao da tokom naručivanja niko nije mogao da predvidi zastoj u isporuci, nuspojave ili suspenziju imunizacije AstraZenekom

Plenković je rekao da je na jučerašnjoj sednici Evropskog saveta kazao da smatra da treba vratiti poverenje građana u vakcinu AstraZeneke i da je neophodno obezbediti da Evropska unija dobije 100 odsto dogovorenih doza te vakcine, a ne 30 odsto.

“Loše stojimo u procentima jer nam još nisu došle doze koje su naručene. Pratio sam temeljno, nije se mogao postići dogovor ranije. Oko 405 miliona je u državama koje nemaju problem, a 40 miliona ljudi se nalazi u državama u kojima je problem", rekao je Plenković novinarima na pres konferenciji.

Ako se, kazao je, vakcina pametno podeli, rešiće se problem i države koje imaju više, neće ni to ni osetiti. Sa tim su se, dodao je, svi složili.

“Stav članica EU je da kompanije na teritoriji EU koje proizvode vakcine, treba da ispunjavaju neke obveze. Dogovorena je puna kontrola izvoza da se vodi računa o onome šta se događa. Komisija mora pomoći da ne dolazi do zastoja. Unija će kontrolisati izvoz”, naveo je hrvatski premijer.

Rekao je i da na sastanku nije bilo povišenih tonova.

Foto: Beta

Hrvatski premijer Andrej Plenković

“Ono što je Fajzer obećao u prvom tromesečju, ispunio je, kao i Moderna. AstraZeneca nije i zato je nastao problem”, ponovio je.

Rekao je i da su neke zemle odlučile da kupe pet puta više vakcina nego što imaju stanovništva. Komentarisao je najavu mogućeg poskupljenja vakcine AstraZeneka, Plenković kaže da se cene ne mogu menjati u hodu. Cilj je, kazao je, da do leta bude procepljeno 50 odsto stanovništva. Smatra i dalje da nema razloga da se stane sa primenom vakcine AstraZeneka. Dodao je da ako se u međuvremenu dođe do nekih novih saznanja, slušaće, kaže, struku.

Kada je reč o registraciji ruske vakcine Sputnjik Ve, Plenković je rekao:“Registracija Sputnjika traje. EMA učestvuje u toj verifikaciji. Mi smo im rekli da je najveći problem nastao kad su nacionalne agencije počele da odobravaju tu vakcinu brže od EMA".
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SRBA ČETNIK BABIN KOLJAČ

pre 3 godine

DOBIĆE JEDAN VELIKI, VELIKI, VELIKI , A I KRIVI KURAC DA ISTERA OČI!!!!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija