• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS / Informer

04.04.2021

10:37

U BIH OTKRIVENO 12 MUTACIJA KORONAVIRUSA! Dominira britanski soj,  a zabeleženi su i češki i južnoafrički!

Balkan

U BIH OTKRIVENO 12 MUTACIJA KORONAVIRUSA! Dominira britanski soj, a zabeleženi su i češki i južnoafrički!

Podeli vest

U Bosni i Hercegovini, zemlji sa 3,3 miliona stanovnika u petak je zabeležen rekordan broj inficiranih koronavirusom i čak 88 izgubljenih života

Više je različitih odgovora zašto su takvi brojevi u BiH. Neki lekari i pacijenti pričaju da je ta država nepripremljeno dočekala pandemiju.

Na početku nije bilo dovoljno zaštitnih sredstava, maski, odela, mesta za smeštaj kovid pacijenata, ali ni respiratora. 

Donosioci odluka smatraju da ni narod nije najozbiljnije shvatio virus. Zato je u različitim kantonima različita satnica policijskog časa.

Smatra se da će veliki rizik za BiH biti tri velika verska praznika i zato se stalno apeluje na građane da se ne opuštaju.

Otkriveno je i 12 mutacija koronavirusa. U 86 procenata dominira britanski soj, a otkriveni su i češki i južnoafrički.

Maja Travar iz Zavoda za kliničku mikrobiologiju RS kaže da neke mutacije dovode do letaliteta virusa, a druge pojačavaju njegovu zaraznost, kao kod britanskog soja.

- Niko iz naučne zajednice ne može da predvidi u kakvom će smeru ovo ići, jer je nemoguće predvideti kakav će novi soj da nastane iz ovoga - kaže Maja Travar.

Jedina stvar za koju smatraju epidemiolozi može da obuzda epidemiju je masovna imunizacija.

Do sada BiH nije primila veliki broj vakcina. Juče je odobrena i "Sinovak" vakcina koju su dobili kao donaciju iz Turske.

Nekoliko hiljada ljudi iz BiH, kako se pretpostavlja, iskoristilo je priliku da se vakciniše u Srbiji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TI KOJI SU IGRALI KOLO ĆE PROŠIRITI VIRUS, BROJ ĆE MAKSIMALNO RASTI! Dr Svorcan: Zdravstveni radnici osećaju bes i gorčinu! Foto/Video
Društvo

TI KOJI SU IGRALI KOLO ĆE PROŠIRITI VIRUS, BROJ ĆE MAKSIMALNO RASTI! Dr Svorcan: Zdravstveni radnici osećaju bes i gorčinu! Foto/Video

U poslednja dva dana smo imali 80 prijema, toliko smo i otpustili. Intezivne i poluintezivne nege su skoro pune, a 12 najtežih pacijenata je intubirano i stavljeno je na mehaničku ventilaciju, navodi za RTS prof. dr Petar Svorcan, direktor KBC "Zvezdara". Ističe da se količina kiseonika koja se potroši za dan, ranije trošila za šest meseci

04.04.2021

09:19

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija