• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Jutarnji

07.04.2021

15:18

HRVATSKI POLICAJAC MI JE STAVIO NOŽ POD GRLO I REKAO DA SE SKINEM... Stravično svedočenje žene koja tvrdi da je zlostavljana u Hrvatskoj!

Balkan

HRVATSKI POLICAJAC MI JE STAVIO NOŽ POD GRLO I REKAO DA SE SKINEM... Stravično svedočenje žene koja tvrdi da je zlostavljana u Hrvatskoj!

Podeli vest

MUP je obećao da će istražiti navode, ali tvrde da u proverama toga dana "nije bilo postupanja sa ženama, ilegalnim migrantkinjama"

Hrvatski granični policajac navodno je seksualno zlostavljao Avganistanku i pod pretnjom nožem prisilio je da se skine gola tokom pregleda grupe migranata na granici s Bosnom i Hercegovinom, izveštava Guardian.

Evropska komisija opisala je optužbu kao "ozbiljnu navodnu kaznenu akciju" i pozvala hrvatske vlasti da "temeljno istraže sve navode i preduzmu odgovarajuće mere".

Prema izvještaju Danskog veća za izbeglice (DRC), incident se dogodio u noći na 15. februara na hrvatskoj teritoriji, nekoliko kilometara od bosanskohercegovačkog grada Velike Kladuše.

U izvješću, koje je Guardian dobio na uvid, navodi se kako je žena iz Afganistana rekla da je pokušala prijeći granicu s grupom od još četiri osobe, uključujući dvoje djece, ali zaustavio ih je policajac koji je navodno u njih uperio pušku.

Pocepao im dokumente

Avganistanci su navodno zatražili azil, ali je policajac na granici pocepao njihove dokumente i samo im se nasmejao.

- Vređao nas je, ošamario je starijeg muškarca koji je bio s nama i dedom i rekao nam da ispraznimo džepove i pokažemo im torbe - rekla je Avganistanka, piše Guardian, "Zatim me odveo u stranu i počeo me pretraživati. Insistirala sam da me ne sme dirati. Pitao me zašto. Rekla sam mu jer sam žena i muslimanka i to je haram. Policajac me ošamario i rekao mi: "Ako si muslimanka, zašto si onda došla u Hrvatsku, zašto nisi ostala u Bosni s muslimanima?".

 

 

Policajac joj je navodno nakon toga skinuo maramu i jaknu.

- Nakon što mi je skinuo jaknu, počeo mi je dodirivati grudi, a ja sam počela plakati. Dala sam mu  50 eura koje sam imala u džepu, nadajući se da će me prestati dirati. Naredio mi je da skinem svu odeću koju imam na sebi. Odbila sam to da učinim. Nastavio je da me dodiruje po grudima i stražnjici, a ja sam sve više plakala. Rekao mi je da prestanem plakati gestikulirajući da će me zadaviti ako nastavim. Bilo me strah, ali prestala sam plakati - ispričala je žena.

Nekoliko minuta kasnije, stigao je policijski kombi i bilo im je naređeno da uđu unutra. Vozili su se oko 20 minuta, nakon čega je vozilo stalo i naređeno im je da izađu.

"Tražio je da se skinem"

Policajac je navodno ponovo zatražio od iste Avganistanke da skine sa sebe odeću.

- Usprotivila sam mu se i zbog toga me ošamario po licu i rekao mi je: "skini se gola". Na sebi sam imala šest majica i tri pari pantalona. Skinula sam sve osim jedne majice i pantalona i pokrila se ćebetom. Prišao mi je policajac i počeo me dodirivati preko ćebeta. Osetio je da nosim odeću i ošamario me. Rekao mi je da moram skinuti sve, čak i donje rublje. Počeo me pretraživati i dodirivati, dok sam bila gola. Zatim me pitao volim li ga. Rekao mi je: "Ja tebe volim, voliš li ti mene? Želiš li da te odvezem negde da budeš sa mnom?", ispričala je, "Bila sam uplašena i u suzama. Pitao me je želim li da me odveze u šumu i da li razumem što misli pod time. Gestikulirala sam mu da nisam razumela. Iako sam razumela. Tada me jedan policajac uhvatio za rame i gurnuo prema drugom policajcu. Obojica su imali baterijske svetiljke na čelu i nisam ih dobro videla. Policajac koji me je dodirivao, izvukao je nož i stavio mi ga pod grlo. Rekao mi je da će me ubiti ako ikada ikome nešto kažem  i, ako se ikad vratim u Hrvatsku, dočekaću svoj kraj u šumi, pod njim."

Policajac je navodno ponovo udario ženu i ostale članove grupe po licima, glavama i nogama. Tada su im policajci navodno naredili da pešače do Bosne.

- Svedočanstvo je zaista šokantno. Uprkos manjem broju nasilnih vraćanja migranata tokom 2021. godine, obrasci prijavljenih nasilja i zlostavljanja na granici Hrvatske i BiH ostaju nepromenjeni. Ovo još jednom ukazuje na hitnu potrebu za istragama tih izveštaja. Uprkos angažmanu Evropske komisije s hrvatskim vlastima poslednjih meseci, praktično nismo zabeležili napredak ni u istragama, ni u razvoju mehanizama nezavisnog nadzora granica, kako bismo sprečili nasilje na spoljnim granicama EU-a. Krajnje je vreme da retoriku pretvorimo u stvarnost i osiguramo uspostavu nezavisnog nadzora granica kako bi se sprečila zlostavljanja i osiguralo da verodostojne i transparentne istrage mogu učinkovito držati počinitelje nasilja i zlostavljanja odgovornima - rekla je Šarlot Slente, glavna advokatica DRC-a.

 

 

Očekuje se istraga

Evropska komisija izjavila je da očekuje da će hrvatske vlasti temeljno istražiti sve navode i poduzeti odgovarajuće mere.

- U kontaktu smo s hrvatskim vlastima koje su se obvezale da istraže navode o zlostavljanju na svojim granicama, pomno pratiti situaciju i izveštavati o postignutom napretku. Komisija im pomaže u tome, finansirajući nezavisni mehanizam nadzora, koji sprovodi Hrvatska, a što uključuje različite učesnike, poput nevladinih organizacija i međunarodnih organizacija.

Prema DRC-u, od svibnja 2019. gotovo 24 000 migranata ilegalno je vraćeno u Bosnu i Hercegovinu; 547 takvih slučajeva zabilježeno je u siječnju i veljači 2021.

Stotine migranata svakodnevno hodaju hladnim putevima balkanske rute, pokušavajući doći do srednje Europe. Većinu zaustavlja hrvatska policija, pretražuje ih, često navodno pljačka i, ponekad nasilno, vraća natrag u BiH, gdje tisuće azilanata mjesecima borave na niskim temperaturama.

"Cele nas pretražuju"

Mreža za praćenje nasilja na granicama saopštia je kako su desetine žena i mladih devojaka izvestili da ih hrvatski policajci "pretražuju do gole kože".

Kao odgovor, hrvatsko ministarstvo unutrašnjihr poslova reklo je da će policija istražiti navode, ali da u preliminarnim proverama toga dana "nije bilo postupanja sa ženama iz populacije ilegalnih migranata" piše Guardian.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija