• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/In4s

15.04.2021

16:44

ĐUKANOVIĆ OPTUŽIO SPC ZA "ĆERANJE" DPS-a, HULIGANI NAPALI ZGRADU CETINJSKE BOGOSLOVIJE! Lomili, palili i psovali đake na verskoj i nacionalnoj osnovi!

Balkan

ĐUKANOVIĆ OPTUŽIO SPC ZA "ĆERANJE" DPS-a, HULIGANI NAPALI ZGRADU CETINJSKE BOGOSLOVIJE! Lomili, palili i psovali đake na verskoj i nacionalnoj osnovi!

Podeli vest

Rektor Bogoslovije Sv. Petra Cetinjskog Gojko Perović uputio je dopis Ministarstvu unutrašnjih poslova Sergeju Sekuloviću kako bi ga informisao o incidentu koji se jutros desio ispred zgrade Cetinjske bogoslovije i pozvao na smirivanje tenzija među građanima

Naime, kako je navedeno u dopisu, grupa huligana je nasrnula na zgradu i vređala đake na nacionalnoj i verskoj osnovi.

Dopis prenosimo integralno:

Poštovani gospodine ministre,


Ovim putem Vas izveštavamo o nemilom događaju koji se desio u ranim jutarnjim satima (oko 2 ujutro) 15. aprila ispred zgrade internata Cetinjske bogoslovije u cetinjskom naselju Donje polje, kada je grupa od desetak huligana nasrnula na pomenutu zgradu, uzvikujući psovke i pretnje i lomeći školski inventar.

Pomenuti nasilnici su pretili đacima, vređali ih na nacionalnoj i verskoj osnovi, fizički nasrtali i oštetili vrata i prozore na zgradi, a potom dovukli kontejnere koji su se nalazili preko puta ulice i zapalili u njima vatru. Zatim su se udaljili u pravcu hotela "Grand" i centra grada uz povike da će ponovo doći narednih noći.

Svi detalji ovog slučaja prijavljeni su cetinjskoj policiji ujutro oko 10:20 časova, a zapisnik te prijave Vam dostavljamo u prilogu ovog dopisa.

Dežurni profesor nije reagovao na način da momentalno pozove policiju, i to je verovatno njegov propust, mada s obzirom na okolnosti može biti razumljivo da je i sam čekao da ova neprijatnost prođe, verujući da će se završiti bez težih posledica. Mi se Vama ne bismo obraćali da nije bilo ovih pretnji o ponavljanju napada.

Drugi razlog što Vam se obraćamo, i zbog čega ćemo o ovom pismu obavestiti crnogorsku javnost jeste naša želja i poziv (naročito upućen cetinjskom građanstvu) da tenzije koje su nastale političkim i medijskim manipulacijama i konstantnim neosnovanim prozivanjem i kritikovanjem SPC sa najviših državnih adresa, a usled aktuelnih društveno-političkih zbivanja u Crnoj Gori, ne bi smele da negativno utiču na vladanje naše omladine i da kvare Bogom blagosloveni javni red i mir našeg prestonog grada.

Uprava naše škole ne pamti da se ovakav napad na đake desio u poslednjih desetak godina, niti je od strane naših đaka, ili od strane njihovih vršnjaka sa Cetinja, bilo ikakvih povoda za tako nešto.

Uvereni da ćete preduzeti sve iz Vaše nadležnosti što bi predupredilo ponavljanje ovakvih incidenta, srdačno Vas pozdravljamo.

Rektor Bogoslovije Sv. Petra Cetinjskog
Gojko Perović

Interesantno je što se ovaj napad dogodio nakon što je predsednik Crne Gore Milo Đukanović gostujući na Javnom servisu kazao da je nova Vlada sastavljena pod okriljem jedne verske zajednice, Srpske pravoslavne crkve, te da je 30. avgusta počela sezona “ćeranja”.

- Ćera se sve što ima veze sa DPS. Ataci su razlog za zabinutost i razlog za reakciju koja uvek nije institucionalna - kazao je on u emisiji "Teleskopija".

"Upozorio" je gledaoce da velikosprski nacionalizam pokušava da pod novim motom “sprskog sveta” maligno utiče na Crnu Goru, ne odustajući od Velike Srbije kao projekta kojem je samo promenjeno ime.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija