• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. R.

13.05.2021

21:01

NARKO-ŠIPTARI UKRALI FUDBAL U MAKEDONIJI! Vardar ispao iz prve lige, novi šampion Škendija, slede Škupi i Struga!

Balkan

NARKO-ŠIPTARI UKRALI FUDBAL U MAKEDONIJI! Vardar ispao iz prve lige, novi šampion Škendija, slede Škupi i Struga!

Podeli vest

Čuveni Vardar ispao je iz Prve lige prvi put u istoriji, dok su procvetali Škendija, Škupi i Struga, koje finansiraju šiptarski biznismeni * Zoran Zaev oterao glavnog finansijera Vardara, Rusa Sergeja Samsonenka

Makedonski fudbal završio je u rukama Šiptara zahvaljujući premijeru Zoranu Zaevu! Slavni Vardar po prvi put je ispao iz Prve lige, i to zato što je zbog Zaeva ostao bez glavnog finansijera, dok su potpuni primat preuzele ekipe koje finansiraju kontroverzni albanski tajkuni!

Usled velikih finansijskih problema, čuveni skopski klub je ovu sezonu morao da igra sa omladincima i zato je bilo jako teško očekivati da izbegne najgori scenario. Pretposlednje mesto na tabeli sa 31 osvojenim bodom označilo je selidbu u niži rang, pa sada osvajač 11 titula prvaka države, ali i nekadašnji pobednik Kupa Maršala Tita i vicešampion Jugoslavije proživljava najgore trenutke u 73 godine dugoj istoriji.

Rasulo

Vardar je prepušten sam sebi. Da nije bilo finansijske pomoći navijača, pitanje je da li bismo uopšte odigrali prolećni deo sezone
Nikola Ilievski, trener
 

Igrali u Ligi Evrope

Ostavka premijera Nikole Gruevskog i dolazak Zorana Zaeva na vlast u maju 2017. označili su početak kraha Vardara. Gruevski je imao odlične odnose sa biznismenom Sergejom Samsonenkom, tadašnjim gazdom Vardara. Osnivač najvećeg lanca sportskih kladionica u Rusiji "Betsiti" je od 2014. do 2019. ulagao veliki novac u FK Vardar, ali i u mušku i žensku rukometnu ekipu. Fudbaleri crveno-crnih su u tom periodu osvojili četiri titule prvaka države i postali jedini makedonski tim koji je igrao grupnu fazu Lige Evrope.

Međutim, sa Zaevom se to promenilo. Bivši gradonačelnik Strumice, kojeg su čak blisko povezivali i sa braćom Geci osumnjičenim za zločine na Kosovu i Metohiji, uspeo je u svojoj nameri da natera Samsonenka da se povuče, pa su šiptarski timovi praktično dobili otvoren put ka vrhu Prve lige.

Ruski milijarder se po ugovoru iz 2014. obavezao da će najmanje deset godina u makedonskog velikana investirati 1,5 miliona evra, kao i da će vlastima podnositi detaljan izveštaj na kraju svake sezone. Samsonenko je želeo Vardar da vrati Skoplju na upravljanje, ali je aktuelni gradonačelnik makedonske prestonice Petre Šilegov objasnio da je to sada privatan klub.

- Bivša gradska vlast, kao potpisnica Sporazuma o prodaji, trebalo bi da odgovori zašto je Vardar prodat na takav način i zašto nisu tražili nikakve garancije kako bi se sprečila ova situacija. Mi ulažemo napore da dovedemo nove investitore u klub, ali biće to jako teško zbog velikih dugova - naglasio je Šilegov.

Foto: Tanjug/AP

Škendija

Vardar je posle odlaska Samsonenka tonuo sve dublje, da bi ove sezone ispao u drugu ligu. Trener Nikola Ilievski, koji je pre tri meseca seo na klupu, kaže da je situacija veoma loša. Crveno-crnima čak nije dozvoljeno ni da koriste klupske prostorije i trening-centar na hipodromu, dug iznosi 3,5 miliona evra, a račun je u blokadi...

- Vardar trenutno nema ni predsednika, ni direktora, ni upravu... Svi su podneli ostavke. Da nije bilo pomoći naše navijačke grupe "Komiti", koji su prikupili određena novčana sredstva, pitanje je da li bismo uopšte odigrali prolećni deo sezone. Klub je sada prepušten sam sebi - rekao je Ilievski za radio Slobodna Evropa.

Foto: Tanjug/AP

Vardar
Sumnjive biografije

Propašću Vardara i dolaskom Zaeva na vlast, procvetali su šiptarski klubovi. Sada je lider prvenstva Škendija iz Tetova, na čijem je čelu Visar Bedžeti, šiptarski biznismen sumnjive biografije.

Drugo mesto zauzima Škupi (albanski naziv za Skoplje, prim. aut.), kojim rukovodi kontroverzni Turčin Ajdin Olgun. On je prethodno bio osumnjičen i za malverzacije u Čeliku iz Zenice. Na trećoj poziciji je Struga, koja je osnovana tek 2015. godine, a vodi je Arbitrim Kira, ispred građevinske kompanije "Trim i Lum".

Samsonenko pristao da plati deo dugova


Ruski milijarder Sergej Samsonenko nedavno je obavestio grad da će izmiriti dugove Vardara zaključno sa prošlom godinom. On je 16. aprila poslao pismo gradonačelniku Šilegovu i obavestio ga da više ne može da ispunjava obaveze iz ugovora zbog ekonomske krize izazvane epidemijom koronavirusa.

- Pristajem da ispunim sve obaveze prema igračima, trenerima i drugim zaposlenima nastalim do 31. decembra 2020. I to ću učiniti u roku od godinu dana. Epidemija je pogodila mnoge svetske klubove. Svedoci smo da njihove zemlje čine sve da ih spasu od potpunog uništenja. Uveren sam da je Vardar sada potreban Skoplju, kao i grad njemu - poručio je Samsonenko.
 


VARDAR
Osnovan: 22. jula 1947.
Mesto: Skoplje
Stadion: Arena "Toše Proeski"
Kapacitet: 33.460
Trofeji: Kup SFRJ, 11 titula prvaka Makedonije, 17 Kupova Makedonije, 2 Superkupa Makedonije

KO TRENUTNO VLADA U MAKEDONIJI

Škendija
Osnovana: 1979.
Mesto: Tetovo
Predsednik: Visar Bedžeti
Igrači: 16 Albanaca

Škupi
Osnovan: 2012.
Mesto: Skoplje
Predsednik: Ajdin Olgun
Igrači:10 Albanaca

Struga
Osnovana: 2015.
Mesto: Struga
Predsednik: Arbitrim Kira
Igrači: 15 Albanaca
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Trajče

pre 2 godine

Е не е баш така, бивши руски газда Вардара, Самсоненко, оставио је клуб у долгот од 1,3 милиона евра. Вардар није имао паре да плати нове играче док разни албански бизнисмени из МКД и Швајцарске су Шкендији даваа огромне паре ( добро, прали ги преко клуба и трансвера). И док су се наши као лешинари карали около клуба ( ко ќе да го купи за што јефтиније паре) , Шкендија је куповала добре играче и добијала утакмице.... е сега резултат је Шкендија прва а Вардар испаднал во втора лига.

Balist

pre 2 godine

Jel ovo neka zajbancija!!!shkendija sasvim zasluseno na 1 mjestu a vardar nema vise gruevskog da pravi biznis i da kupuje utakmice a vi nacionalisticki novine gledajte svoja posla

Max

pre 2 godine

zasto pisete bez veze,ovo je vec drugi put da je Vardar ispao u drugu ligu,nakon sto su ispali prvi put kupili su FK Miravci iz istoimenog sela Miravci koi se te godine plasirao u prvu makedonsku ligu (6 mjeseci su igrali sa pod imenom FK Miravci,jer je takav zakon u MK),i tu su izgubili citavu istoriju slavnog FK Vardari,

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija