• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

15.05.2021

13:41

LINTA PODSEĆA: Ni posle 29 godina bez presude za napad u Tuzli!

Balkan

LINTA PODSEĆA: Ni posle 29 godina bez presude za napad u Tuzli!

Podeli vest

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta podsetio je da se na današnji dan pre 29 godina u Tuzli dogodio napad na pripadnike JNA, ali da još uvek nema osuđujuće presude za taj strašni zločin

Linta je u saopštenju ponovo pozvao srpsko Tužilaštvo za ratne zločine da pokrene istragu za svirepo ubijene pripadnike JNA u Tuzli, dodajući da porodice nastradalih sve manje veruju da će bar neko od nalogodavaca, organizaora i izvršioca ovog zločina izaći pred lice pravde i biti kažnjen.

On napominje da je tužilaštvo BiH obustavilo istragu u predmetu „Tuzlanska kolona" što je, kako smatra, jedan od dokaza da se radi o etnički motivisanoj instituciji čiji je cilj da amnestira najviše bošnjačke vojne, policijske i civilne zvaničnike od odgovornosti za zločine nad Srbima.

"Bez kažnjavanja odgovornih iz reda bošnjačkog naroda za ratni zločin u Tuzli i brojne druge ratne zločine nad Srbima u BiH nije moguće govoriti o iskrenoj saradnji, međusobnom poštovanju i pomirenju između srpskog i bošnjačkog naroda", smatra Linta.

On podseća da su pripadnici lokalne Teritorijalne odbrane i policije, uz pomoć paravojne formacije "zelene beretke" napali 15. maja 1992. godine kolonu JNA i tom prilikom ubili najmanje 54, a ranili 44 vojnika JNA.

Linta dodaje da je time prekršen dogovor o mirnom povlačenju 92. Motorizovane brigade iz kasarne "Husinska buna" sa oko 200 motornih vozila i oko 600 starešina i vojnika i ocenjuje da je napad na kolonu JNA bio unapred dobro planiran i pripreman, saopštio je Saveza Srba iz regiona.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija