• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/rts

20.05.2021

15:06

KAKO SU SVI NASTALI OD MAJMUNA, A SAMO MAKEDONCI OD BUGARA?! Zaev otvorio Bibliju, tamo nema Bugara, nema ih ni kod Darvina... Bojko će morati da objasni, ili zauvek zaćuti!

Balkan

KAKO SU SVI NASTALI OD MAJMUNA, A SAMO MAKEDONCI OD BUGARA?! Zaev otvorio Bibliju, tamo nema Bugara, nema ih ni kod Darvina... Bojko će morati da objasni, ili zauvek zaćuti!

Podeli vest

Zaev traži od bivšeg bugarskog premijera Bojka Borisova da mu objasni motive koji su Sofiju navele da u sporu oko nacionalnog identiteta uvede biblijske motive

"Prema nauci, svi smo nastali od majmuna, a prema veri, svi smo nastali od Adama i Eve. I kako to da su samo Makedonci nastali od Bugara?", prepričao je makedonski premijer Zoran Zaev razgovor sa Borisovom, prenosi RTS.

Makedonski premijer je rekao da je problem, koji je uzrok blokade početka pregovora Skoplja i EU, smešan, te da mu je nejasna formulacija prema kojoj Bugarska "prihvata realnost o bugarskom i makedonskom identitetu i jeziku", ali želi da se razgovara o "poreklu". Zaev je, istovremeno, naveo da o svim aspektima ovog spora treba da se izjasni komisija koju čine istoričari, te da se nađe rešenje za sve istorijske ličnosti.

"Ne odričem se evropske perspektive, jer EU nema alternativu", rekao je Zaev.

Bugarska i Makedonija su 2017. godine potpisale ugovor o prijateljstvu, dobrosusedskim odnosima i saradnji, koji Skoplje smatra jedinim preduslovom za početak pregovora sa EU.

Vlasti u Sofiji pak smatraju da je pre početka pregovora potrebno rešiti pitanja koja se odnose na makedonski nacionalni identitet, odnosno pitanje jezika i identiteta nacionalnih heroja, među kojima je Goce Delčev.

Suštinski, Sofija nastoji da zaustavi zahteve da se Makedoncima u Bugarskoj prizna status nacionalne manjine, što će, kako tvrdi Zaharijeva, biti rešeno kada Skoplje prizna da makedonski jezik i identitet imaju bugarske korene.

Bugarska je jedina zemlja koja blokira potpisivanje sporazuma o upravljanju granicama između Severne Makedonije i Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu.

Sofija insistira na tome da se makedonski jezik, nadalje, zove zvanični jezik Republike Severne Makedonije ili u određenim slučajevima fusnota uz objašnjenje: "Prema Ustavu Republike Severne Makedonije". Bugarska navodi i da je "makedonski jezik nastao 1944. godine", te da može da se računa jedino kao "pisana regionalna forma bugarskog jezika".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Alex

pre 2 godine

Ako hoćemo pošteno, nastalu ste od Srba, ali to više nikome nije bitno.

sara

pre 2 godine

Šteta što Borisovu ne mogu da kažem, da mi je otac rođen 1906. godine, pa je pričao makedonski, a ne po njemu da je mak. jezik nastao 1944. godine!!!!. Sramota zbog gramzivosti Bugara!!!.

Goran

pre 2 godine

A majmuni su nastali od bugara, Darvin nije otkrio tajnu do kraja!

Dejan

pre 2 godine

Zaev je nastao od magarac Ali Zaev u 2015 je tvrdio da su Makedonci krivi za sve tek sad je shvatio da ga svi zezaju.

token

pre 2 godine

onaj ko poznaje biologiju zna da covek nije nastao od majmuna!!!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Dačić: Preporuka o prijemu KiM u SE predstavlja kršenje interesa Srbije
Politika

Dačić: Preporuka o prijemu KiM u SE predstavlja kršenje interesa Srbije

Prihvatanje preporuke od strane Odbora za političke poslove Saveta Evrope (SE) da takozvano Kosovo i Metohija bude primljeno u Savet Evrope predstavlja direktno kršenje interesa Srbije, našeg suvereniteta i integriteta ali i kršenje principa na kojima počiva sam Savet Evrope, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

28.03.2024

09:44

TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)
Live TV

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)

Tokom čitave noći veliki broj pripadnika policije, vatrogasaca, žandarmerije i Gorske službe spašavanja tokom noći pretraživali su teren Banjskog polja, gde je u utorak u 13.45 sati nestala dvogodišnja Danka Ilić. Na ovu temu, u emisiji "Info jutro" Informer TV govorio je Miloš Jevtić, novinar i ekspert za specijalne jedinice.

27.03.2024

09:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija