• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti

01.06.2021

20:00

NIMALO NAIVNO! AMERIČKA JEDINICA ZA POTISKIVANJE RUSIJE I KINE OKRUŽILA SRBIJU! Već su u BiH, S. Makedoniji, Albaniji, ali i u lažnoj državi!

Balkan

NIMALO NAIVNO! AMERIČKA JEDINICA ZA POTISKIVANJE RUSIJE I KINE OKRUŽILA SRBIJU! Već su u BiH, S. Makedoniji, Albaniji, ali i u lažnoj državi!

Podeli vest

Nova specijalizovana jedinica američke vojske SFAB, poznata i kao "Braon beretke", koja je formirana za saradnju sa zemljama širom sveta i predstavlja odraz politike potiskivanja Rusije i Kine u regionima važnim za Vašington, učestvovala je kao važan segment vežbe "Branilac Evrope 21", koja se održava na Balkanu

Kako navodi portal Balkanska Bezbednosna Mreža, reč je o takozvanim instruktorskim timovima SAD za podršku saveznicima, koji pripadaju „Braon beretkama" i koji „nisu bili u pravom planu medijskog izveštavanja", a delovali su u okviru „Trenutni odgovor 21" na poligonu Manjača kod Banjaluke, selu Babaj Boks kod Đakovice i poligonima Krivolak i Biza kod Tirane.       

U Bosnu i na Kosovo poslat je po jedan tim, a u Severnu Makedoniju i Albaniju po tri tima. Zadatak tih timova je podrška u obuci savezničkih struktura bezbednosti u najširem smislu, prema proceni potreba: od striktno borbenih jedinica, policije, carine do bilo koje druge službe koja je na zadatku bezbednosti.

- Za Balkan novi timovi su važni jer se pojačava potencijalni značaj savetničke uloge. U skorijoj prošlosti, posle Dejtonskog mira, Amerikanci su tadašnjoj Vojsci Federacije BiH pružili obimnu podršku u obuci i savetima, ali i naoružanje od automatske puške to tenka. U novim globalnim okolnostima oni se mogu smatrati delom politike SAD suzbijanja uticaja Kine i Rusije.
       
Pentagon je na to ukazao februara 2020. kada je prvi savetnički tim upućen u Afriku. Taj pristup može da se smatra relevantnim i za prostor Balkana", navodi taj portal.

JANŠA OD SLOVENIJE SE PLAŠI DA ĆE TURSKA OTETI SRBIJU I BALKAN! Ako se ne bude širila EU to će uraditi neko drugi! ŠTA REĆI?!

U tekstu se podseća da je za američku spoljnu politiku vojno prisustvo i savetnička uloga vrlo važna i da su te taktike razrađene još u Vijetnamskom ratu, a da je pre tri godine formirana prva od šest novih jedinica američke vojske pod nazivom Brigada za podršku bezbednosnim snagama - SFAB.
       
Prepoznatljiv detalj SFAB su braon beretke i oznake koje nose isključivo pripadnici ovih jedinica.
       
Njihov primarni zadatak je obuka borbenih jedinica prijateljske vojske ili policije.
       
Načelno, jedan manevarski tim čini 12 ljudi koji su stručni za razne oblasti od rada sa minama, vojnopolicijske poslove, obaveštajno delovanje, logistiku i održavanje, veze i medicinu. Brigada formira šest timova za obuku jedinica za vatrenu podršku, šest timova inižnjeraca i šest timova za logistiku.

Na vežbi 'Trenutni odgovor 21' od 17. maja do 2. juna jedna američka pešadijska brigada sa ojačanjima prebačena je iz SAD na prostor od Slovenije do Grčke i razmeštena na terenu.

SRBIJI I RUSIJI PUKAO FILM, VREME JE DA SE KAŽE DOSTA! NEKI NA ZAPADU ĆE POLUDETI! Moskva i Beograd kreću rat protiv svih koji bi da prekrajaju istoriju!

       
Paralelno sa Amerikancima provode se taktičke vežbe oružanih snaga zemalja domaćina.
       
U širem kontekstu, 'Trenutni odgovor 21' uvezan je sa nizom paralelnih vežbi na kojim se proverava razmeštanje američkih brigada kao podrška saveznicima u EU.
       
U našem regionu paralelna vežba 'Astralni vitez' bila je provera efikasnosti sistema protivvazdušne odbrane NATO", navodi se u tekstu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vara

pre 2 godine

Ako nas sada napadnu sa albancima a mi im ne vratimo najjace sto mozemo ima da nestanemo sa lica zemlje.

As

pre 2 godine

to "najjace sto mozemo" ne vredi nista kad on ispaljuje grafitne bombe i u sekundi ti onesposobi civilnu i privrednu infrastrukturu.video si valjda kako to izgleda i koji su nam izgledi da u takvoj borbi pobedimo.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Skandal u školi u Tutinu! Nastavnik trdi da ga napao kolega: Psovao mu majku i pretio!
Društvo

Skandal u školi u Tutinu! Nastavnik trdi da ga napao kolega: Psovao mu majku i pretio!

"Pomoćnik direktora me je prvo snažno udario ramenom u grudni koš, da bi me kasnije ponovo napao, uhvatio me za revere i gurnuo na vrata tom silinom da ih je otvorio", priča Denis Šabanović, nastavnik srpskog i bosanskog jezika u srednjoj Tehničkoj školi u Tutinu koji je nastavnika i pomoćnika direktora Imera Ademovića optužio da ga je, prvo verbalno, a onda fizički napao posle redovne sednice Nastavničkog veća.

18.04.2024

17:47

RGZ podržava i pridružuje se pozivu na hitne izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture radi zaštite prava građana
Društvo

RGZ podržava i pridružuje se pozivu na hitne izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture radi zaštite prava građana

U svetlu nedavnog predloga koji je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podnela Ustavnom sudu Srbije, Republički geodetski zavod apeluje na javnost i nadležne institucije da preispitaju celokupni Zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture ako trenutne odredbe stvaraju diskriminatorske prepreke za osobe lošijeg imovinskog stanja, kao i druge ugrožene društvene grupe.

18.04.2024

17:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija