• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

03.07.2021

13:41

MERKEL POSLALA PORUKU ZAPADNOM BALKANU! Nemačka kancelarka o budućnosti našeg regiona

Balkan

MERKEL POSLALA PORUKU ZAPADNOM BALKANU! Nemačka kancelarka o budućnosti našeg regiona

Podeli vest

Uverena sam da je budućnost Zapadnog Balkana u stvarno ujedinjenoj Evropi, poručila je danas nemačka kancelarka Angela Merkel povodom predstojećeg virtuelnog Samita Berlinskog procesa, zakazanom za ponedeljak, a čiji je domaćin Nemačka

Merkelova je, u nedeljnoj video poruci, istakla da je raduje, iako će to biti samo virtuelni sastanak, što će moći da nastavi rad sa šefovima država i vlada zemalja Zapadnog Balkana, koji je pokrenut 2014. u okviru Berlinskog procesa na inicijativu Nemačke.

Istakla je da je od uspostavljanja Berlinskog procesa, koji ima za cilj pružanje konkretnog doprinosa stabilnosti u regionu i mirnom dijalogu, postignuto dosta.

"Zapadni Balkan je neposredni sused EU. To je deo Evrope, u kojem rane rata još nisu zaceljene, a i u Nemačkoj živi veliki broj građana poreklom sa tog prostora. Meni je jasno da države EU moraju imati interes za mirnim razvojem na Zapadnom Balkanu. Imamo odgovornost da se i praktično založimo za razvoj u tom delu Evrope", naglasila je Merkel.

Kazala je da je Berlinski proces ostvario već neke uspehe, a s tim u vezi je posebno izdvojila nedavno osnovani Omladinski forum. Naglasila je da je sada konačno moguće ono što se dugo smatralo nemogućim, a to je razmena đaka raznih vera i etničke pripadnosti.
 

Foto: Reuters

Angela Merkel

"To je praktičan doprinos miru", podvukla je Merkel, dodajući da tome doprinosi i međusobno priznavanje diploma, saradnja u nauci, kao i napredak u infrastrukturnim projektima, što je okaraktetisala koracima koji vode ka pojačanju prekogranične razmene između građana regiona i prevazilaženju predrasuda.

Da mladi žive u miru

„Sve to zemlje Zapadnog Balkana vodi napred ka zajedničkom cilju ispunjavanju uslova za članstvo u EU. Uverena sam da će, pre ili kasnije njihova budućnost stvarno biti u ujedinjenoj Evropi“, naglasila je ona.

Istakla je da još ima mnogo izazova na Zapadnom Balkanu, da nepoverenje i nacionalizmi nisu nestali, a bilateralni sporovi mogu u svakom trenutku da se rasplamsaju, zbog čega je neophodno pomirenje.

To, kaže, znači savladavanje prošlosti i činjenje svega što je moguće da buduće generacije žive u miru.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dejan

pre 2 godine

Do 3050god. Je.... Evropska unija,ko god da je bio bilo gde u Evropi zna da se ovde u svakom pogledu živi bolje. Svako ko je zaradio penziju od 700€ jer retke su veće,uspešno je troše na razna lečenja.

Slobodan

pre 2 godine

Uverena sam, niko mi ne moze zabraniti da verujem !!! , zamislite recnik nekoga ko odlučuje o životu i smrti

Perica

pre 2 godine

Čiste budalaštine! Da su hteli ili da hoće oni bis primili još odavno . Ovako jednu ustašku državu su primili ekspresno u EU, Bugarsku koja je sa njima bila za vreme rata takođe. Ja u četvrti rajh ne želim da uđem

Goran

pre 2 godine

Bako, bem ti da ti bem sve do tebe, zbog toga sto nemas nista tvoje, ni koleno ni trece......da ti jebem

Naca

pre 2 godine

Ima li novinara u danasnjem svijetu uopste? Njemacka koja nije ni postojala kada smo mi imali drzave, Njemacka koja nam je toliko zla ucinila svojom izuzetnoscu, danas nacizirana mozda vise nego ikada, Njemacka koja je unistila milione ljudi, zena i djece iz jugoslovenske nacije i drzi pod okupacijom dijelove Jugoslovenskog prostora, Njemacka koja starom propagandom izaziva mrznju prema Srbima. Takva Njemacka da nam dijeli lekcije a "slobodni" novinari da to prenose?

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Brnabić: Rezolucija o Srebrenici nametanje najteže kvalifikacije Srbiji i narodu, ali to neće oslabiti Vučića - narod vidi koliko se bori!
Politika

Brnabić: Rezolucija o Srebrenici nametanje najteže kvalifikacije Srbiji i narodu, ali to neće oslabiti Vučića - narod vidi koliko se bori!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je danas da se sve što se dešava sa nasilnim guranjem tzv. Kosova u Savet Evrope i rezolucije o genocidu u Srebrenici, nameće čitavoj Srbiji i srpskom narodu a da u tome deo opozicije vidi "šansu i sreću" samo zato što misle da će time oslabiti predsednika Aleksandra Vučića.

24.04.2024

12:17

Udruženi pritisak! Kandićeva seje zlo sa ekstremistima iz BiH! Prljava kampanja za rezoluciju o Srebrenici!
Politika

Udruženi pritisak! Kandićeva seje zlo sa ekstremistima iz BiH! Prljava kampanja za rezoluciju o Srebrenici!

Društvo za ugrožene narode, Memorijalni centar Srebrenica i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, čiji je osnivač Nataša Kandić, u pismu upućenom svim državama članicama Ujedinjenih nacija pozivaju sve ambasadore zemalja članica UN da glasaju za podršku sramnoj rezoluciji Generalne skupštine kojom bi se, kako se navodi, "11. juli proglasio Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine".

24.04.2024

12:11

Palma primio jagodinskog olimpijca, strelca Lazara Kovačevića i ženski fudbalski klub „Jagodina“ koji se plasirao u prvu ligu Srbije
Politika

Palma primio jagodinskog olimpijca, strelca Lazara Kovačevića i ženski fudbalski klub „Jagodina“ koji se plasirao u prvu ligu Srbije

Predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma primio je danas Lazara Kovačevića, strelca kluba „Jagodina 92“, koji je prošle nedelje u Rio De Žanieru u Brazilu na kvalifkacionom turniru za Olimpijske igre osvojio prvo mesto u pucanju vazdušnom puškom na 10 metara i plasirao se na Olimpijske igre koje će ovog leta biti održane u Parizu.

24.04.2024

11:45

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija