• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

21.07.2021

17:46

USTAŠE UBIJALE NJEGOVE ROĐAKE GDE SU STIGLI! Hrvati prelomili, Teslin lik će biti na KOVANICAMA EVRA!

Balkan

USTAŠE UBIJALE NJEGOVE ROĐAKE GDE SU STIGLI! Hrvati prelomili, Teslin lik će biti na KOVANICAMA EVRA!

Podeli vest

Lik Nikole Tesle naći će se, prema trenutnom konceptu, na hrvatskoj kovanici evra u vrednosti 50, 20 i 10 centi, a predlozi su da to budu još i šahovnica, karta Hrvatske, kuna i glagoljica

Andrej Plenković je na konferenciji za štampu rekao da svaka zemlja ima mogućnost na jednoj strani kovanice ima neki nacionalni motiv, pa tako i Hrvatska.

- Iskristalizirali su se sledeći predlozi: šahovnica, karta Hrvatske, kuna, Nikola Tesla i glagoljica. To bi otprilike bio koncept. Šahovnica kao podloga, a onda bi išlo redom, karta Hrvatske na 2 evra, kuna na 1 evro, na 50, 20 i 10 centi Tesla i na 5, 2 i 1 cent glagoljica - rekao je Plenković.

On je naveo da je Nikola Tesla došao na osnovu internet-ankete kao najpoželjniji, izbacio je Dubrovnik i ušao u petorku.

Iz Hrvatske narodne banke navode da su osnovni kriterijumi za odabir bili prihvatljivost motiva najširem delu javnosti, nezavisno od regionalne pripadnosti, dobi, svetonazora ili političkog opredeljenja, prenosi Jutarnji list.

Foto: Pixabay

Pritom je, kako se navodi, ključno bilo da motiv predstavlja Hrvatsku, bilo kroz opšte prihvaćene simbole, velikane, kulturne ili prirodne znamenitosti, izume ili istorijska zbivanja.

Kako dalje ističu, važno je i da postoji prepoznatljivost motiva kao hrvatskog u međunarodnom okružju te je bitna i tehnička izvedivost motiva na malim dimenzijama kovanica, kao i činjenica da predloženi motiv nije podložan autorskim pravima.

Na kraju, dodaju, tu je i kriterijum konverzije, odnosno sposobnost motiva da olakša prelaz na novu valutu, u likovnom obliku, ali i u istovremenom emocionalnom povezivanju tradicije s novom valutom, evrom.

Na temelju odabranih motiva Hrvatska banka će početkom avgusta da objavi otvoreno nadmetanje za izradu idejnog rešenja (grafičkog prikaza) nacionalne strane kovanog novca evra.

Izrada kovanog novca evra s hrvatskom nacionalnom stranom trebalo bi da započne najranije šest meseci pre dana uvođenja evra, odnosno nakon Odluke Veća EU da Hrvatska uvodi evro.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
nekonebitan

pre 2 godine

Lik Nikole Tesle naći će se, prema trenutnom konceptu, na hrvatskoj kovanici evra u vrednosti 50, 20 i 10 centi, a predlozi su da to budu još i šahovnica, karta Hrvatske, kuna i glagoljica - Srbija i srpski narod treba da uloze protest da se Nikola Tesla ne omalovazava na takav nacin buduci da su upravo hrvati pod pod zastavom sa sahovnicom skoro istrebili Teslinu rodbinu i spalili Teslino selo tokom drugog svetskog rata. Zastiti ime Nikole Tesle od zloupotrebe.

306 Alka 26 Oluja

pre 2 godine

Napori se ulažu od 95g u kukanju i kmečanju za sve hrvatsko, a sada će još jače da se kuka i kukaćete dok ste živi. Tesla i Smiljani su hrvatski a sada jamooooooo kmeeeee kmeeeee kmeeeeee

SVETSKI SKANDAL

pre 2 godine

Najjače je to šta ovde niko ne piše o tome, gde će Hrvatima biti kraj kad uzmu taj evro, ako sada imaju duplo veće plate i bdp da ga Vučić neće stići dok je živ? Teslu se svijata samo zbog pravoslavlja, a već preko 100g se ne pokazuje niti jedan njegov lični dokument u kojem piše koje je nacionalnosti? Sve mu je dokumente dala Hrvatska a i pasoš je izvadio u Zagrebu i 100% u svom zvaničnim dokumentima piše da je Hrvat, inače bi Dača mahao sa tim dokumentima ko sa lažnim povlačenjima priznanja Kosova? Srbi kad uzmu Evro stavljaju jednu kap vekovnog srpskog mora, da ga imaju bar na kovanici, da se ne zaborabi. A taman sam pomislio da ne možete jače kukati Hrvatima od Oluje 95g kad ono eto opet vam ga uteraše da još jače kmečite... muzika za uši. Vučić da odmah na jednoj vanrednoj presici pokaže Tesline lične dokumente u kojima piše da je po nacionalnosti SRBIN, a svi znamo da jeste pravoslavac. Odmah da pošalje i protesnu notu EU jer ona podržava Hrvate da ga stave na evro, a i onaj portal EU za mlade i učenike i dalje i posle Dačinog kukanja, piše da je Tesla hrvatski izumitelj iz Smiljana. REAGUJTE ALOOOOO

Ante

pre 2 godine

E kad tetka pošalje 100 eura iz Dojčland rodbini u Srbiju, a na njima šahovnica i Tesla. Hoćete li biti ponosni da je hrvatski znanstvenik, porijeklom Srbin, na Euru, i da ga cijela Evropa gleda? Jeste problem, s jedne strane Srbin, a s druge strane šahovnica.. dilema, da li potrošiti 100 eura, ili ih baciti.

zoran

pre 2 godine

... podrška Teslinom liku na kovanicama, a onima koji drugačije misle prijatan dan i dug život želim.

Pero

pre 2 godine

Bravo za komentar.Nadam se da ce neko iz vlade procitati tvoj komentar.

Vera

pre 2 godine

Da ceo svet vidi kakav je genijalni um svetu dala jedna mala Hrvatska. Tesla i Smiljanj su hrvatski jer je Oluja 95g oduvala plan da budu srpski i. Srbi će na svojoj kovanici Evra staviti jednu nacrtanu kap-suzu ko simbol vekovnog srpskog mora, za koje im tako maestralno zatvoriše usta 95g da ga više niti ne pominju, a letuju u Grčku i Albaniji...

Smrad

pre 2 godine

Mi će Vučića da stavimo kad uvedemo evro 2150, 15 godina nakon šta uđemo u EU

mile

pre 2 godine

Tesla se rodio kao srbin na teritoriji Hrvatske, pripada njima koliko i nama, umesto da se ponosimo sto ce jedan srbin da bude na kovanci evropske valute, mi potezemo opet podelu, " nasi i njihovi", dokle bre, dokle... nije ni cudo sto nas svi prozivaju kad mi sami im dajemo povod za to...

Sabahudin

pre 2 godine

A koga da stave? Sve su pokrali od Srba, pa i Teslu.

Dalmatinac

pre 2 godine

Kakve veze imaju ustaše sa hrvatskom? Hrvatska država natala je na temelju odluka ZAVNOH-a i AVNOJ-a, a nasuprot idejama endehazije.

EU

pre 2 godine

Ma uzalud su vama sada u 21veku vaše idiotske medijske propagande! Danas kad neko bilo gde u svetu gugla "prvi antifašistički pokret na svetu" onda mu gugl kaže da je to bilo u Hrvatskoj! Kad gugla "Nikola Tesla" vidi da je i to u Hrvatskoj i to još blizu mora u Smiljane! Kad gugla "Dečji logori" i to bilo u Hrvatskoj gde su deca bila živa i zdrava sve dok im posle nisu došli rušit državu ko i opet 91g! Kad gugla "najstariji arheološki nalaz ili neandertalac" i to je u Hrvatskoj u Krapini kod Zagreba star 130 000g! Kad gugla "najstariji kalendar" i to je u Hrvatskoj zove se Orion iz Vučedolske kulture pre 5-6000g u Vinkovcima. Kad gugla "Croatia ili Šahovnica ili Vatreni" ima samo da se divi...a vi kukajte i kmečite i lažite i stavljate naslove pune mržnje po medijskoj propagandi za svoje građane jer znate šta se dobije na gugl kad se upiše "Osmanlijsko ropsto" ili "Đojleni" ili "Judenfraj" ili "genocid"...?

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija