• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

05.08.2021

08:00

SRPSKA JE, PO DEJTONSKOM SPORAZUMU, DEFAKTO - NEZAVISNA! Sarajevo će tek sada poludeti, sve su želeli da čuju osim ovog!

Balkan

SRPSKA JE, PO DEJTONSKOM SPORAZUMU, DEFAKTO - NEZAVISNA! Sarajevo će tek sada poludeti, sve su želeli da čuju osim ovog!

Podeli vest

Republika Srpska i u postojećem pravnom okviru BiH po Dejtonskom sporazumu može da bude nezavisna defakto, ali ne i de jure, jer postojeći Ustav ne predviđa takvu mogućnost, kažu pravni eksperti povodom izjave srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da u BiH nije moguć zajednički život

Dodik je, tokom posete Beogradu, ponovio stav da je BiH pokazala da ne može da funkcioniše, uz ocenu da treba napraviti „tri odvojene države".

Miloš Šolaja, profesor međunarodnog prava sa Banjalučkog univerziteta, kaže da po sadašnjim aktima nije moguće razdvajanje BiH.

BIH defakto nije centralizovana država

- Ne postoji propisani postupak niti to Ustav, odnosno Aneks 4, koji neki vole da nazivaju Ustavom BiH, to podrazumeva. To jedino može da se desi ako bi neko sada doneo neki stvarni Ustav BiH, koji bi po teoriji prirodnog prava bio odraz interesa stanovnika, ali to trenutno ne postoji. Tako da se sve odvija po nekoj analogiji nagađanja, jer trenutno takvog mehanizma nema - objašnjava profesor Šolaja.

ŠTA SE TO DEŠAVA U AMERICI?! Ubio se već četvrti policajac koji je od "trampista" branio Kongres SAD! OVO NISU ČISTA POSLA?!

Druga je stvar, kaže on, što BiH kao država defakto ne postoji kao jedinstvena i centralizovana država, već je specifična, jer je podeljena u dva entiteta - RS i Federacija, a Federacija opet na 10 kantona, što dovodi u pitanje njenu efikasnost.

Uloga međunarodnih činilaca

- Ovo što se sada posle nametnute odluke visokog predstavnika o negiranju genocida pokazalo, jeste da u BiH nema ni zajedničke budućnosti ni zajedničkog identiteta. Kada će se i da li će se eventualno razilaženje desiti, ne zavisi samo od unutrašnjih političkih aktera, već i od međunarodnih činilaca i opštih okolnosti u međunarodnim odnosima, u kojima mislim da se sve te kockice nisu po ovom pitanju složile - naglašava on.

Ni kad bi RS održala referendum o osamostaljenju, kako je ranije najavljivano, Šolaja smatra da ni on ne bi bio pravno validan.

Rešenje je vraćanje otetih nadležnosti RS

S druge strane, dodaje on, priča o nezavisnosti može da bude i pitanje odnosa u BiH, jer defakto možete da budete nezavisni u postojećem pravnom okviru BiH.

- To u stvari i jeste suština Dejtonskog mirovnog sporazuma - vrlo malo zajedničkih funkcija, a većina na entitetima - precizira Šolaja.

On podseća da je institucija visokog predstavnika od RS oduzela nadležnosti koje je prema Dejtonu Srpska imala i da je suština celog problema upravo u tome.

- Te nadležnosti RS su, da budem precizan, otete, a ne oduzete i to ne na osnovu pravila, već iskrivljenih tumačenja izvornog Dejtona. Bonskim ovlašćenjima nije bilo predviđeno ni oduzimanje tih nadležnosti, pa samim tim ni vraćanje istih. Dakle, ta ovlašćenja bi mogla da se vrate, ali to zavisi od međunarodnih odnosa i od volje unutrašnjih aktera BiH", zaključuje Šolaja.

Foto: Fotoilustracija

Naš sagovornik kaže da RS ne može sama da aktivira otete nadležnosti, to jest da ih vrati, jer su ugovorom prenete na zajedničke institucije.

Biće mirno ako se NATO ne umeša

Prema rečima Milorada Dodika, kada je propala velika Jugoslavija, stranci su odlučili „da se igraju malo sa narodima koji nisu mogli da žive zajedno". On je takođe dodao da nema mogućnosti da bude sukoba u BiH, sem ako „NATO ne bude intervenisao".

SAD SU DECENIJAMA UPADALE U RUSKE VODE, ČINIĆEMO TO I UBUDUĆE! Vašington brutalno preti Mosklvi, Rusija će odgovoriti, PITANJE JE KOLIKO BRUTALNO?!

Dodik je kritikovao i novog visokog predstavnika Kristijana Šmita, koji je izjavio da neće biti promena granica na Balkanu, uz pitanje ko je on da to kaže, ponavljajući da će ih biti, jer „nema stabilnosti dok se mi ne razdvojimo. Kad se odlučimo, to je put ka nezavisnosti", istakao je Dodik.

Na pitanje da li će biti referenduma koji se tiče nezavisnosti, on je kazao da hoće i naglasio da neće biti nasilja.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 2 godine

Dejton treba striktno pri.eniti republika srpska ima pravo na svojj vojsku policiju..a i da građani srpske uzmu srpska lična dokumenta!

mikula

pre 2 godine

RS nema nikakva prava da bude nezavisna. Objavljujete fejk tekstove. A Mile uskore ide u zatvor zbog drzavnog udara.

Zagor

pre 2 godine

Entiteti se ukidaju...džaba kuknjava.Zahvalite Mili Ronhilu,odradio je ono što Bošnjaci nisu uspjeli sami!

DODIK SE SAM PRIJAVIO TUŽILAŠTVU BIH, TRAŽI DA GA UHAPSE ZBOG NEGIRANJA GENOCIDA! Sarajevo ne zna šta da radi - ako ga ne privedu padaju i Incko i njegov zakon, a ako... UH, BIĆE...
Balkan

DODIK SE SAM PRIJAVIO TUŽILAŠTVU BIH, TRAŽI DA GA UHAPSE ZBOG NEGIRANJA GENOCIDA! Sarajevo ne zna šta da radi - ako ga ne privedu padaju i Incko i njegov zakon, a ako... UH, BIĆE...

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik danas se sam prijavio Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. Tužilaštvo BiH već je formiralo predmete u slučajevima negiranja navodnog genocida u Srebrenici, na osnovu prijava nekoliko građana a nakon što je visoki predstavnik Valentin Incko u petak nametnuo odluku o izmenama Krivičnog zakona u BiH

28.07.2021

20:57

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija