• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Telegraf

05.08.2021

13:20

Nevreme PRAVI HAOS u regionu! U Hrvatskoj i BiH vetar čupao stabla, dizao krovove i rušio bandere... Oluja stiže i u Crnu Goru! /VIDEO/

Balkan

Nevreme PRAVI HAOS u regionu! U Hrvatskoj i BiH vetar čupao stabla, dizao krovove i rušio bandere... Oluja stiže i u Crnu Goru! /VIDEO/

Podeli vest

Olujno nevreme praćeno jakim vetrom i kišom pogodilo je danas države u regionu. Nevreme je zahvatilo Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, a prema izveštajima meteorologa, pljuskovi prete i Crnoj Gori

U selu Strizivojna jutros je palo oko 20 litara kiše u samo sat vremena. Vetar je u mnogim gradovima u Slavoniji čupao stabla i digao krovove u nebo. Lokalni ljudi i vatrogasci zajedno motornim testerama krče puteve.

- Vele da je palo oko 20 litara kiše u sat vremena tu u Strizivojni, a vetar je bio toliko snažan da je digao krovove kuća, ali i štala. Sve se brzo odvilo, a selo trenutno nema struje - priča očevidac za 24sata.hr.

U 10 minuta nebo se spojilo sa zemljom. Nevreme je pogodilo i Dalj, selo u Slavoniji. Neka domaćinstva su ostala bez struje.

- Bio sam na kafi kad se nebo spojilo sa zemljom. Brzo sam se digao i krenuo prema kući, ali toliko je padalo da sam se morao da se sakrijem ispod krova benzinske pumpe. Sve se odigralo u 10-15 minuta, a za sobom je ostavilo veliku štetu. Sva sreća nije bilo leda, bar ne u našem selu. Vetar je iščupao stabla iz tla, digao krovove... Evo opet je počelo da grmi - priča meštanin Dalja.

U mestu Markušica kraj Vinkovaca, vukovarsko sremska županiji nevreme je bilo popraćeno jakim ledom i velikom količinom kiše u kratkom vremenu.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HR VRIJEME (@vrijeme.hr)

 


- Štete su i na ratarskim usevima kukuruzu, a najviše suncokretu, ima šteta i na objektima. Nevreme je rušilo i bandere... Štete se tek utvrđuju, a na njivama će se znati za koji dan kolike su zaista štete, jer je nemoguće doći do njive dok se ne prosuši zemlja - pričaju meštani za hrvatske medije.

 

Nevreme pogodilo i Đakovštine i rubne delove grada Osijeka

 

Snažno nevreme je pogodilo i područje Đakovštine i rubne delove grada Osijeka. Županijski centar 112 Osijek primio je oko 80 poziva građana o posledicama nevremena.

- Vetar je rušio drveće na puteve, el. vodove i krovove kuća - izvestili su iz Direktorata civilne zaštite u četvrtak.

 

Dodali su da su na terenu nadležne službe.

Olujno nevreme praćeno grmljavinom i jakim vetrom u 8:35 zahvatilo je Vukovarsko-srijemsku županiju.

 

 

 

 

- Zabeležene su štete na električnoj mreži širom županije i prekid napajanja električnom energijom, štete su na privatnim stambenim objektima i poslovnim zgradama - saopštili su iz Štaba civilne zaštite.

Očekuje se da će najviše kiše pasti u Kninu. Meteorolozi najavljuju da će pasti i do 70mm kiše i da će područje pogoditi grmljavinsko nevreme s kratkotrajno olujnim udarima vetra. 

U petak se očekuje sunčano, ali još uvek nestabilno pa može pasti malo kiše, uglavnom u gorju, naveli su meteorolozi.

 

 

Škola ostala bez krova 

 

Nevreme i u BiH, škola ostala bez krova


Olujno nevreme pogodilo je jutros i severne i središnje delove Bosne i Hercegovine prouzročivši manju materijalnu štetu i otežavajući saobraćaj.


Porušena stabla, oštećena vozila i neke od zgrada posledice su nevremena o kojima su izvestili iz Banjaluke, Bugojna, Travnika i Konjica.

 

 

 

Na nekim banjalučkim putevima u jutarnjim je satima bilo neprohodno zbog velike količine kiše koja je pala, a jaki vetar odneo je krov zgrade jedne osnovne škole. U Travniku je vetar čupao stabla iz korenja, oštetio fasade na nekoliko zgrada uključujući jedan hotel.

 

Štetu napravio kratkotrajni grad

 

U Konjicu je štetu napravio kratkotrajni grad.

Za celu BiH u četvrtak je proglašen žuti meteoalarm uz upozorenje na potencijalno opasne vremenske uslove.

Rizik preti i Crnoj Gori


Onlajn meteorološki servis Severe Weather Europe objavio je danas upozorenje na moguće snažno nevreme u Crnoj Gori.

Kako se ističe, temperature vazduha na Balkanu biće niže, a, osim Crne Gore, upozorenje na visoki rizik objavljeno je i za južnu Hrvatsku, južnu Bosnu, jugozapadnu Srbiju, Kosovo, Albaniju i severozapad Severne Makedonije i to zbog jakih vetrova, velikog grada i kiše, te bujičnih poplava i tornada.

 

Foto: YoutubePrintscreen

Na sajtu crnogorskog Zavoda za hidrometeotologiju i seizmologiju je zbog visokih temperatura objavljen narandžasti meteoalarm za danas i sutra za teritoriju cele Crne Gore.

Iz Zavoda su saopštili da se danas u Crnoj Gori očekuje promenljivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima, ali i uslovima za mestimičnu kišu ili pljusak sa grmljavinom. Više izgleda za padavine biće u zapadnim i severnim predelima. Ponegde su, ističu, moguće i kratkotrajne vremenske nepogode, a vetar će biti mestimično umeren do jak, južnih smerova.

 

I za sutra prognoziraju promenljivo oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima i nešto svežije, uz uslove za mestimičnu kišu ili pljusak i grmljavinu. Kako navode, više izgleda za padavine u severnim i severoistočnim predelima, prvenstveno tokom drugog dela dana. Vetar će biti slab do umeren, ponegde i pojačan, uglavnom severozapadni i zapadni.

 

I Srbiji prete vremenske nepogode


Kako su najavili iz RHMZ Srbiji danas posle podne i uveče ponegde se očekuju i kratkotrajne vremenske nepogode praćene gradom i olujnim vetrom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija