• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Blic

23.08.2021

10:26

NAJOPASNIJI DŽIHADISTA IZ BiH USKORO NA SLOBODI! Srbija i Balkan na nogama, ozloglašenom vehabiji ističe zatvorska kazna!

Balkan

NAJOPASNIJI DŽIHADISTA IZ BiH USKORO NA SLOBODI! Srbija i Balkan na nogama, ozloglašenom vehabiji ističe zatvorska kazna!

Podeli vest

Jedan od najopasnijih radikalnih islamista u regionu Husein Bilal Bosnić (49) izlazi za dve nedelje iz zatvora u BiH pošto je praktično odslužio sedmogodišnju kaznu zbog podsticanja na terorizam i regrutovanja boraca na strani Islamske države.

Tako, posle haosa u Avganistanu i najave mogućeg dolaska islamskih terorista zajedno sa izbeglicama, Balkan uskoro dobija novi, možda i najveći izazov za bezbednost.

Bosnić je, inače, neformalni vođa vehabija koji je uhapšen 3. septembra 2014. godine, a tokom boravka u zatvoru u Vojkovićima u Istočnom Sarajevu pokušavao je ranije da izađe na slobodu. Međutim, bosanske vlasti su izmenom zakona onemogućile prevremeno puštanje iz zatvora osoba osuđenih za dela u vezi sa terorizmom.

Bosnić je u vezi sa terorizmom već decenijama pošto se kao mladić rođen u mestu Bužim u severozapadnoj BiH preselio sa porodicom u Nemačku gde je došao u kontakt sa selafizmom, ultrakonzervativnim pokretom unutar sunitskog islama. Kad je izbio rat u BiH vratio se u domovinu i priključio jedinici El Mudžahid u sklopu Armije BiH u kojoj su bili strani plaćenici i dobrovoljci, ozloglašeni po tome što su neprijateljima odsecali glave.

Posle rata se okrenuo veri, povukao se u mesto Gornja Maoča gde je u svom kampu regrutovao nove pripadnike vehabijskog pokreta.

Pretpostavlja se da je pokret preuzeo 2013. godine kada je njegov prethodnik Nusret Imamović otišao u Siriju da se bori na pobunjeničkoj strani. Tada, kako stoji u presudi, postaje i glavni regruter Islamske države za Balkan, a povezuju ga takođe sa regrutovanjem 50 italijanskih državljana.

Koliki je radikalan islamista vidi se i po njegovim pretnjama koje je 2014. godine objavila Islamska država u svom propagadnom listu "Dabik".

- Ceo svet biće Islamska država. Naš je cilj da i Vatikan postane muslimanski - reči su Bosnića, koje su objavljene u "Dabiku".

Foto: Printskrin Face tv

Husein Bilal Bosnić uskoro na slobodi

Zbog toga se postavlja pitanje da li će Bosnić po dolasku na slobodu nastaviti sa svojim terorističkim aktivnostima pogotovo sada kada je situacija u BiH i generalno na Balkanu možda i najtrusnija od devedesetih godina. I kolika je to pretnja za ceo region? Na to je ukazao i Europol pošto je upozorio da se se najmoćnije militantne i terorističke grupe služe svim sredstvima, pa i internet ofanzivom, ne bi li mobilizovale nove članove.

Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević ističe za “Blic” da je izlazak Bosnića iz zatvora svakako pretnja za ceo region.

- Reč je osobi koja je povezana sa Islamskom državom i koja je slala bosanske državljane u jedinice Islamske države. Ako imamo u vidu da vlada haos u Avganistanu, da terorističke organizacije zauzimaju pozicije po kvartovima, jasno je da BiH i ceo Balkan postaju vruće tlo – apostrofira Galijašević.

Naš sagovornik podvlači da region nije bio u izazovnijoj situaciju u poslednje tri decenije.

- Govorimo o najvišem stepenu radikalizovanih muslimana u BiH od devedesetih godina ili o procentu od sedam odsto, stotinak naselja sa džihadistima i čak petoro povratnika iz Gvantanama povezanih sa Islamskom državom Alkaidom. Samo nam je još Bosnić falio – naglašava Galijašević.

Foto: Beta

Dževad Galijašević upozorava na opasnost od ekstremista

Iako za Bosnića sad svi znaju pa naravno i bezbednosne službe u BiH i okruženju to ne znači da će biti manje opasan.

- Ne postoji terorizam kao incident ili slučaj. Terorizam je gotovo uvek organizovan. Iza njega stoji organizacija koja ideološki obučava, priprema i naoružava buduće nepoznate teroriste, a onda ubira i rezultate njihovog delovanja. Na ovim prostorima je stotine hiljada takozvanih nepoznatih terorista – upozorava stručnjak za borbu protiv terorizma.

Ne menja identitet

Galijašević isključuje svaku mogućnost da se Bosnić promenio u zatvoru.

- U zatvoru niko nije promenio stav. Ko uđe u zatvor kao mali lopov izađe iz njega kao veliki lopov ili kriminalac. Tako i u ovom slučaju Bosnić može po odsluženju kazne da bude još radikalniji islamista sa većom mržnjom prema svima. Radikalni islamisti ne menjaju identitet u zatvoru – zaključuje Galijašević.

Foto: Ilustracija AP/Photo

 

S druge strane, profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić smatra da nema razloga za veliku paniku kada Bosnić bude ponovo na slobodi.

- Bosnić je svakako bezbednosno interesantna osoba zbog čega će ga bezbednosne službe, prvenstveno u BiH, a onda i u regionu pratiti. Postoji jasna bezbednosna procedura kako se to radi. Bosnić se svakako nije promenio u zatvoru, ali pošto je veoma poznat u javnosti mislim da ne postoji značajna mogućnost da ugrozi bezbednost jer će pod nadzorom biti i on i lica sa kojima je u kontaktu - istiće Dragišić.

Naše službe dobro rade svoj posao

Kako kaže, veća bezbednosna pretnja su islamski teroristi koji nisu poznati.

- Tu, pre svega, mislim na one koji nemaju ni krivični dosije, a ni službe bezbednosti ne znaju za njih. To je, zapravo, najveći izazov i za službe bezbednosti i policiju da dođe do njih. Neki od njih su i usamljeni vukovi – objašnjava Dragišić.

Naš sagovornik veruje da se ceo region susretao prethodnih godina sa takvom bezbednosnom pretnjom.

- To što u Srbiji nismo imali nijedan teoristički akt to ne znači da nije bilo teorista koji su, recimo, pokušali da postave bombu u Beogradu, Novom Sadu ili Nišu. To je zadatak naših bezbednosnih službi kao što su BIA, VBA ili policija da ih razotkriju i osujete. A to što s time nisu izlazili u javnost može da znači da nisu želeli da pošalju poruke za koje smatraju da ne treba da se šalju – ocenjuje Dragišić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Žena mu se napila kao krava, pravila je haos na splavu"! Čitane skaj prepiske na suđenju Darku Šariću: "Odložena žurka na vodi"!
Hronika

"Žena mu se napila kao krava, pravila je haos na splavu"! Čitane skaj prepiske na suđenju Darku Šariću: "Odložena žurka na vodi"!

Samo da ovo odlično završimo, a ti gledaj to. Ovo ovde je idealno, sa bosanske strane. Ako do tad ne završiš, onda je rez varijanta, navodi se u preslušanim porukama sa Skaja, koje su juče pročitane u Specijalnom sudu na suđenju Darku Šariću (53) i ostalim optuženima za pokušaj ubistva svedoka saradnika Nebojše Jokosvića Jokse (52).

23.04.2024

16:25

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija