• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.08.2021

16:03

Malo su vam bili Jasenovac i Oluja, sad biste da naterate Srbe da se izjasne kao Hrvati i hrvatski pravoslavci!

Balkan

Malo su vam bili Jasenovac i Oluja, sad biste da naterate Srbe da se izjasne kao Hrvati i hrvatski pravoslavci!

Podeli vest

U Hrvatskoj raste nervoza, ali i pritisci uoči predstojećeg popisa stanovništva, a na "džambo" plakatama neregistrovavnog Hrvatskog udruženja pravoslavnih branitelja i pripadnika nepriznate Hrvatske pravoslavne crkve, Srbi se pozivaju da se izjasne kao Hrvati, piše portal hrvatskog nedeljnika Novosti

Popis stanovništva u Hrvatskoj počinje 13. septembra za one koji će to raditi samostalno preko portala e-građani, a 27. septembra za ostale koji to neće činiti putem interneta.

Ovih dana, navodi se, pojavili su se "džambo" plakati s natpisom "Popis stanovništva 2021" i označenim rečima "Hrvat", "Pravoslavac" i "Hrvatska pravoslavna crkva" kao nešto što se zove Hrvatsko udruženje pravoslavnih branitelja, kojima se Srbi pozivaju da se izjasne kao Hrvati i vernici nepriznate Hrvatske pravoslavne crkve.

Plakati širom Hrvatske

Jedan od plakata postavljen je u Rijeci, a ima ih i po drugim delovima Hrvatske.

Izvesni Goran Macura, koji na Fejsbuku pozdravlja ustaškim pozdravom "za dom spremni" i predstavlja se kao jedan od inicijatora osnivanja Hrvatskog udruženja pravoslavnih branitelja, napisao je da je po Hrvatskoj postavljeno 80 takvih plakata.

Portal podseća da je Macura pre nekoliko meseci gostovao u emisiji kod, kako navode, "osuđenog dilera kokainom" Velimira Bujanca gde je, između ostalog, rekao:

"Medved je tvrdio da su i članovi SDS S-a branili Hrvatsku, a ja sam mu na to odgovorio da su mu oni pucali u brata, a ja nisam. Srpska pravoslavna crkva je instrument velikosrpske politike. Hrvatska neće biti u potpunosti samostalna država, dok se ne obnovi Hrvatska pravoslavna crkva".

Popis stanovništva

Osim ovakvih uličnih pokušaja, na popis stanovništva želi da utiče i nezavisna poslanica u saboru Karolina Vidović Krišto, koja je u parlament ušla preko liste Domovinskog pokreta.

Ona je u saborsku proceduru uputila zahtev za interpelaciju o radu vlade oko popisa stanovništva, koju je potpisalo 17 zastupnika, kojom traži da se popis odložili za najmanje godinu dana zbog navodne upitne verodostojnosti pripreme tog postupka.

Ona je, dodaje se, pritom lažno optužila predsednika SDS S-a Milorada Pupovca da je 28. februara prošle godine "izneo neverovatni, protivustavni i protivdemokratski zahtev da popisivači srpske manjine budu isključivo Srbi".

Netačnost njenih tvrdnji, portal demantuje citiranjem stenograma, gde se jasno vidi šta je tačno Pupovac rekao u saboru.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bojan

pre 2 godine

Sinoc na RTL DIREKT. Reportaza is osnovne skole i snimak ispred skolskog dvorista. Naspram ulaza u dvoriste , na zidu, ogromna sahovnica sa prvim belim poljem. Nista ne treba da nas cudi. Bice jos gore

Hp

pre 2 godine

Znate li to(dok neki govore o pokatoličavanju) da je Ante Pavelić u NDH stvorio HPC(Hrvatsku Pravoslavnu Crkvu) da svi Srbi koji žele da žive u miru imaju svoju Crkvu koja neće služiti Beogradu i slušati njihova huškanja(posle je ubijao NE SVE nego samo one Srbe koji su bili protiv NDH)? Ali to je bilo uzalud jer je SPC napisala Valerijanov Memorandum SPC 1941g gde je počela ludački da širi mržnju i huška Srbe protiv Hrvata. Pa ista stvar se ponovila i sa Memorandumom SANU 1986g gade je najavljena Velika Srbija a onda je isto tako i Tuđman pozvao krajiške Srbe 90g da ne ruše balvane i pokreću rat nego da u njoj žive u miru pa opet i posle Oluje 95g da ne odlaze u kolonama nego da ostanu i žive u miru? Ali to je nešto šta Srbi naprosto NE MOGU i to sve zbog SPC i njenih četnika i vojvoda koji im to ne dozvoljavaju i ne puštaju ih nigde u regionu da žive u miru da ne bi slučajno zaboravili na njihove velike ideje i planove… PAVELIĆ JE OSNOVAO HRVATSKU PRAVOSLAVNU CRKVU: Milo i Dedeić su ISKOPIRALI njegov PROJEKAT i šire ga po REGIONU!

Baki

pre 2 godine

Onda su svi Hrvati u Hrvatskoj "Srbi rimikatoličke vera " !!!!

Jovan

pre 2 godine

Кад видим шта се дешава у Хрватској имам утисак да да фашизам није поражен. Они су стварно заштићени. То је чланица ЕУ.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija