• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/IN4S

03.09.2021

09:13

ZNAŠ LI, MILO, ŠTA JE GNJIDA?!

Balkan

ZNAŠ LI, MILO, ŠTA JE GNJIDA?!

Podeli vest

Milijana Baletić, novinarka rodom iz Crne Gore, u svojoj kolumni na portalu IN4S obratila se predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću i svim milogorcima uoči ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju u subotu 5. septembra

Kolumnu Baletićeve prenosimo u celosti:

"E, šta nađe Crnu Goru pod Milom – svi dosadašnji okupatori će se pri njemu zaboravit! Gazili su je i do sada, ali – da je ovako ponize – još nikome ne uspe do njemu! Sad je dao svoju „časnu riječ“ i da će direktno sa pristalicama jurnut i slomit joj kičmenu vertikalu sve do Svetoga Save i to – redom!

Kada je 28. avgusta turskog predsednika Redžepa Taipa Erdogana montenegrinski predsednik Milo primio na Cetinju – doček su uveličali i okupljeni milovci, koji su uzvikivali: „Ovo je Turska!“?! Tu ti Milo dobi krila i zapreti Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) na sred Cetinja da – gde god znaju, 5. septembra ustoliče Mitropolita, ali – u Cetinjskom manastiru, tamo gde joj je sedište od 1484. – neće da može dok je njega junaka?! Ultimatum, doslovce, glasi: „Nadam se, dakle, da neću biti u situaciji – a moraću da budem u toj situaciji, ukoliko se ovaj apel ne uvaži – da 5. na Cetinju i sam budem prisutan tamo gdje je cijelo Cetinje, ova naša prijestonica, tamo gdje je većinska Crna Gora – i gdje se brani čast i dostojanstvo naše države!“

E, vidi ovako – izgleda je zadnja ura došla – ako  je „čast i dostojanstvo države“ – ono što ti radiš?! Ali, kad se vi „oćitujete“, tu dileme nema! Bravo! Đe sad mitropolit Srpske pravoslavne crkve, na čijem je tronu sedeo Sveti Petar Cetinjski, Njegoš… – da se ustoličava na „turskom“ Cetinju?! Pa, vama se ta slavna vertikala – sve od Svetoga Save – odavno zamerila! Koliko ste puta samo Njegošu prekopavali kosti, srušili mu grobno mesto na Lovćenu – po njegovoj želji sagrađeno – i proglasili ga – „genocidnim pjesnikom“?!

Evo, promukoste kukajući kako vas okupira crkva slavnih vladika iz roda Petrovića, Svetog Vasilija Ostroškog i ostalih episkopa SPC u neprekinutome nizu sve do Svetoga Save Nemanjića, koji je i osnovao Mitropoliju crnogorsko-primorsku 1219. godine na Tivatskoj Prevlaci, sa tadašnjim nazivom Zetska episkopija, da bi za vreme vladavine cara Dušana bila uzdignuta na nivo Zetske mitropolije! Bežeći pred tadašnjim mletačkim i rimokatoličkim okupatorom Mitropolija je pod Crnojevićima preseljena na Cetinje 1484. godine, gde joj je do danas-dan sedište u Cetinjskom manastiru! Ovo je jedina episkopija i mitropolija SPC, koja je uspela da se – otkada je osnovana – u kontinuitetu sačuva, evo već pune 802 godine! Na njenom tronu će 5. septembra biti ustoličen mitropolit Joanikije – kao 56. po redu – od nastanka do danas!

Foto: AP/Tanjug

Protest milogoraca na Cetinju

Koja je to impozantna istorija i tradicija – vredna dubokog naklona i ponosa – za svakoga ko je svestan sebe i svoga korena!!!

U njenoj, vekovima teškoj borbi, samo su joj Turci, otkad je preseljena na Cetinje, tri puta sedište rušili i harali! Nisu joj ostali dužni ni Vatikan, Austrougari, fašisti, nacisti, ustaše, komunisti – svi su jurišali na njeno sedište – Cetinjski  manastir! E, danas su Milo i milovci udarili da je – konačno – zatru! Skupljaju se, jurišaju po Crnoj Gori i bore – čas za jednog, čas za drugog okupatora! Kliču: „Ovo je Turska“, „Viva vera Montenegro“, jurišaju sa dva uzdignuta prsta u znaku latiničnog slova „L“– tamo gde je sva istorija, tradicija i kultura na ćirilici ispisana?!

U toj bezočnosti koja poprima svojstva tragikomedije – sebe su proglasili – za  borce protiv „okupacije“, koji neće odustati dok ne „oslobode“ Cetinjski manastir, izbace Mitropoliju SPC iz njenog polumilenijumskog sedišta i – usele sektu CPC – koju su osnovali 1993. a registrovali 2000. u tamošnjoj stanici policije!

Bože dragi(?!) – nije lako ni vama, koji ste ovoga svesni! Ne mislim na sluđeni narod – to ionako ide u vaše „zasluge“! Jer, kad čovek sve ovo sagleda, oseti – duboki prezir i gađenje!

I, sad se vi samoprozvali – pravim Crnogorcima(?!) – koji Crnu Goru, u sred Cetinja, brane od Njegoša i svih njegovih prethodnika do Sv. Save?! Od predaka onakvih – pravite identitet – vas takvih?! Koje je to čudo neviđeno?!

Evo, možda ste vi veći Crnogorci od Njegoša (?!) – ja nemam te hrabrosti da se sa velikim Njegošem upoređujem! Ali sam ponosna što mogu, makar, da kažem da sam Crnogorka koja pripada njegovome crnogorstvu, za koje nam je i definiciju ostavio: „Srpski pišem, srpski zborim, svakom gromko govorim – narodnost mi srbinska, um i duša slavljanska“!

Udariste i u pretnju da ćete – „patriotski“ jurnuti „iz šume“ – kako bi sprečili da se na Njegoševom Cetinju, u njegovu Srpsku pravoslavnu crkvu, na njegov vladičanski presto, ne uvede njegov naslednik?!

Foto: Novak Đurović

Ustoličenje mitropolita Joanikija biće, po vekovnoj tradiciji, na Cetinju

Imate vi tu – i glavni „patriotski argument“ – da vam je mitropolit Joanikije okupator, a njegovi svi prethodnici iz vertikale SPC u 8 vekova – montenegrini?! Nema šta – sve ste zaokružili?! Jer – šta je Crna Gora bez Njegoša, Svetog Petra Cetinjskog, Svetog Vasilija Ostroškog, slava mu i milost, Crnojevića, Balšića, Nemanjića… – ništa! Znaju to vaše gazde da niste vi ta Crna Gora – a oni, baš, tu ‘oće – i zato im i služite! Zato ste vi sad na „okupatora“ Joanikija jurnuli da ga isterate iz sedišta Mitropolije – a na prethodnike mu udarili da ih – vi – mrtve prevedete u vivaše, montenegrine, pobrozice…?! Da se ušunjate u njihovo ime i prisvojite za potrebe vašeg identiteta koji su vam razni okupatori ostavili u zadatak?! Jer, šta ćete vi takvi okupatoru, ako mu vezane „ne bačite na koljena“ i ovu našu slavnu vertikalu predaka, koju – nikada nisu mogli pokoriti!  Kakva bi tek to – preko vas „vivaši“ – bila njihova konačna pobeda – kojoj je odolevano hiljadu godina!

Pa, ima li sramnijega slugeranjstva u istoriji i veće izdaje od vaše, koji nad mrtvim precima igrate kolo, gazite im neprijateljskom čizmom po grobovima i – završavate okupatoru pobedu – do u temelj Crne Gore!

E, koja ste vi bruka i zastiđe – zajedno sa vođom – to je za anale?!

Nije ni da vas nema?! Namnožili ste se – što jes-jes! Nije ni čudo – svaki okupator je za sobom među vama ostavio svoje pristalice – od osmanlija do Broza! I – kako vas koji zgazi – vi vazda njihovi – nikad svoji!

Ali, vi – koji ste nam iza Broza ostali – kao da su se u vama svi ti dotadašnji sabrali! Zajedno i nastupate, sve u stilu – „gde ja stadoh, ti produži“!? Uigran tim, nema šta! Uostalom, to što se okupatori razlikuju – to je najmanja – niste vi tu gadljivi ni na jednoga! Vas, upravo, ujedinjuje okupatorov odnos prema Njegoševom srpstvu i Srbima! To vam je kopča!!!

A, tek što ste „maštoviti“ (?!) – normalnome čoveku koji ima samopoštovanje – ideje koje vi imate – na pamet past ne mogu?! Tako se vi sad tu dosetiste i – još jednog „neoborivog argumenta“ – pa Srpsku pravoslavnu crkvu više ne zovete po imenu koje od nastanka, preko 8 vekova, nosi – nego je to sad „crkva Srbije“?! Samo jeste li vi to rekli, e, to je već – ubitačan „argument“  i dokaz – kako vas je „okupirala“ Srbija?! Inače, to se ne bi ni zvala „crkva Srbije“ – da iza toga ne stoji „okupacija“?! Ma, „fazon“ vam je – za neuki i zaluđeni narod s kojim mlatite – ubo u centar! Ali – za one koji vide šta s tim hoćete da oposlite – providni ste i jadni – do bola!

Evo ne znam da li ste sami došli do tih „mozgalica“, ili su vam pomogle gazde, međutim – grdno se varate ako mislite da ste sve sludeli – i da ćete otet i predat okupatorima sve ono što je – od njih čuvano – skoro milenijum! A, to – što vi pogiboste zarad njihovih interesa – ne zaboravite – i oni vas s prezrenjem gledaju! Sa takvima kao što ste vi – žestoko se u svojim redovima oni obračunavaju! Njihova istorija je puna takvih obračuna! Inače, ne bi oni ni bili toliko moćni okupatori koji ne odustaju – da su dopuštali da im – takvi – sluđuju narod i rasturaju državu!

Takve su, u onoj nekadašnjoj Njegoševoj Crnoj Gori – zvali – gnjida! Pošto su u nemaštini i bedi zbog stalne borbe sa raznim neprijateljskim najezdama imali iskustvo sa vaškama, koje su po kosi ostavljale bele tragove u tačkicama – gnjide – mislili su da je to – govno od vaške, a ne larva! Njihov odnos prema onima koji su radili za neprijatelje i prelazili na neprijateljsku stranu, bio je takav da su smatrali – da je za njih i vaška kompliment! Zato su ih zvali – gov… od vaške!!!"


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
zoran

pre 2 godine

Ona nije novinar - ona je ratni huškač...opštepoznato!

zoran

pre 2 godine

A ti si veoma "pametan"...sve curi pamet iz tebe. Ona je izopštena iz novinarstva, informiši se zašto.

Sosa

pre 2 godine

A šta si ti zorane? Da nisi možda izdajnik roda svoga?

milena

pre 2 godine

Ma da li? , istinu srbi nesmiju govoriti , jer su ratni huškači .

micko

pre 2 godine

E svaka joj je zlatna, ma ko u velikog vladike!!! Blago majci što je rodila ovakvu mudru i obrazovanu (sa obrazom)!!! Živa i zdrava bila!

Zagor

pre 2 godine

Šta lupa ova???!!! Tatu Erdogana Vučko je dočekao srdačnije i ljepše 100 puta nego Djukanović. Dapače,vučku su samo usne virile iz Erdoganovog šupka...valjda zbog vazduha?

Čiča Avalski

pre 2 godine

Gde se izgubi milijana, toliko su nam nedostajala tvoja lupetanja !!

boky

pre 2 godine

zna on dobro sta je gnjida. vidi je svako jutro u ogledalu.

dera

pre 2 godine

BRAVO !!! Od kada je gavran pocrnio veca bruka nije bila do ove !!! Prodao je poreklo , pretke , istoriju , veru , postenje, narod , zemlju, ........prodao je i poslednje zrnce coveka u sebi , ne ostade nista do prodane duse !!!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija