• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Novosti

16.09.2021

10:40

Cetinjski manastir postao državni, umesto da ga vrate SPC! U toku ozbiljna obmana, verni narod uzalud išao u litije za odbranu svetinja?!

Balkan

Cetinjski manastir postao državni, umesto da ga vrate SPC! U toku ozbiljna obmana, verni narod uzalud išao u litije za odbranu svetinja?!

Podeli vest

Vlada Zdravka Krivokapića upisala je Cetinjski manastir kao vlasništvo države, ali je to samo Pirova pobeda nad komitama, nakon njihovog zahteva Skupštini Cetinja da se ova svetinja "vrati" pod okrilje tzv. Crnogorske pravoslavne crkve

Uprava za katastar i državnu imovinu upisala je, odlukom vlade, Cetinjski manastir kao državno vlasništvo! Tako ispada da je verni narod pre godinu dana uzalud protestovao i učestvovao u litijama upravo protiv toga da država bude vlasnik verskih objekata!

Jovan Markuš, publicista, istraživač istorije naše Crkve i nekadašnji predsednik Opštine Cetinje, "Novostima" je ustupio dokaz da je vlasnik Cetinjskog manastira od osnivanja 1484. godine, pa do danas - Uprava Cetinjskog manastira, odnosno Mitropolija crnogorsko-primorska.

- Ovo je dokument iz komunističkog vremena, od 3. juna 1961. godine, u kome jasno piše da je vlasnik Uprava Cetinjskog manastira. Ovo je dokument Zavoda za zaštitu spomenika kulture Crne Gore i potpisao ga je tadašnji direktor, rođeni Cetinjanin, pokojni Veljko Šunja Đurić, tako da su svi oni koji su tvrdili drugačije, obmanjivali i lagali građane - kaže Markuš za naš list i dodaje da Skupština Cetinja iz svega navedenog ne može odlučivati o tuđoj imovini.

Foto: TANJUG/GLAS ZAPADNE SRBIJE/ MARIJA MILOSEVIC

Cetinjski manastir

Po prvoj evidenciji katastra za opštinu Cetinje iz 1958. godine, manastir je io upisan "na Dobro Pravoslavne Crkve - Cetinjska Mitropolija", a formiranjem katastra nepokretnosti 1976. godine upisuje se na Manastir Svetog Petra, kako se vidi i danas na osnovu rešenja Komisije za izlaganje i utvrđivanje stvarnih prava na nepokretnostima iz 1996.

- Do zabune koja je nastala poslednjih petnaestak godina, došlo je zbog rešenja Područne jedinice Cetinje, Uprave za nekretnine Crne Gore iz novembra 2005. godine da se na celokupnom gradsko-građevinskom zemljištu u KO Cetinje upiše državna svojina prestonice Cetinja sa pravom korišćenja postojećih i stvarnih titulara svojine. Dakle, svojina prestonice je upisana na sve nepokretnosti, uključujući privatne, a svi stvarni vlasnici, ne samo manastir, jednim su potezom, bez vođenja posebnih postupaka, postali samo korisnici svoje sopstvene imovine - pojašnjava koordinator Pravnog saveta Mitropolije, protojerej Igor Balaban, dodajući da je Ustavni sud Crne Gore odredbe Zakona o građevinskom zemljištu (u međuvremenu potpuno prestao da važi) na osnovu kojih je ovakav upis izvršen proglasio neustavnima i stavio ih van snage, ali Uprava za nekretnine, začudo, u katastru nije vratila pređašnje stanje jednim rešenjem, onako kako ga je prethodno promenila, već je to činila i dan-danas čini, isključivo po zahtevu pojedinačnih vlasnika. Mnogi naši sugrađani su, sudeći po katastarskim upisima, i danas samo korisnici svoje imovine.

Foto: Printskrin Youtube/IN4S

Jovan Markuš ukazao na zamešateljstvo oko prava svojine nad Cetinjskim manastirom

Pravni zastupnici Mitropolije CP kažu da je Mitropolija odavno tražila da se taj neustavi upis svojine prestonice briše iz katastra, ali se to nije rešilo zbog odugovlačenja tih organa.

- Nadamo se da će Uprava za katastar i državnu imovinu u narednom periodu postupati savesno i doneti zakonito rešenje po zahtevu Mitropolije. Tim pre što je postojeći upis prava svojine, pored toga što je uknjižen na osnovu neustavnih odredbi, još i u suprotnosti sa nizom važećih zakona - zaključuje Balaban.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Pera

pre 2 godine

Masoni su tajna globalna jevrejska vojska a i milo I krivokapić su masoni pod direktnom komandom jevreina tita2 sorosa naslednika broz tita1! Jevrei po svetom pismu mrze hrišćane a ovo je tipičan primer jevrejskih dejstava ubacuju konflikt u hrišćane da bi uništavali hrišćanstvo pa je upis cetinjskog manastira u crnogorsku imovinu umesto u imovinu spc prvi korak do namere stvaranje cpc dedeić! Da bi to neutralisali primaju srpske stranke u vladu!

Balkan

pre 2 godine

Nacionalizacija crkvene imovine u svim državma na Balkanu i potpuna autokefalnost u svim državama Balkana i proglašenje personama non grata svih iz SPC, je jedino rešenje za mir na Balkanu.

Goran

pre 2 godine

@Balkan jebem li te u ta tvoja prgava usta. Ajde da se nadjemo negde javi samo gde pa cu ti ja pokazati ko smo mi iz SPC

Bača

pre 2 godine

Pa, predlog ti ne vredi ni po k.... ladne vode. Uživaj, braćala!

Baća

pre 2 godine

Po meni, Krivokapić je u mnogo čemu promašen izbor, kako za pitanje Cetinjskog manastira tako i za ostalo Čovek sada ima u Parlamentu CG podršku samo Dritana Abazovića i njegova 4 (četiri) poslanika. I priča šta priča bez podrške 90% vladajuće koalicije. Dakle, tako profesor zamišlja demokratiju. Da nije smešno, bilo bi otužno.

Crnogorac

pre 2 godine

Ne može se vratiti crkvi Srbije, jer njeno nikada nije ni bilo. Cetinjski manastir je pripadao crnogorskoj crkvi. Nacionalizovan na republiku Crnu Goru, pa poklonjen Cetinju. Gdje tu vidimo crkvu Srbije? Imate svojega dosta, puštite ovo malo jada nama.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba!
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba!

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija