• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/jutarnji.hr

16.09.2021

14:31

SPOJILA IH MRŽNJA PREMA SRBIJI! Milo došao kod Milanovića da pljuje po Beogradu i Rusiji!

Beta

Balkan

SPOJILA IH MRŽNJA PREMA SRBIJI! Milo došao kod Milanovića da pljuje po Beogradu i Rusiji!

Podeli vest

Crnogorski predsednik Milo Ðukanović boravi u dvodnevnoj poseti Zagrebu i Brionima na poziv hrvatskog kolege Zorana Milanovića. Nakon sastanka u Zagrebu dali su izjave za medije

Đukanović je izjavio da je "vreme naš saveznik, a građanski i sekularni identitet Crne Goree napadnut servilnoću aktualne vlade pred centrima velikodržavnog idealizma u Beogradu".

Hrvatski predsednik objasnio da je razlog hitnog poziva Đukanoviću da dođe u zvaničnu posetu Hrvatskoj ”podrška Crnoj Gori”, podsetivši na događaj iz 1997. godine kada je crnogorska policija zaustavila prosvednike koji su krenuli prema naselju katoličkih Albanaca u Tuzli.

- Poziv je usledio nakon ovih čudnih i nezgodnih događaja na Cetinju zadnjih dana. Poseta je ionako trebalo da se dogodi, ali su je ovi događaji ubrzali. Hteli smo dati podršku otvorenoj Crnoj Gori, većinu toga smo razjasnili. Crna Gora je 1997. godine mene navela da se zapitam, možda je to drugačija država. To je bilo kada je demonstrante u maršu na Tuzi, kod Podgorice, u kojem žive katolički Albanci, kada se svetina išla fizički obračunati, zaustavila ih je policija. To je prvi put na prostorima divljački turbulentne Jugoslavije, da je u tim krajevima policija stala u zaštitu nacionalne manjine koja je bila tretirana kao neprijatelj. Od tada je Crna Gora drugačija, kandidat za članstvo u EU i otvorila je svoje zadnje poglavlje - rekao je Milanović u uvodnom obraćanju, prenosi "Jutarnji list".

Ocenio je da Srbija koja pregovara sa Evropskom unijom nema jasan princip za ulazak, a da je pitanje za milion evra kako tretirati region, kao celinu ili svaku pojedinu državu. Milanović se zauzima da Crna Gora, Albanija i Severna Mekedonija imaju preferencijalni tretman, a sam će svojim kolegama iz Evrope ukazati na probleme u Crnoj Gori.

- U tom duhu i sa tom namerom danas je Đukanović u Zagrebu - ocenio je Milanović, uz konstataciju da se Hrvatska zauzima za modernu, građansku i otvorenu Crnu Goru.

Na novinarsko pitanje da li je poziv Đukanoviću i poruka Beogradu Milanović je potvrdno odgovorio, dok je Đukanović optužio Rusiju da se umešala u događaje u regionu.

Foto: Beta

Milo Đukanović sa hrvatskim predsednikom Zoranom Milanovićem

- Poruke koje dobijamo iz Moskve je da naše članstvu u NATO-u nije dobar geopolitički izbor. Već sam rekao da nema alternative evroatlantskoj budućnosti. Od suseda koji najbolje poznaju naš region imaćemo podršku u buđenju pomalo usnule pažnje u Evropi, da nam pomognu da ne sklizne s tog puta. Pričali smo i o bilateralnoj saradnji. Zahvalio bih se Hrvatskoj na raznim vidovima podrške, od političke do stručne i materijalne. Nedavno smo dobili 10.000 AstraZeneka cepiva iz Hrvatske, rekao je Đukanović.

Zatražio je od Hrvatske da probudi pomalo uspavanu pažnju Evrope prema regionu i Crnoj Gori, a Milanović je reagovao da sve države moraju pre svega da budu okrenute same sebi.

- Bavite se sobom, to je moja poruka, a Brisel da, ali u onoj meri u kojoj želite da budete članica EU. To što nema rata nema razloga i da Evropa drži oči zatvorenima. Za Milanovića je ”svako treći” kada je reč o Crnoj Gori, bio to Beograd, Moskva ili Brisel - višak.

Hrvatski predsednik je detaljno govorio o pozivu Đukanoviću da dođe što pre i konstatovao da je poziv usledeo ”nakon ovih čudnih i nezgodnih događaja na Cetinju ovih dana”.

Foto: Beta

- Do posete je trebalo ionako da dođe, ali su ga događaji ubrzali - rekao je šef hrvatske države, a Hrvatska je želela dati otvorenu podršku Crnoj Gori.

Milo Đukanović je u Zagrebu konstatovao da se sa Zapadnog Balkana ponovo šalju retrogradne političke poruke kako je vreme za ostvarivanje ciljeva iz devedesetih godina prošlog veka.

- Opet se plasira iluzija da na Zapadnom Balkanu nije moguća multietnička demokratija i da je vreme za stvaranje uvećanih nacionalno i verski homogenih država. I u ovim situacijama i nakon njih Crna Gora je odlučna da ostane građanska država - poručio je Đukanović, koji će se sa Milanovićem družiti i na Brionima.

Milanović je izjavio da će se s crnogorskim čelnikom, nakon što on poseti premijera Andreja Plenkovića i šefa Sabora Jandrokovića još družiti kratko vreme na Briunima.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
milankukic

pre 2 godine

našla krpa zakrpu isti ološ a poreklom SRBI odriču se vere zarad vlasti smradovi

Obi Van

pre 2 godine

Hrvatska ima puno luka, mogao bi u neku da pristane tovar "banana".

milomir

pre 2 godine

VIJESTIprije -113 minuta-Antivakser Bunjac smijao se koroni, a onda se zarazio: "COVID je pakao, simptomi su podmukli. U šoku sam"prije -93 minuta-Oporba čeka rasplet svađe u SDP-u kako bi dogovorili potpredsjednika Saboraprije -77 minuta-Njemačka policija uhitila četiri osobe zbog planiranja terorističkog napada na sinagoguprije -70 minuta-Pahor nakon sinoćnjih nemira u Ljubljani poziva na smirivanje i dijalogprije -65 minuta-Hrvatske šume odbacile prozivke europarlamentarca za prekomjernu sječuprije -58 minuta-Oprezno s konzervama skuše! Ministarstvo naredilo povlačenje s polica zbog mogućeg prisustva staklaprije -52 minuta-Milanović: "Zaista imam sumnju u stvarne ciljeve Beograda kad je u pitanju članstvo u Europskoj uniji"prije -43 minuta-Objavljeni novi podaci: Više od 342 tisuće građana se samopopisalo, najviše u Zagrebuprije -32 minuta-Skandal s ispušnim plinovima: Bivšim menadžerima Volkswagena prijeti do 10 godina zatvoraprije -11 minuta-Vidović: "Ovo što sad vidimo u SDP-u, takvo izbjegavanje razgovora, nisam vidio u staroj Partiji, Savezu komunista" HRVATSKA Milanović: “Zaista imam sumnju u stvarne ciljeve Beograda kad je u pitanju članstvo u Europskoj uniji” 16. 09. 2021. 16:35Autor: M.G./ HINA Zeljko Lukunic/PIXSELL Predsjednik Zoran Milanović u četvrtak je posumnjao u iskrene namjere Srbije za članstvom u Europskoj uniji, na konferenciji za medije s crnogorskim kolegom Milom Đukanovićem na kojoj su, osim prema Beogradu, bili kritični i prema sporom djelovanju EU-a prema Crnoj Gori. “Ja zaista imam sumnju u stvarne ciljeve beogradske politike kad je u pitanju članstvo u EU-u”, rekao je Milanović o srpskim vlastima, nazvavši to “mimikričnim, kvazi ciljem” Beograda. Hrvatski predsjednik kazao je kako je put prema članstvu “jako težak” jer su to “nova pravila igre” koja zahtijevaju “pravu demokraciju” u kojoj nema varanja niti privatnih medija u službi vlasti. Komentirajući nedavni posjet njemačke kancelarke Angele Merkel Srbiji na samom kraju njenog mandata, Milanović je rekao da “nešto s tobom nije u redu ako te prečesto posjećuju”. “Posjećivali su i Miloševića i bio je sjajan partner. I onda ga više nisu posjećivali”, rekao je predsjednik, naglasivši time kako se iz posjeta njemačke kancelarke ne trebaju izvlačiti nikakvi zaključci o zapadnim preferencijama prema Beogradu.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija