• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

16.09.2021

17:36

MILU PRETI - RAZREŠENJE! Ustavni odbor Skupštine će razmatrati da li je Đukanović prekoračio nadležnosti i PREKRŠIO USTAV!

Balkan

MILU PRETI - RAZREŠENJE! Ustavni odbor Skupštine će razmatrati da li je Đukanović prekoračio nadležnosti i PREKRŠIO USTAV!

Podeli vest

Ustavni odbor Skupštine Crne Gore razmatraće u sredu predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsednik Crne Gore Milo Đukanović povredio Ustav

Inicijator rasprave je Klub poslanika Socijalističke narodne partije (SNP), a podržali su je predstavnici parlamentarne većine.

SNP je u obrazloženju naveo da je Đukanović 28. avgusta na Cetinju kazao da „nije pametno insistirati na ustoličenju u tom gradu, već je pametno to izmestiti iz Cetinja i obaviti u nekom od mnogobrojnih hramova u drugim gradovima“.

. Nadam se da neću biti u situaciji da 5. septembra budem na Cetinju, tamo gde budu Cetinjani i gde je većinska Crna Gora, gde se brani dostojanstvo države - rekao je tada Đukanović.

SNP smatra da je takvim postupanjem Đukanović grubo povredio član 14. Ustava Crne Gore koji propisuje da su verske zajednice odvojene od države, kao i da su one ravnopravne i slobodne u vršenju verskih obreda i verskih poslova.

- Takođe je Đukanović prekoračio okvir nadležnosti predsednika Crne Gore propisanih članom 95. Ustava - naveli su iz te partije.

Foto: In4s

Milo Đukanović na Cetinju

Ocenjuje se da se Đukanović direktno umešao u poslove jedne verske zajednice, konkretno Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve.

- Time je, protivno Ustavu, narušio načelo sekularnosti Crne Gore, odnosno načelo odvojenosti verskih zajednica od države - kaže se u obrazloženju.

Iz SNP-a su naveli da je Đukanović izjavom „nadam se da neću biti u situaciji da 5. septembra i sam budem na Cetinju, tamo gde budu Cetinjani i gde je većinska Crna Gora, gde se brani dostojanstvo države“ prekoračio ustavna ovlašćenja.

- Nazivajući protivnike ustoličenja većinskom Crnom Gorom direktno je izazvao podelu građana na one koji podržavaju i one koje ne podržavaju ustoličenje mitropolita na Cetinju - navodi SNP u obrazloženju.

Kako se dodaje, Đukanović je ličnim primerom, protivno Ustavu, pozvao građane na protest i ometanje vršenja verskih obreda SPC.

- To je samo jedan od primera koji karakterišu dugogodišnju praksu Đukanovića da kroz podelu, izazivanje mržnje, pretnje i poziv na sukobe pokušava da naruši međunacionalne i međuverske odnose unutar države - navode poslanici SNP-a.

U obrazloženju se podseća da je Đukanović učestvovao na neprijavljenom i zabranjenom skupu 5. septembra na Cetinju.

Foto: printskrin Twiter

- Takođe je prekršio član 161. Krivičnog zakonika organizujući i pozivajući na sprečavanje verskog obreda, što je operativno u delo sprovodio njegov savetnik za bezbednost Veselin Veljović - kaže se u predlogu SNP-a.

Ustavom je predviđeno da postupak za utvrđivanje da li je predsednik Crne Gore povredio Ustav može pokrenuti Skupština, na predlog najmanje 25 poslanika, prenosi Dan.

Odluku o postojanju ili nepostojanju povrede Ustava donosi Ustavni sud.

- Predsednika Crne Gore Skupština može razrešiti kada Ustavni sud utvrdi da je povredio Ustav - piše u Ustavu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
AS

pre 2 godine

DA LI ĆE USTAVNI SUD RADITI NEZAVISNO, SAMOSTALNO I PO USTAVU, ILI SU TO MILOVE SUDIJE?

milomir

pre 2 godine

STEŽE SE OBRUČ OKO PREDSJEDNIKA SRBIJE: Majka Belivukove žrtve progovorila - "Moj sin je bio u kontaktu sa..." Dodala je da se njen sin viđao i sa Petrom Panićem, a kako je KRIK ranije pisao, riječ je o kumu Aleksandra Vučića, koji je svojevremeno bio blizak "zemunskom klanu". Regija Prije 52 min 1 Sanja Mihajlović i Mara Halabrin, majke mladića Gorana i Aleksandra, za koje se sumnja da su žrtve klana Veljka Belivuka, na konferenciji za medije koju je sazvao Pokret Oslobođenje, istakle su da se slučajevi njihove djece nalaze u fiokama, te da je jasno da je riječ o zataškavanju. Halabrinova je istakla da je njen sin bio u kontaktu s Danilom Vučićem, sinom prjedsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali i Petrom Panićem, zvanim Pana. - Ni u jednom trenutku nismo idealizovali našu decu, ali niko nema prava da im oduzme život. Ja sam govorila sa kim je moj sin poslednji put viđen. Njegov slučaj je stajao 20 meseci u fioci 7. odeljenja MUP - rekla je ona, a prenosi Nova.rs.

milomir

pre 2 godine

VIJESTIprije -113 minuta-Antivakser Bunjac smijao se koroni, a onda se zarazio: "COVID je pakao, simptomi su podmukli. U šoku sam"prije -93 minuta-Oporba čeka rasplet svađe u SDP-u kako bi dogovorili potpredsjednika Saboraprije -77 minuta-Njemačka policija uhitila četiri osobe zbog planiranja terorističkog napada na sinagoguprije -70 minuta-Pahor nakon sinoćnjih nemira u Ljubljani poziva na smirivanje i dijalogprije -65 minuta-Hrvatske šume odbacile prozivke europarlamentarca za prekomjernu sječuprije -58 minuta-Oprezno s konzervama skuše! Ministarstvo naredilo povlačenje s polica zbog mogućeg prisustva staklaprije -52 minuta-Milanović: "Zaista imam sumnju u stvarne ciljeve Beograda kad je u pitanju članstvo u Europskoj uniji"prije -43 minuta-Objavljeni novi podaci: Više od 342 tisuće građana se samopopisalo, najviše u Zagrebuprije -32 minuta-Skandal s ispušnim plinovima: Bivšim menadžerima Volkswagena prijeti do 10 godina zatvoraprije -11 minuta-Vidović: "Ovo što sad vidimo u SDP-u, takvo izbjegavanje razgovora, nisam vidio u staroj Partiji, Savezu komunista" HRVATSKA Milanović: “Zaista imam sumnju u stvarne ciljeve Beograda kad je u pitanju članstvo u Europskoj uniji” 16. 09. 2021. 16:35Autor: M.G./ HINA Zeljko Lukunic/PIXSELL Predsjednik Zoran Milanović u četvrtak je posumnjao u iskrene namjere Srbije za članstvom u Europskoj uniji, na konferenciji za medije s crnogorskim kolegom Milom Đukanovićem na kojoj su, osim prema Beogradu, bili kritični i prema sporom djelovanju EU-a prema Crnoj Gori. “Ja zaista imam sumnju u stvarne ciljeve beogradske politike kad je u pitanju članstvo u EU-u”, rekao je Milanović o srpskim vlastima, nazvavši to “mimikričnim, kvazi ciljem” Beograda. Hrvatski predsjednik kazao je kako je put prema članstvu “jako težak” jer su to “nova pravila igre” koja zahtijevaju “pravu demokraciju” u kojoj nema varanja niti privatnih medija u službi vlasti. Komentirajući nedavni posjet njemačke kancelarke Angele Merkel Srbiji na samom kraju njenog mandata, Milanović je rekao da “nešto s tobom nije u redu ako te prečesto posjećuju”. “Posjećivali su i Miloševića i bio je sjajan partner. I onda ga više nisu posjećivali”, rekao je predsjednik, naglasivši time kako se iz posjeta njemačke kancelarke ne trebaju izvlačiti nikakvi zaključci o zapadnim preferencijama prema Beogradu.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija