• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

25.09.2021

19:29

ŽIV JE BOG, JER JE ŽIVA VAŠA VERA! Beseda patrijarha Porfirija: Crkva ima samo jednu strategiju i politiku! /VIDEO/

YoutubePrintscreen

Balkan

ŽIV JE BOG, JER JE ŽIVA VAŠA VERA! Beseda patrijarha Porfirija: Crkva ima samo jednu strategiju i politiku! /VIDEO/

Podeli vest

Patrijarh je u besedi nakon večernje liturgije u manastiru Ðurđevi stupovi u Beranama, u Crnoj Gori, poručio da ovaj skup pokazuje punoću naše Crkve, jedisntvo i ljubav koja ne može biti omeđena nikakvim međama i državnim granicama

- Živ je Bog, živ je Bog u svetima svojim, živ je Bog i ovde među vama, živ je Bog u ovoj svetoj zemlji iako su mnogi pomislili da su Boga izagnali sa ovih prostora, a i poslednjih decenija, a naročito nedavno prethodne godine. pokazali su da je u ovom narodu živ Bog, pre svega kroz veličanstvene, čovekoljubive, mirotvorne, molitvene litije koje su svoj početak imale upravo ovde.

Živ je Bog jer je živa i snažna, braćo i sestre, vaša vera, vera svih nas, vera našeg naroda i naše crkve. Živa je vera unašem narodu iako mnogima ovde ona je sablazan i ludost, a mi dobro znamo da je sila i premudrost božija upravo u veri, u život, i raspetog Hrista. Zato, veri koja otkriva da čovek nema ništa i ako čitav svet zadobije, a duši svojoj naudi. Veri koja potvrđuje da je važno da znamo da ako umremo i pre nego što umremo, nećemo umreti ni kad umremo. Drugim rečima, da već unapred kroz veru Hristovu i zajedno sa njim raspinjemo sebe sa njim i vaskrsavamo zajedno sa njim, ali na taj način pokazujemo da ne postoji ni jedna sila ovog sveta, ni lepota ni bogatstvo ni snaga što može da zameni Hrista i našu veru u njega. Tom verom mi se ne plašimo ničega. Tom verom mi se ne bojimo smrti, tom verom, braćo i sestre, mi se bojimo samoljublja i sebičnosti. Bojimo se egoizma, bojimo se gordosti, bojimo se narcosoidnosti jer znamo da su to sve kanici koji formiraju stazu koja nas vodi u propast. Otuda, litije koje su ovde počele potvrdile su i pokazale su na najdivniji i najčudesniji način da je živ Bog među nama - rekao je patrijarh, nakon čega je usledio gromki aplauz.

Srpska pravoslavna crkva ima samo jednu strategiju, politiku, životni stav i orijentir, a to je biti jedno sa Bogom čitavim svojim bićm, ali u Bogu i sa Bogom težiti i činiti sve da budemo jedno sa drugima u porodici, komšijama, sugrađanima i rođacima, a onda i sa drugim narodima, biti jedno sa čitavim svetom, poručio je večeras patrijarh srpski Porfirije.

Foto: YoutubePrintscreen

- Kao što nepostoji granica između ovog i onog sveta, tako i ovde istinsku ljubav ne može zaustaviti nikakva granica ma ko da je postavio - naveo je patrijarh.

Poručio je i da Crkvu ne možemo poistoćvati ni sa jednom državnom granicom.

- Nema u Crkvi granice između neba i zemlje i granice Crkve se ne mogu menjati kada se menjaju granice država", naveo je patrijarh i istakao da Crkvu ne intereresuje da li se neka država smanjila ili uvećala.

Kazao je da ne postoji sila ovog sveta koja može promeniti ustrojsko crkve, a naša je, kazao je, Srpska pravoslavna crkva, autokefalna i ima svoju kanonsku jurisdikciju.

- Naša Crkva je kao autokefalna u jedinstvu sa svim pomesnim pravoslavnim ckvama i prpada jednoj svetoj sabornoj apostolskoj pravoslavnoj Crkvi - kazao je patrijarh.

Rekao je i da SPC nema ništa protiv, naprotiv, da svako organizuje moltivene zajednice, ako im to odgovara, ali samo pod uslovom da ne ugrožava bilo koga i elementarno ljudsko dostojanstvo.

Istakao je, međutim, da blo koja molitvena zajednica tako organizovana ne može biti u jedinstvu sa punoćom vaseljenskog pravoslavlja i kao takva ne može ukrasti identitet pravoslavnoj crkvi koja ima svoju kanonsku jurisdikciju ovde na ovim prostorim.

- Ovu istinu može da razume samo onaj koji je čistog srca i koji je u jedinstvu sa Hristom - poručio je patrijarh Porfirije.

Oni kome su, kako je rekao, čula obamrla ne može da pojmi koliki je neprijatelj samome sebi.

Takve, poručio je, pozivamo da budu među nama, da ih prihvatimo kao braću najrođeniju jer oni i jesu naša braća.

Patrijarh je pozvao okupljene da sa drugima ne opšte jezikom mržnje.

- Velika je danas moja radost što smo se baš ovde sabrali oko ove divne i vredne zadužbine Nemanjića, i morm odmah na početku reći, zadužbine koja je divno obnovljena i čuvana i sačuvana domaćinskom pažnjom i domaćinskom rukom. Ovde je, a svi to bolje znate od mene, ali neka i drugi čuju i znaju, nekada služio nesalomivi Mojsije Zečević, saborac i prijtelj Njegošev, saborac i prijatelj Svetog Petra Cetinjskog, ali i pripadnik najvećeg srpskog plemena Vasojevića. Vasojevića čiji je udeo u srpskoj istoriji i kulturi do danas nesaglediv i nemerljiv. Narodna pesma kao pripadnika plemena Vasojevići, on je Pavla Orlovića, a od naše veliko pleme koje ga je i pre srpske dinastije Obrenovića i Karađorđevića.  I jedna i druga potiču iz ovih krajeva. Naši preci, sveti preci pravoslavni su se u teškim vremenima ropstva napajali sa čistog izvora Hristovog boreći se pre svega za krst časni i slobodu zlatnu, a to znači borili su se baš kao i što ste vi činili u naše dane ne samo da sačuvate i očuvate pravoslavnu veru, nego i da pokažete na sve četiri strane sveta istinu, pravdu i ljubav te vere. Tu veru kao prostor prisustva i ljubavi božije i snage božije u ovome svetu i zaista nigde nije postojalo, kroz veru, razumevanje svoga predanja i svoje istorije kao što je to slučaj na ovim prostorima. Niko tako, braćo i sestre, dubinski nije razumeo kosovski zavet.  

Mi se, rekao je, moramo boriti ljubavlju i citirao patrijarha Pavla koji je govorio: Ko pobedi sebe taj je pobedio svet, ko pobedi egiozam samoljublje i laž u sebi, taj je pobedio čitav svet".

- U Hristovoj crkvi nema Srba, Crnogoraca, Grka i Jevreja, Albanca i Hrvata... Pripadamo jednom narodu upoznavajući najpre sebe... Onaj ko ne zna sebe on naprosto ne može upoznati nikoga ni voleti sebe - poručio je patrijarh.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59