• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

12.10.2021

09:22

"Nuklearna energija izlaz iz energetske krize!"

Pixabay

Balkan

"Nuklearna energija izlaz iz energetske krize!"

Podeli vest

Hrvatska se, zajedno s još devet država članica EU, pridružila otvorenom pismu u kojem se ističe važnost nuklearne energije u borbi protiv klimatskih promena

Kako navode u hrvatskom Ministarstvu privrede i održivog razvoja, dekarbonizacija zahteva trenutne i duboke tranzicije u proizvodnji i potrošačkim aktivnostima. Obnovljivi izvori pritom igraju ključnu ulogu u energetskoj tranziciji.

– Međutim, nuklearna energija, kao stabilan i nezavisan izvor energije bez ugljenika, mora biti deo rešenja u borbi protiv klimatskih promena. Nuklearna energija prilika je za nastavak razvoja snažne evropske industrije s dodanom vrednošću, hiljade novih kvalifikovanih radnih mesta, vodeću evropsku ulogu u zaštiti okoline i osiguranje strateške autonomije Evrope kao i energetsku samodostatnost – poručuju iz ministarstva.

Države koje su se pridružile ovoj inicijativi uz Hrvatsku su Bugarska, Češka, Finska, Francuska, Mađarska, Poljska, Slovačka, Slovenija i Rumunija.

Što je pre moguće smanjiti našu energetsku zavisnost od trećihzemalja.

U pismu pitaju zašto je Evropljanima potrebna nuklearna energija i daju protivpitanja: Posedujemo li zaista ambiciju ili ne da se borimo protiv klimatskih promena i postignemo energetsku nezavisnost? Hoćemo li se osloniti na naša najbolja sredstva ili ne kako bismo dekarbonizovali našu ekonomiju?

Ističe se da klimatske promene nisu buduće, već današnja najvažnija bitka.

– Rast cena energije takođe je pokazao koliko je važno što je pre moguće smanjiti našu energetsku zavisnost od trećih zemalja. Problemi s nabavkom biće sve učestaliji i nemamo izbora nego diverzifikovati nabavku. Moramo pripaziti da ne povećavamo svoju zavisnost od uvoza energije izvan Evrope – upozorava se i poručuje da nuklearna energija mora biti deo rešenja.

Kao argument za nuklearnu energiju navodi se da je to ključni dostupan, stabilan i nezavisan izvor energije. Ponajpre zato što sprečava da evropski potrošači budu izloženi nestabilnosti cena s obzirom na to da se trenutno suočavamo s cenama gasa. Između ostalog se navodi da je nuklearna energija sigurna i inovativna, a evropska nuklearna industrija vodeća na svetu i tehnološki intenzivna industrija. Ističe se i da bi razvoj industrije mogao u bliskoj budućnosti osigurati visokokvalifikovana radna mesta za više od milion evropskih radnika.

Mogućnost gradnje novih modernih reaktora

Kako saradnja među državama članicama raste, uskoro ćemo imati mogućnost gradnje novih modernih reaktora, kao što je projekt Malih modularnih reaktora (SMR), navodi se u pismu.

“Zbog toga nuklearnu energiju treba tretirati jednako kao i sve druge izvore energije s niskim udelom ugljenika. Evropski ugovori omogućuju svakoj državi članici da definše sopstveni energetski miks. Naša prava moraju biti zagarantovana, a sve tehnologije s niskim emisijama ugljenika za proizvodnju električne energije trebalo bi da se razmatraju na ravnopravnoj osnovi. Stoga je apsolutno nužno da nuklearna energija bude uključena u evropski okvir taksonomije do kraja 2021.”, poručuju potpisnici pisma koje su u ime Hrvatske potpisali ministar finansija Zdravko Marić i ministar privrede Tomislav Ćorić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

HRVATSKI MEDIJI SU NAJGORI U EVROPI! ŠEF EVROPSKE FEDERACIJE NOVINARA BRUTALNO SPUSTIO ŠAHOVNIČARE! Nasilje, zastrašivanje, pretnje, svakodnevica su novinara u lijepoj njihovoj!
Planeta

HRVATSKI MEDIJI SU NAJGORI U EVROPI! ŠEF EVROPSKE FEDERACIJE NOVINARA BRUTALNO SPUSTIO ŠAHOVNIČARE! Nasilje, zastrašivanje, pretnje, svakodnevica su novinara u lijepoj njihovoj!

Generalni sekretar Evropske federacije novinara (EFJ) Rikardo Gutierez delovao je ljutito čitajući odlomke iz izveštaja o stanju medijskih sloboda u Hrvatskoj sačinjenog za Evropsku komisiju. Govorio je o "uređivačkoj nezavisnosti, koja je najgora u Evropi", kako je "očigledno da neki ljudi u ovoj zemlji koriste zakon kako bi ućutkali novinare" i mnogim drugim dijagnozama nesrećne medijske situacije u Hrvatskoj

11.10.2021

21:57

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija